Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Montowanie elektrycznych szyb na tył :):):):)
Autor Wiadomość
bart19 

Województwo: Łódzkie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 12-10-2008, 20:26   Montowanie elektrycznych szyb na tył :):):):)

Siemka. W koncu po ciezkim tygodniu znalazlem troche chwili zeby pokazac jak zamontowalem w moim tipku elektryczne szyby z tylu :lol: :lol: :lol: .Zakupilem przednie pdnosniki x2 oto one http://www.fotosik.pl/pok...3bbdb3611a.html KONKRETNE \:D/ . Nastepnie je przykrecilem na dole w drzwi http://www.fotosik.pl/pok...1097a63b72.html .
Jak je przykrecisz jak jest pokazane na zdjeciu to tu musisz sam powalczyc, czyli, musisz je sobie podlaczyc zeby chodzily i sprawdzasz jak powinny byc ustawione tzn. zeby chodzily rowno nie "chamowaly" aaaaaa bym zapomnial najpierw sprawdz podnosnik niezakldajac na szybe czy chodza rowno bo ja niesprawdzilem i prawdopodobnie jest brudny w srodku i szyba na dole troche mi zwalnia ale mi to nieprzeszkadza , postaram sie wam nagrac filmik jak chodza ale jakos w nastepnym tygodniu jak zalatwie kamerke, wracajac do tematu, ja musialem nawiercic mala dziurke widac na zdjeciu http://www.fotosik.pl/pok...9edb796095.html a na tym zdjeciu widac gdzie dokladnie zrobilem dziurke http://www.fotosik.pl/pok...4a5b9656e6.html i zeby niebylo tak jak mowilem sprawdz sam dokladnie czy moze w inne pozycji bedzie ci latwiej chodzil podnosnik, Jak juz przykrecisz aha zapomnaielm napisac ze te plastikowe ograniczniki do szyb ktore sa wewnatz przykrecone u mnie byly 2 trzeba wymontowac bo przeszkadzaja szybie a ten wiekszy ogranicznik sie przyda pozniej ale o tym zaraz , (zaznaczylem je na zdjeciu 3). Jak juz wszytsko przykreciles to sprawdz jak chodzi szyba czy niema problemow z chodzeniem w gore i w dol czy moze niepiszczy uszczelka szyby bo umnie tak bylo i meczylem sie z dojsciem co tak piszczy heheheh :sciana: . Jak wszytsko bedzie OK to mozesz mi pogratulowac :zgoda: heheheh. Jak zauwazysz, tak bylo u mnie ze jak szyba schodzila na sam doł to wypadala mi z uszczelek na gorze i niechciala za chiny sie podniesc bo podchodzila pod uszczelke ale naszczescie z moja INTELIGENTNA glówka :lol2: wymyslilem ze zrobie na dole blokade zeby nieschodziło do samego dolu ALE zeby niektorzy sie niewystraszyli ze szyba mi sie blokuje w polowie , poprostu lekko wystaje i nieprzeszkadza w "Zimnym tylnym łokciu" :drive: . Jak mowilem bierzemy wiekszego ogranicznika on byl przykrecony po lewej stronie oto on http://www.fotosik.pl/pok...f193be8280.html . Montujemy go na dole tak jak widac na zdjeciu http://www.fotosik.pl/pok...9e2de90c7f.html a tutaj jak jest zamontowany http://www.fotosik.pl/pok...98e99a3a4.html. I po tym wszystkim niema szans zeby niedzialalo no i uwarzajcie na drucik do zamykania drzwi zeby wam niepodeszlo bo bedzie lipa z zamykaniem. Jak by co to piszcie z checia pomoge ;D

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-10-2008, 21:16   

a ja mam prośbę do modów żeby przerobili ten temat (fotki na nasz serwer itp) bo ciężko się go czyta a mógłby być z tego fajny manual... oczywiście potem usuńcie mojego posta :)

MARIOVIRUS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 12-10-2008, 21:21   

a jak kolego rozwiazales sterowanie, gdzie umiesciles przelaczniki oraz kupowales nowa centralke czy jakos wykozystales stara do 4 szyb ?? super przedstawione nikt nie powinien miec najmniejszych problemow
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

DARREK 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 12-10-2008, 21:42   

Panowie...

