|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
KOLOR gazów używanych w klimatyzacji |
Autor |
Wiadomość |
Tipo-14000
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 197 Skąd: Bielsko-Biała
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-04-2009, 15:44 KOLOR gazów używanych w klimatyzacji
|
|
|
Witam , czy wie ktoś , jaki kolor ma gaz r134 ( czy jakoś tak ) uzywany do napełnienia klimy . Odpalam sobie dziś klime a tu nic , powietrze jak z dmuchawy . Przypomniałem sobie ,że jakiś miesiąc temu zauważyłem "zieloną" ciecz w pobliżu chłodnicy - napewno nie było to z chłodnicy silnika - chodzi na 100 % , natomiast na niej jest chłodnica klimy - może gdzieś trafiłem i się gaz ulotnił cały ? Klima była napełniana i sprawna w 100 % w 2008 r .
Moje drugie pytanie , to czy istnieje jakakolwiek możliwośc sprawdzenia samej sprężarki klimatyzacji ? najlepiej bez wyciągania Niedawno wymieniałem paski , napinacze i rolki , może coś mechanik nie podłączył lub poprostu "spalił" ?
Pozdrawiam
Dawid |
_________________ Black Alfa 146 2.0 16v TS '97 |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-04-2009, 18:28
|
|
|
Tipo-14000, przy załączaniu klimy powinno być słychać jak sprzęgło elektromagnetyczne się załącza.Jeżeli nie słychać to pewnie nie ma czynnika w układzie.A pamiętam coś że dodają zielony barwnik żeby było widać ewentualne wycieki gazu,więc wygląda na to że masz nieszczelny układ.Przyglądnij się dokładnie w miejscu zazielenienia. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Tipo-14000
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 197 Skąd: Bielsko-Biała
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-04-2009, 18:36
|
|
|
Ten zielony osad był miesiąc temu , zauważyłem go , bo wyciągałem śnieg wbity w zderzak i w pobliżu chłodnicy było tego troche - wyglądało to jak rozrzedzona zielona farba o dość jaskrawym zielonym zabarwieniu Tak czy siak musze poszukać kogoś kto jakoś zlokalizuje wyciek ...
Dawid |
_________________ Black Alfa 146 2.0 16v TS '97 |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-04-2009, 22:35
|
|
|
nie jestem pewien jak to było z tym czynnikiem, ale teraz dodają preparat fluorescencyjny, więc świecisz lampą UV po układzie i wycieki świecą jak lampki choinkowe
Ps.: obawiam się jednak, że ten R-134 jest w chwili obecnej niedostępny ze względu na ochronę środowiska (globalne ocieplenie, dziura ozonowa i takie tam) a przeróbka na inne ponoć jest kosztowna |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 03-04-2009, 23:20
|
|
|
jelcyn666, co do przeróbki to koleś co się tym zajmuje mówił mi że wystarczy zmienić olej w sprężarce na ten do r134a i ma to śmigać. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 03-04-2009, 23:39
|
|
|
ZielonyTBG, czytałem, że trzeba sprężarkę i nagrzewnicę wymienić, ale jeśli znasz fachowca, który się tym zajmuje i wychodzi taniej/łatwiej to nie będę się kłócił.
Pozdro |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 04-04-2009, 09:19
|
|
|
Nie no jelcyn666, tu nie chodzi o kłótnie Co do nagrzewnicy czy chłodnicy od klimy to na pewno nie trzeba ruszać.Mi jak się rozsypała to kupiłem na r134a ale tylko dlatego że wtedy znaleźć sprężarkę do Tempry to było nie lada wyzwanie,bo teraz to jest tego na kilogramy |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 04-04-2009, 14:40
|
|
|
ZielonyTBG, nie chcę się kłócić i nie będę się upierał przy swoim, tylko opisuję co WYCZYTAŁEM kiedyś w ,,bardzo mądrym'' czasopiśmie motoryzacyjnym. sytuację opisywał właściciel jakiejś firmy zajmującej się naprawą klimy i wymienił nagrzewnicę i sprężarkę.
Ps.: pewnie chciał trochę podkręcić biznes, wiadomo nie? |
|
|
|
|
saigon
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-03-2010, 00:15
|
|
|
Zielony kolor ma olej, który dodaje się do czynnika chłodzącego, aby nie zatrzeć kompesora. Jeżeli masz wycieki takiego koloru to gaz już uciekł, wcześniej. |
_________________ Gdyby Tipo było takie gówniane jak SMART, to ludzie nie zostawiliby suchej nitki na nim... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|