|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
problem z dziedziny cudów |
Autor |
Wiadomość |
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 02-04-2007, 17:19 problem z dziedziny cudów
|
|
|
Pokrótce wygląda to tak:przy wyłączonej stacyjce właczam radio wskazówka temperatury POWOLI wędruje na max.
Po zgaszeniu radia również powoli wraca na miejsce.
Po włączeniu stacyjki wszystkojest ok.Wskazówka tam gdzie powinna wskaźnik działa prawidłowo.
Sprawdziłem wszystkie przewody,żadnego zwarcia.
Zasilanie radia wyprowadzone z zapalniczki
Już zastanawiam się czy jest mozliwe że jakiweś pole magnetyczne z radia (CD+mp3) powoduje odchylenie wskazówki?
Magnetyzerów nie mam. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-04-2007, 17:30
|
|
|
musisz mieć albo zwarcie na kabelkach albo poprzez radio , jeśli masz coś pokablowane 'mix' "wraca" prąd na obwody wyłączone stacyjką i rozładowuje się do masy poprzez wskazówkę... a jak z samą zapalniczką?
radio na pewno masz zasilane z zapalniczki _tylko_ i równolegle? i zasilanie główne radia i zasilanie podtrzymania pamięci radia (w typowych kostkach a'la ISO masz 2 osobne zasilania, na pracę i podtrzymanie, to wiesz? chyba)
jak tylko z zapalniczki - co się dzieje przy zgaszonym radiu ,ale jak użyjesz zapalniczki lub coś z gniazdka zapalniczki zasilisz? to samo? czy może tylko poprzez radio wskazówka wariuje? tak czy tak to kwestia drutowa... |
|
|
RobertWroc
|
Wysłany: 02-04-2007, 17:36
|
|
|
unknown, nieuzywam zapalniczki to nie zwróciłem uwagi,ale też myślę ze jest to kwestia kabla-jakiegos. Ale zastanawia mnie i niepokoi fakt ze wskazówka podnosi się i powraca bardzo powoli tak jakby zwarcie bylo gdzieś z czujnika.I bardziej martwię się o czujnik niz tę wskazówkę.I tak żadko włączam radio jak stoję Bo gdyby był to kabel gdzieś w okolicach deski-radia było by to skokowo. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 02-04-2007, 18:52
|
|
|
albo leci powoli jak się coś, jak jakaś pojemność, jakieś urządzenie od radia poprzez wskazówkę idąc, ładuje i powoli rozładowuje, albo... masz takie zwarcie, że grzejesz czujnik no ale tak naprawdę to by wtedy nic nie wskazywał... coś się 'gromadzi' powiedzmy powoli i powoli rozładowuje... sprawdź czy to od dodatkowych obwodów radia, pooglądaj kable od radia czy już na samej zapalnicznce, włącz coś do niej... |
|
|
RobertWroc
|
Wysłany: 02-04-2007, 19:05
|
|
|
tak więc jutro muszę znaleźć czas i jeszcze raz posprawdzać kabelki.
I znowu rozbiórka deski,demontaz radia.
Jak ja tego nie lubię.... |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-04-2007, 19:18
|
|
|
RobertWroc, to w Fiatach norma
U mnie żeby paliło się światełko wewnętrzne w aucie, po otworzeniu drzwi pasażera, muszę wyciągnąć ..................... SSANIE
Jak nie wyciągnę ssania to światło się nie pali. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 02-04-2007, 19:21
|
|
|
u mnie odpukać jak na razie elektryka wszędzie chodzi ok, choć raz na czas sprawdzałem drutki, choćby jak sobie z czymś grzebałem, kto wie co by było inaczej... |
|
|
RobertWroc
|
Wysłany: 02-04-2007, 20:46
|
|
|
Ja swoją elektrykę przed zimą dwa dni konserwowałem -wszystkie masy,styki,zamki,szczotka druciana,papier ścierny,wazelina elektrotechniczna ,i cała zimę bez problemów.a teraz takie cósik.
W sumie obok deski przechodzą dwa kable od głośników fi 5mm i 2mm ale one chyba nie powinny az takiego mieć wpływu na wskaźnik.
Inna sprawa ze na wolnych obrotach wskazówka obrotomierza czasem drga w rytm muzyki,szczególnie jak puszczam troszke głośniej.Ale to chyba kwestia włoskiego temperamentu. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|