Kolega chciał napisać, iż:

Kupił 2 szt. przednich siłowników -->

następnie sprawdził czy działają i czy równo "chodzą" z szybą

Po tym zabiegu zamontował go do drzwi -->

Jeżeli przykręcisz go tak jak jest pokazane na zdjęciu, to będziesz musiał sprawdzi i pokombinowac tak, aby nic nie obcierało, czy hamowało szyby i aby wszystkie elementy chodziły jak należy.

Następnie wywiercił otwór zaznaczony na zdjęciu -->

tutaj dokładniejsza fota -->

Możesz sam sprawdzić ułożenie siłownika, tak aby było Ci wygodniej w montażu.. i aby chodził jak należy.

Z osłony kol. wymontował prowadnice szyby, ponieważ przeszkadzały w działaniu mechanizmu.

Jak już poskładasz wszystko to sprawdź czy szyba chodzi dobrze, czy nie ma otarć, lub nie wchodzi pod uszczelkę (gdy schodzi całkowicie w drzwi poniżej linii uszczelki górnej). Aby to wyeliminować kol. Zamontował dłuższą prowadnicę prostopadle do szyby, na dole drzwi. zaznaczone na zdjęciu.

Cytat:
I po tym wszystkim niema szans żeby nie działało no i uważajcie na drucik do zamykania drzwi żeby wam nie podeszło bo będzie lipa z zamykaniem.

Jak coś pominąłem to oczywiście odsyłam do źródła...

Pozdrawiam
D.H.

bart19 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 13-10-2008, 07:41   siemka

siemka. sorki ze sie ciezko go czyta ale to moj pierwszy taki duzy temat i troche sie gubilem z wrzuceniem go na forum. Mam prosbe moglby mi ktos powiedziec jak wlasnie wrzucac zdjecia jak to zrobil DARREK, bo za chiny nie potrafilem tego zrobic wogule niewidzialo mi zdjec a po druge jak robic takie odstepy. dzieki

Siemka MARIOVIRUS, ja dostalem do nich przyciski takie jak ma kierowca czyli do dwoch szyb i teraz bede je montowac w miejsce tylnej popielniczki . A co do sterwonika to jest lipa bo trzeba miec drugi bo niemozna podlazyc pod jeden bo beda ci sie otwierac dwie szyby na raz, kabinuje zeby podlaczyc je na krotko bez centralki ale szczerze mowiac ciezko to zrobic. raczej trzeba zalatwic druga puche chyba ze zalatwisz sobie puszke na 4 szyby ale ja oficjalnie takiej nieszukalem. Pokaze ci na zdjeciu co zrobilem z konsola srodkowa i gdzie beda tylne i przednie przyciski szyb.
To jest moja konsola srodkowa:
http://www.fotosik.pl/pok...eaf8490037.html
A w tym miejscu beda przyciski na tył:
http://www.fotosik.pl/pok...3324e8422b.html
A to jest taki bajer ktory wlasnie skonczylem :lol:
http://www.fotosik.pl/pok...2bdec0a6e1.html

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 13-10-2008, 09:17   

bart19 napisał/a:
teraz bede je montowac w miejsce tylnej popielniczki

Przyciski od tylnych szyb są montowane w podłokietniki przy drzwiach, oraz jest dodatkowy komplet na tunelu środkowym do którego ma dostęp kierowca - i jest tam jeszcze przycisk blokowania tylnych szyb, żeby np. dzieciaki nie otwierały... ( tak fabryka robiła )

bart19 napisał/a:
A co do sterwonika to jest lipa bo trzeba miec drugi

Fabryka jako sterownik do tyłu dawała najprostszy układ, bez otwierania przy otwartych drzwiach...

