|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
cięgna skrzyni biegow tipo\tempra |
Autor |
Wiadomość |
bart128
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Wrz 2007 Posty: 262 Skąd: Krakow
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-08-2008, 09:21 cięgna skrzyni biegow tipo\tempra
|
|
|
witam
mam pytanie do teamu tipo-tempry:)
mianowicie, w ostatnich rocznikach ritmo i regaty z silnikiem dohc wystepowala ta sama jednostka{90s, ie dohc 1600} jaka mozna bylo pozniej znalesc pod maska tipo mk1, skrzynia biegow tez byla ta sama, blizniacza jeszcze z delta 1600, wlasnie o skrzynie sie rozchodzi, a dokladniej o wodziki skrzyni,
przekladam silnik dohc do regaty{fabrycznie z silnikiem sohc i inna skrzynia}, mam kompletny mechanizm lewarka zmiany biegow z ostatnich wersji ritmo, skrzynie biedow z tipo lub delty jest latwo kupic, to nie problem, jedynie te trzy "patyczki" wodziki czy tez ciegna pomiedzy mechanizmem lewarka a skrzynia mam jeszcze nie "rozgryzione:) nie mam oryginalnych od regaty dohc,moge kupic uzywane lub nowe od tipo, ale pojawila sie tez mozliwosc zakupu nowych oryginalnych do regaty, tyle ze we wloszech, znam ich wymiary i cala moja prosba do Was to czy ktos moglby podac wymiary tych elementow do tipo? jesli beda takie same to odpadnie mi kilkutygodniowe oczekiwanie na wysylke tych oryginalnych z regaty z Wloch
|
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 22-08-2008, 09:38
|
|
|
bart128, mam silnik 1.6 DOHC i jak ci jest to potrzebne to mogę iść i pomierzyć i zaraz napiszę
** Dodano: Pią 22 Sie, 2008 10:48 **
więc tak
pierwszy od góry ma 34cm
od kabiny ma 34cm
a od silnika ma 37cm
długości mogą się różnic paroma mm od oryginalnych wynika z braku miejsca na dokładne mierzenie |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 22-08-2008, 12:28
|
|
|
Bart128 ! Jest problem : Jak podał ci kolega Luki21 - tipo ma trzy "patyki" , natomiast Ritmo 90 s.i.e miało DWA !
Jeżeli masz w ręce mechanizm lewarka i skrzynię - to sprawdź to ! Bo ja jeszcze mam ze swojego śp. Ryśka i tam tak było , w Delcie I z silnikem 1,6 DOHC - zresztą też ( z takiego auta przeszczepiałem silnik do Ritma , jak oryginalny mi się skończył . )
Natomiast jedno - co mogę radzić ( zresztą pisałem o tym i na forum Ritma i na tutejszym ) - to dorobić cięgna z pręta gwintowanego fi 8 i przegubów kulowych kupinych w sklepie z częściami do ciężarówek ( w Krakowie Suder&Suder na Rybitwach ul. Płk.Dąbka ) . Tym bardziej , że nie dam gwarancji , że długości cięgieł w Tipo i Ritmo są takie same ( z racji różnej konstrukcji nadwozia ) - - Bo np. o ile silniki są faktycznie takie same - to już komputery - nie !
Jest jeszcze jeden motyw - w Dedrze mam skrzynię optycznie taką samą jak ta z Ritma / Delty ( przełożenia oczywiście inne - o wiele dłuższe ) . I ta skrzynia sterowana jest trzema cięgłami - różnica tkwi tylko w elemencie przykręcanym do wybieraka skrzyni - można go bez problemu wymienić . |
|
|
|
|
bart128
|
Wysłany: 24-08-2008, 20:44
|
|
|
dzieki za wymiary luki21!!!!!
w tipo na obudowie listwy kierowniczej jest bolec na ktorym os obrotu ma jeden z elementow mechanizmu wybierania biegow, w ritmo z ta sama skrzynia nie ma takiego bolca na przekladni jest za to inny mechanizm niz w tipo, poza tym z tego co oferuje ebay to sa jednak 3 rozne ciegna do regaty z ta skrzynia, ale sa wyraznie krotsze. wydaje mi sie ze nie ma innej metody niz organoleptyka kanalowo garazowa:) i naoczne zmacanie tematu przy swapie silnika, i wtedy bedzie wiadomo, co i jak przerobic, dzieki za pomysl schab, pojade na rybitwy w poszukiwaniu tych treblinek do kombajna:P:) nie zostalo ci cos z tego ritmo 90sie w sensie mocowan silnika, elementow wybierania biegow itp? |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 27-08-2008, 20:42
|
|
|
bart128 napisał/a: | , dzieki za pomysl schab, pojade na rybitwy w poszukiwaniu tych treblinek do kombajna:P:) nie zostalo ci cos z tego ritmo 90sie w sensie mocowan silnika, elementow wybierania biegow itp? |
Został mi silnik , skrzynia i cała przednia zawiecha , ale nic nie sprzedaję . Skrzynia prawdopodobnie wyląduje w Dedrze ( bo mnie wkurzają o 30% za długie przełożenia od Lancii ) A na silnik już mam na podwórku dwóch potencjalnych "biorców " - Zastavę i Ritmo S 100 moich synów ... |
|
|
|
|
bart128
|
Wysłany: 28-08-2008, 19:03
|
|
|
o to fajnie ze ci cos zostalo, ja silnik mam , skrzynke od tipo 2.0 tez mam namierzona, ale chetnie byl Cie odwiedzil obejrzal dokladnie skrzynke z ritmo 90sie i porownal z tym co chce kupic, w weekend mialbys chwile czasu zeby zrobic "prezentacje?:)
swoja droga skrzynka w ritmo 90sie jest dosc dluga ,15x50 czyli 3.33:1 dyfer, nie wiem jak dluga musialbys miec w dedrze zeby ta z ritmo poprawila cos w kwestii przelozen:) |
|
|
|
|
schab
|
Wysłany: 29-08-2008, 07:22
|
|
|
bart128 napisał/a: | swoja droga skrzynka w ritmo 90sie jest dosc dluga ,15x50 czyli 3.33:1 dyfer, nie wiem jak dluga musialbys miec w dedrze zeby ta z ritmo poprawila cos w kwestii przelozen:) |
Nie znam danych liczbowych - ale przy prędkości 200km/h na 5 biegu miałem w Ritmie 6 700 obrotów , w Dedrze przy takiej samej prędkości - 4 600 obr ( analogicznie na innych biegach ) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|