Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Benzyna] wymiana uszczelki
Autor Wiadomość
kamyk0077 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 08-03-2011, 23:28   [Benzyna] wymiana uszczelki

Witam. Wymieniał ktoś już uszczelkę pomiędzy kolektorem ssącym a wydechowym?? Uszczelkę już mam ale nie wiem jak się za to zabrać bo widzę, że tam jest dużo odkręcania śrub

lynx 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-03-2011, 23:45   

Od razu zaznaczam że w tipo tego nie robiłem :lol: ale nastaw się na zapieczone śruby :evil: Wiadomo najpierw musisz zdemontować wtrysk, spuścić trochę płynu chłodzniczego, potem zdejmujesz kolektor ssący, i na końcu wydechowy. Nie wiem czy uda się wymienić uszczelkę bez rozkręcania kolektora wydechowego z rurą wydechową. Tu może być największy problem. Sporym problemem mogą być też zapieczone nakrętki kolektorów. Na zapieczone śruby bardzo pomaga palnik, ale tu też potrzeba trochę wyczucia. Zapieczone nakrętki kolektora często wykręcają się razem ze szpilkami, więc trzeba być przygotowanym na ich wymianę.
Generalnie nastaw się na najgorsze i cały dzień pracy. Zgodnie z ironią losu wtedy powinno pójść bez większych przeszkód :lalala: I zanim wszystko odkręcisz to najpierw poluzuj wszystkie śruby, bo z reguły to ta ostatnia nie chce się odkręcić :D
i dlaczego chcesz ją wymieniać??
     Moneta

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 08-03-2011, 23:51   

robota w domu...jest tam uszczelak jak pamietam dzielona na dwie!dasz rade spokojnie! ;D

kamyk0077 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 09-03-2011, 00:12   

lynx, no będę musiał ja wymienić dlatego, że mam tam przedmuchy po prostu spalin. Jak jest zimny silnik np rano po odpaleniu widzę, jak się sączą bąbelki wody z pod uszczelki. A zdaję sobie sprawę, że z kolektorem wydechowym będzie problem hehe

kamilsitek1983, No tak w domu będę wymieniał. Na pewno dam radę nawet jak by miało to tydzień trwać hehe

dariusz3891 
witamy nowego

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 09-03-2011, 12:36   

Pamiętam robiłem to jakieś trzy lata temu w TIPO u rodzicow. Za żadne skarby nie mogłem wykręcić tych śrub. Całe szczęście że się udało choć bez ofiar się nie obyło bo ukręciłem dwie i mialem z nimi trochę problemu. Praca prawie na cały dzień a radość z wykonanej naprawy duża. :D
     assistance

lynx 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 09-03-2011, 19:06   

Na wydechowym też masz przedmuchy?? Jeżeli tak, to najlepiej go zdjąć całkiem i sprawdzić czy się nie odkształcił. Na zapieczone nakrętki najlepszy jest palnik, tylko że przy szpilkach w głowicy z regóły nakrętka wychodzi odrazu ze szpilką.
     Moneta

Odpowiedz do tematu