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

bart19 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 13-10-2008, 10:06   

siemkaubek, wiem ze sie je montuje w podlokietnikach ale mi to sie niepodoba u mnie wszytskie podlokietniki beda czyste bez zadnych przyciskow a te przyciski z zabezpieczeniem niemoge dostac a za te dalem grosze a przynajmniej bedzie to wygladac inaczej niz w seryjnym tipo :lol: . A co do sterownika, to znaczy jaki najprostszy uklad ?? bo zabardzo niekpauje

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 13-10-2008, 11:00   

bart19 napisał/a:
seryjnym tipo

W seryjnym Tipo nie było el. z tyłu to co napisałem opiera się na mojej temprze która ma el. szybki na tyle wypuszczone z fabryki.

bart19 napisał/a:
A co do sterownika, to znaczy jaki najprostszy uklad ?? bo zabardzo niekpauje

Było kilka sterowników, a dokładniej 3 z tego co pamiętam. Sterowniki różniły się m.in. tym iż jedne działały przy otwartych drzwiach bez włączonego zapłonu. Na tylne szyby były montowane sterowniki które nie miały tej opcji, tzn. można otwierać i zamykać szyby tyko przy włączonym zapłonie.

Jeżeli chodzi i przyciski to po południu mogę Ci zrobić zdjęcia jak to wygląda u mnie.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

konikks 

Wysłany: 13-10-2008, 12:39   

tak nawiasem mówiąc mam na zbyciu biały sterownik :D

bart19 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 13-10-2008, 15:08   

Siemka konikks, :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: bialy to znaczy, ze co on ma lub czego niema bo to ubek opisal ze sa 3 rodzaje sterowników??? chcialbys sprzedac jestem chetny?? 8) 8) 8) 8)

** Dodano: 13-10-2008, 16:10 **
siemka ubek, jak mozesz to przeslij , jestem ciekaw jak to wyglada 8) 8) 8)

Młody 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-10-2008, 16:54   

bart19, strasznie skomplikowałeś sobie życie. Ja u siebie musiałem zrobić tylko jedną dziurę i nie demontowałem prowadnic. Szyba schodzi u mnie do samego dołu i bez problemu wychodzi. Dużo czasu zajęło mi dojście do tego gdzie i jak to zamocować ale z drugimi drzwiami pójdzie już szybciej.

ubek napisał/a:
Przyciski od tylnych szyb są montowane w podłokietniki przy drzwiach, oraz jest dodatkowy komplet na tunelu środkowym do którego ma dostęp kierowca - i jest tam jeszcze przycisk blokowania tylnych szyb, żeby np. dzieciaki nie otwierały... ( tak fabryka robiła )

Tak właśnie będę robił ale bez blokady na dzieciaki. Najwyżej zwiąże ręce i też będzie dobrze :D

** Dodano: 13-10-2008, 18:04 **
Ja zamontowałem silnik w tym miejscu które zaznaczyłem na zdjęciu ale zauważyłem że mamy inne siłowniki do szyb i może z tego wynika różnica w mocowaniu i przeróbkach.

bart19 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 13-10-2008, 19:01   

siemka Młody, mozliwe ze tobie poszlo szybcie bo masz inny silownik bo, jak ja chcialem zamontowac w tym miejscu co ty masz, to szyba mi sie tylko podnosila do polowy a potem niechciala isc tak jakby niemiala sily. Ale tez dlugo sie nameczylem zeby ustawic dobrze szybe :D :D :D :D ale jeszcze mi zostala druga strona i mam nadzieje ze pojdzie lepiej :lol: :lol: :lol: :lol:

konikks 

Wysłany: 13-10-2008, 20:50   

bart19, biały sterownik ma domykanie szyby kierowcy i przeciw przeciążeniówkę

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 14-10-2008, 07:38   

konikks napisał/a:
biały sterownik ma domykanie szyby kierowcy i przeciw przeciążeniówkę

