|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[diesel] Dziwne zachowanie odpowietrznika paliwa |
Autor |
Wiadomość |
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 24-09-2006, 15:38 [diesel] Dziwne zachowanie odpowietrznika paliwa
|
|
|
Witam,
po ostatnich problemach z zapowietrzeniem układu zasialania paliwem
zauważyłem bardzo dziwną rzecz.
Ale od początku - aby odpowietrzyć pompę auto zostało przeciągnięte przez ok. kilometr.
A teraz - odkręcam odpowietrznik na filtrze paliwa - a tam zonk. Mianowicie zamiast widzieć wylewające się paliwo, to nic nie leci - powiem więcej - jak odkręcam odpowietrznik silnik zaczyna się dławić - wygląda jakby zasysał powietrze właśnie przez ten odpowietrznik.
Poza tym zaobserwowałem inne dziwne zechowania silnika - wyższe wolne obroty (1000/min), miejscami braki mocy - trudno określić kiedy.
Macie pomysł co się dzieje? |
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-09-2006, 20:24 Re: [diesel] Dziwne zachowanie odpowietrznika paliwa
|
|
|
Hmm nie wiem jak to jest w Twoim modelu, ale wydaje mi sie ze masz zatkany odpowietrznik baku i robi ci sie podcisnienie w ukladzie. Tyle ze nie dam sobie glowy uciąć ze masz jakis odpowietrznik w zbiorniku paliwa. |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 24-09-2006, 21:23
|
|
|
Hmmm będę musiał poszukać, dzięki za radę |
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-09-2006, 21:33
|
|
|
RaV napisał/a: | Hmmm będę musiał poszukać, dzięki za radę |
Troche malo profesjonalna podpowiedz, ale spróbuj odpalic auto z odkreconym wlewem paliwa a pozniej zobacz czy cos sie poprawilo na filtrze.
To nie jest metoda na usuniecie problemu, ale na sprawdzenie czy rzeczywiscie powstaje podcisnienie w baku. |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 25-09-2006, 08:51
|
|
|
No i niestety - odkręciłem bak, odpaliłem, odkręciłem odpowietrznik, a tam nadal nic (tylko po chwili silnik pada)
Macie jakieś inne pomysły? |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 25-09-2006, 20:25
|
|
|
Ale gdzie masz ten odpowietrznik (foto)? Jak masz odpalone auto to naturalnie,że będzie tam zasysało powietrze, bo pompa ciągnie paliwo. A że ty otwierasz zaworek to zasysa tam gdzie ma mniejszy opór czyli przy zaworku. Diesle odpowietrza się na zgaszonym silniku. A na pompie nie masz jakiegos zaworka? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
JACA
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 25-09-2006, 20:36
|
|
|
Pompka w baku nie podaje paliwa, lub masz nieszczelność w układzie zasilania paliwem.
Miałem podobny kłopot, po wymianie filtru paliwa autko zaczęło mulić, kłopoty z rozruchem odpowietrzanie nie pomagało, przyczyną była nieszczelność uszczelki czujnika wody w paliwie który jest wkręcony od spodu filtra. po wymianie uszczelki "jak ręką odjął" |
_________________ FT SX SW 1,9TD DGT `93 218Kkm |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 25-09-2006, 21:47
|
|
|
Jedyny odpowietrznik mam na filtrze.
Etapy odpowietrzania są opisane tak:
"- poluzować odpowietrznik
- uruchomić rozrusznik i obserwować paliwo wypływające spod odpowietrznika
- gdy paliwo zacznie wydobywać się bez pęcherzyków powietrza, dokręcić odpowietrznik i wyłączyć rozrusznik"
No dobra, to z tego co miszko mówi, źle robie, że próbuje to robić na odpalonym silniku.
Ale jak nie dopuścić do jego odpalenia - przecież jak kręcę rozrusznikiem to silnik odpala. Czy to znaczy, że mam kręcić rozrusznikiem mimo tego że silnik będzie chodził.
Jakoś dziwne mi się to wydaje.
Na pompie nie mam żadnego zaworka
JACA, z tegi czujnika wody nic mi nie leci więc chyba uszczelki są całe |
|
|
Mir23
Wiek: 42 Dołączył: 02 Gru 2005 Posty: 87 Skąd: Chełm, Warszawa
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 26-09-2006, 12:51
|
|
|
RaV,
U mnie były identyczne objawy, kiedy zassało mi jakiś brud ze zbiornika i przytkało dojście do filtra. Na niskich obrotach chodził bo dostawał małą dawke paliwa, problem pojawiał sie przy prygazowaniu. A jeżeli masz TD to układ odpowietrza sie automatycznie a w filtrze masz otwór do wypuszczania wody z układu.
JACA napisał/a: | Pompka w baku nie podaje paliwa |
W TD nie ma pompy w zbiorniku, są w benzyniakach
** Dodano: 26-09-2006, 13:54 **
Spróbuj podać zasilanie paliwem z jakiejś bańki bezpośrednio i zobacz co będzie. Jeśli będzie dobrze, szukaj miejsca w którym jest zator. U mnie było to przy samym filtrze paliwa. Jak odkręciłem ten metalowy przewód przy filtrze(zasilający) to palcem wyjąłem brud, który blokował. Spory kawałek:) |
_________________ Była: Tempra SW, 1.9 TD, XII.1993r, 140000km
Była: Micra 1.3, 1993r., 165000km
Jest: Audi A4 Avant 1.8 1996r. przebieg - kto to wie? |
|
|
|
|
depeche77
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 28-09-2006, 14:35
|
|
|
Wiatam panowie umnie dzieje sie tak jak odkrecam korek wlewu paliwa wychodzi jakies powietrze z baku za kazdym ramem gdy jade na stacjie co to takiego??/ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|