|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tempra S.W. 1.6 75KM '94 - co będzie zobaczymy :) |
Autor |
Wiadomość |
smoq5
witamy nowego
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 17-04-2011, 22:31 Tempra S.W. 1.6 75KM '94 - co będzie zobaczymy :)
|
|
|
Witam Serdecznie
Kilka dni temu stanęła przede mną perspektywa koniecznego zakupu auta w szybkim tempie,
jako, że środki finansowe były skromne to jedynym warunkiem było to, żeby auto jeździło. Los chciał, że do obejrzenia trafiła się Tempra w kombi, pomimo, że autko zaniedbane to jednak jakoś tak chwyciło mnie może dlatego, że kilka lat temu miałem Tipo 1.8, przypomniały mi się te czasy i tak oto jestem szczęśliwym posiadaczem Tempry.
Nie mam pojęcia jaka to wersja, ale może ktoś z kolegów pomoże ustalić,
autko ma:
- elektryczne szyby z przodu
- elementy imitujące drewno
- deskę analogową z obrotomierzem
- chyba podgrzewane fotele (kabelki pod siedzeniem podłączone, ale jak i gdzie się to włącza)
- tapicerka welurowa
- dzielona tylnia kanapa
- lusterka w kolorze nadwozia (jedno się takie ostało)
- no i jeszcze lakier nie wiem czy seryjny, ale jest to taki jakby trochę kameleon, autko jest fioletowe ale pod innym kontem zmienia barwę na niebieską (seryjne?)
Oto co chciałbym zrobić, (bardzo stopniowo bo fundusze nie są potworne a autko musi służyć za dopracowóz, no ale niemniej o autko trzeba dbać, to jak pisałem było w bardzo kiepskim stanie ale zobaczymy co da się zrobić i na ile silnik będzie chciał jeździć):
1. Muszę zakupić stalowe felgi i jakieś lepsiejsze ogumienie (kiedyś może alu )
bo teraz, wszystko jakieś takie z innej beczki
2. Tłumik jest spawany z 50 innych i trzeba to koniecznie zrobić
3. Wymiana klocków hamulcowych. I tutaj moje pytanie ile mogę mieć wersji klocków w Temprze, czy były jakieś systemy czy wszystkie są takie same? Czy przód i tył to takie same klocki?
4. Zawieszenie będziemy robić systematycznie, jeżeli silnik będzie pracował
5. Troszkę plastików brakuje w środku, najbardziej brak elementu pod kierownicą, reszta porysowana, ale już wyczyszczone i odświeżone.
6. Czy ktoś mógłby podrzucić foto jak wygląda roleta i jej mocowanie w kombii? Bo u mnie jest jakiś nie seryjny patent chyba :/
7. U pasażera szybka elektryczna nie działa, po wciśnięciu przycisku słuchać pykanie w okolicy tablicy bezpieczników, ale nie wiem gdzie to i co to, może ktoś pomoże?
8. Nie działa pokrętło od zmiany, kierunku nadmuchu i jeszcze dużo takich kosmetycznych plasticzków, światełek itp. itd. jak będzie się dało to się zrobi
9. Konserwacja podłogi, ale to na zimę.
10. No oczywiście obsługa techniczna w najbliższym czasie, już jutro regulacja gazu musi być.
Zobaczymy czy autko będzie chciało jeździć, ale mam nadzieje, że tak jak się nim zaopiekuje, choć z drugiej strony drogę do pracy mam iście szatańsko wyboistą.
Każdemu kto postanowił przeczytać mój przydługi wątek serdecznie dziękuję i gratuluję wytrwałości, ale musiałem dać upust radości z powrotu do fiata. Poza tym to moje pierwsze kombii i jeździ się tym super, tak samo jak Tipo jest przestrzenne, wygodne, wysokie, aż chce się jeździć. |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
smoq5
witamy nowego
|
Wysłany: 17-04-2011, 23:12
|
|
|
Będą będą, szorowałem go i myłem i niczym się obejrzałem to już ciemno było jutro wrzucę wieczorkiem foto.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 18-04-2011, 07:53
|
|
|
smoq5 napisał/a: | 1. Muszę zakupić stalowe felgi i jakieś lepsiejsze ogumienie (kiedyś może alu )
bo teraz, wszystko jakieś takie z innej beczki |
Nie chcę Cię demotywować, ale pewnie jak zaczniesz doprowadzać ją do stanu to po drodze Ci trochę zapału spadnie na kupno alufelg
smoq5 napisał/a: | 3. Wymiana klocków hamulcowych. I tutaj moje pytanie ile mogę mieć wersji klocków w Temprze, czy były jakieś systemy czy wszystkie są takie same? Czy przód i tył to takie same klocki? |
Z przody masz klocki z tyłu bębny. Cudów tam nie ma, idź do pierwszego lepszego motoryzacyjnego i dostaniesz. Z tyłu zdejmij bębny i zobacz jak okładziny się trzymają, bo możliwe, że nie wymagają wymiany. Tył nie hamuje tak mocno jak przód.
smoq5 napisał/a: | 7. U pasażera szybka elektryczna nie działa, po wciśnięciu przycisku słuchać pykanie w okolicy tablicy bezpieczników, ale nie wiem gdzie to i co to, może ktoś pomoże? |
Czyli przycisk, sterownik i przekaźnik wbudowany w nim chodzą. Widocznie silnik spalony lub nie dochodzi do niego prąd.
smoq5 napisał/a: | 8. Nie działa pokrętło od zmiany, kierunku nadmuchu i jeszcze dużo takich kosmetycznych plasticzków, światełek itp. itd. jak będzie się dało to się zrobi |
Temat też wałkowany. Zapewne linka sterująca gdzieś puściła. Do zdjęcia panel i sprawdzenia, jak nie przy panelu to więcej rozbierania Cię czeka. Poszukaj na forum, są fotki, opisy.
Cytat: | 9. Konserwacja podłogi, ale to na zimę. |
Wpierw sprawdź czy jest co konserwować T/T mają chroniczną przypadłość gnicia podłogi. Newralgiczne elementy to tutaj przy zgrzewach, czyli progi, przód, tyl przy nadkolach. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
smoq5
witamy nowego
|
Wysłany: 18-04-2011, 16:18
|
|
|
Hmm... Cytat: | Z przody masz klocki z tyłu bębny. | z tyłu i z przodu mam tarcze, więc podejrzewam, że trzeba będzie dokładnie popatrzeć jakie klocki są z tyłu i to ogarnąć, w moim pytaniu chodziło mi o to czy istnieją np. dwa systemy do jednego autka tak jak w Renault 19 na przykład jest Bosh i Lucas.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|