Ale od strony pasażera nie ma już tej możliwości.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

bart19 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 14-10-2008, 08:05   

siemka konikks, to chcesz opchnac ten sterownik??? :lol: :lol:

tipacz 

Wysłany: 14-10-2008, 08:18   

bart19,

konikks napisał/a:
tak nawiasem mówiąc mam na zbyciu biały sterownik

wiec chyba ma na zbyciu, skoro tak pisze...

assistance   Moneta

bart19 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 14-10-2008, 09:07   

siemka tipacz, wlasnie patrzylem na twoje autko i zobaczylem ze masz okleine carbon. Chcialem sie zapytac jaki jest efekt, napradwe fajnie wyglada jak pokazuja na stronach?? bo tez chce walnac na konsole srodkowa ale boje se ze bedzie wygladac sztucznie. :!: :!:

tipacz 

Wysłany: 14-10-2008, 09:23   

bart19, mi sie osobiscie podoba ale jak wiadomo to kwestia gustu. Okleja sie łatwo tylko najlepiej jak są dwie osoby i musisz miec dobrą suszarke lub opalarke, a jak Ci sie znudzi to w każdej chwili możesz ją odkleic i po problemos. Ja kupowałem chyba u goscia co ma tą aukcje http://allegro.pl/item459...pna_tuning.html aha i odrazu Ci pisze że NIE MA SZANS okleic tak lusterka tą folią

assistance   Moneta

bart19 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 14-10-2008, 18:50   

tipacz, mam dwa pytanie.
1. czemu muszą być dwie osoby???
2.czemu niemożna tak okleić lusterek???(ja tego niebede robil na lusterka ale sie pytam z ciekawosci)

Ja bede mial opalarke :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-10-2008, 19:05   

bart19, samemu to jest praktycznie nie wykonalne, tak jak obklejanie czegoś innego..... Samemu to ci się wszystko do łap poprzykleja, a co do lusterek, to maja taki kształt, że ciężko będzie z jednego kawałka, nawet z opalarką dopasować....

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

bart19 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 14-10-2008, 19:31   

dzieki za odpowiedz ale szczerze mowiac jak zostanie mi troche okleiny to sprobuje na jakims starym lusterku, bo jestem ciekaw czy tak trudno to zrobic :lol: :lol: :lol:
Tak z ciekawosci 8) 8)

konikks, CHCESZ SPRZEDAC TEN STEROWNIK?????

konikks 

Wysłany: 14-10-2008, 20:54   

bart19 napisał/a:
konikks, CHCESZ SPRZEDAC TEN STEROWNIK?????

leży mi więc go sprzedam. pisz na pw.

tipacz 

Wysłany: 15-10-2008, 07:38   

Bdm$ka, trafiłeś w sedno sprawy ;)

assistance   Moneta

TEMPRAWG 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 18-11-2008, 22:12   

jesli chodzi o sterownik. to akurat nie jest problemem. kiedys w tipku jak kupilem silowniki do szyb to dokupilem sobie takie najprostrze przelaczniki i wbudowalem je w listwe nad panelem ogrzewania. fakt troszke zeszlo mi sie logiczne pojecie jak one powinny dzialac (chyba 3 tygodnie) a pozniej sie wkurzylem i jeden rozebralem w kilka sekund zeby zrozumiec dzialanie.
ogolnie podlaczylem normalne naliecie ze skrzynki zabezpiecznone bezpiecznikiem. wygladalo bardzo dobrze i praktycznie dzialalo. wiec akurat sterownik nie jest az tak niezbedny. jedynie co moge polecic to podlaczyc napiecie aby dzialaly tylko przy wlaczonym zaplonie,
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu