|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wymiana uszczelniaczy zaworowych Tipo 1,4 |
Autor |
Wiadomość |
Rudiger
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 130 Skąd: Białystok
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 14-09-2007, 09:18 Wymiana uszczelniaczy zaworowych Tipo 1,4
|
|
|
Witam
Ponieważ mój Tipo, mimo przebiegu tylko 90tyś km, pije olej jak głupi i poddymia na niebiesko, planuję wymienić uszczelniacze zaworowe. Mam w związku z tym kilka pytań do szanownych forumowiczów
1. Jak są regulowane (w Tipo 1,4 gaźnik) zawory? Płytkami?
2. Czy po demontażu wałka rozrządu i wymianie uszczelniaczy trzeba regulować zawory?
3. Czy da się zmienić uszczelniacze bez demontarzu głowicy?
4. Jakie są koszta gdyby to zlecić zakładowi bo może nie warto się w to samemu bawić?
5. I ostatnie pytanie: czy ktoś zna dobry warsztat naprawiający Tipo w BIAŁYMSTOKU????
Dzięki z góry za pomoc i porady |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 14-09-2007, 18:30
|
|
|
Rudiger napisał/a: | 1. Jak są regulowane (w Tipo 1,4 gaźnik) zawory? Płytkami? |
tak
Rudiger napisał/a: | Czy po demontażu wałka rozrządu i wymianie uszczelniaczy trzeba regulować zawory? |
teoretycznie tak, ja po wymianie uszczelki pod głowicą nic nie regulowałem, ale sprawdzić nie zaszkodzi. Rudiger napisał/a: | Czy da się zmienić uszczelniacze bez demontarzu głowicy? |
Podobno tak, ale trzeba podeprzeć czymś(tłok ?) zawór żeby nie wpadł do cylindra |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 15-09-2007, 19:47
|
|
|
romano napisał/a: | Podobno tak, ale trzeba podeprzeć czymś(tłok ?) zawór żeby nie wpadł do cylindra |
Wkręca się przygotowany czpień w miejsce świecy i pompuje się powietrze do cylindra. Zrobi się ciśnienie i zawór Ci nie wpadnie. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|