Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Procesor w lapku z dnia na dzień zaczął się bardzo grzać
Autor Wiadomość
meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 06-05-2010, 16:45   Procesor w lapku z dnia na dzień zaczął się bardzo grzać

Dziś zauważyłem bardzo niepokojące objawy - Aristo Vision i275, włączam go rano, a tu w 5 minut wentylator załącza się na drugi bieg. Szybko włączam Speedfan a tam na procesorze prawie po 80 stopni (Intel Core 2 duo T5500 1,66Mhz/667 ). Komputer jest dość intensywnie użytkowany (przynajmniej 5 godzin dziennie włączony), ale cały czas stoi na podstawce chłodzącej z 3 wentylatorami, do tej pory temperatura nie przekraczała 60 stopni nawet przy obciążeniu, a teraz na jałowo ma 80st, jak włączę film to skacze do 90st. Poniżej załączam screena ze Speedfana po 4 minutach pracy - wszystkie inne temperatury w normie, tylko procesor się grzeje... Co to może oznaczać?? Co mogę zrobić?? Dodam tylko że nie zauważyłem spadku wydajności kompa, nie wiesza się, płynnie działa

** Dodano: 06-05-2010, 17:49 **
Aha, no i jeszcze dodam że bez włączonego systemu (próbowałem coś zobaczyć w biosie) dzieje się to samo, czyli to raczej nie wirus
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 06-05-2010, 18:51   

meter30, co pokazywał bios i dobrze by było sprawdzić inny programem.Na początek przedmuchaj dobrze chłodzenie.Zobacz czy się coś zmieni po tym zabiegu.Jeżeli jest na gwarancji to do serwisu go a jeżeli nie to możesz sam go rozebrać,ale nie jest to proste.Rozbierałem te niby kompy ;D i powiem Ci że część z nich jest tak złożona a śrubki pochowane że można coś urwać.Ale najpierw sprawdź ''drożność" układu chłodzenia.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 06-05-2010, 19:11   

W firmie mamy trochę laptopów i takie problemy to głównie są spowodowane przez... brud i kurz, który osadza się na radiatorze.

W notebooku radiatory nie są za duże. Wiatraczki muszą dosyć intensywnie pracować, ale z czasem kiedy kurz się tam dostanie robi się błędne koło.
Wiatraczek wieje ile może, a przez żeberka radiatora nie przepływa powietrze. Stąd radzę Ci dobrać się do okolic procesora i radiatora i dobrze tam wyczyścić. Jeszcze się zdziwisz ile tam syfu siedzi ;)

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-05-2010, 19:13   

To moze ja 2 grosze, czasem sie tak zdarzy.

1) Jesli jest na gwarancji, a powinien byc bo to dosc nowy model dzwonisz do chlopakow z oriki zglaszasz problem, przyjezdza kurier i w okolo tydzien masz po problemie
2) Jesli nie jest na gwarancji, idziesz do jakiegos sklepu, kupujesz dobra paste termoprzewodzaca wazne nie moze to byc ciekly metal! Rozkrecasz laptopa od dolu- nie jest to proste ale kazdy kto nie ma 2 lewych rak da rade, wykrecasz chlodzenie procesora ktore jest polaczone z karta graficzna jakies 8 srubek, czyscisz jakims alkocholem stara paste i nakladasz nowa, skrecasz wszystko z umiarem i powinno byc si na jakies 2-3 lata

mam nadzieje ze udalo sie troche pomoc
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

meter30 

Wysłany: 06-05-2010, 20:33   

No więc byłem u Franka - kumpel z akademika który studiuje informatykę i to z zamiłowania, wiedział gdzie wszystko siedzi. Układ chłodzenia był czysty bo sam czyściłem go pół roku temu, wyjmował wszystkie radiatory, wszystkie oczyszczone dokładnie, do tego nowa pasta - nic nie pomogło... stwierdził że procesor może się kończyć, w gorszym przypadku płyta główna :sciana: Lapek ma 3 lata, więc nie jest tragicznie stary, ale gwarancji już nie ma... Myślałem żeby kupić jakiegoś procka który tylko pasował za grosze i sprawdzić czy będzie się grzał. jeśli diagnoza wyjdzie pozytywna to szukałbym nowego normalnego procka, chyba że są jakieś inne sugestie??
     assistance

Leśniczy 

Wysłany: 06-05-2010, 22:35   

meter30, może spróbować użyć jakiegoś softu do testowania stabilności procka np prime95
jeśli będzie walił błędami to możliwe że procesor uległ uszkodzeniu i "finito" opcja nr często przyczyną takiego zachowania w compach stacjonarnych są problemy z zasilaczem, niestety w laptoku winę poprzejmuje płyta główna .

jeszcze mam takie pytanie. czy procek przegrzewa się tez kiedy jedziesz na akumulatorach bez zasilacza ?
warto sprawdzić bo może np zasilacz zewnętrzny podaje za wysokie napięcie i odbija się to na procku

ogólnie możesz spróbować zobaczyć jak wyglądają napięcia +5 + 12 i napięcie rdzenia procesora ... te rzeczy sprawdzisz np programen everest.
jeśli nic nie pomoże można zajrzeć do biosu i poszukać opcji obniżenia napięcia na rdzeniach lub ogólnie obniżenia taktowania. problem w tym że w większości biosów laptopów takie funkcje są nie dostępne.

a i zapomniałem dodać: z tą wymianą procka to różnie bywa może sie okazać że procek nie siedzi w podstawce lecz jest wlutowany w płytę ....

meter30 

Wysłany: 06-05-2010, 22:44   

Leśniczy, No niestety procek daje temperaturę niezależnie od tego czy jest na zasilaczu czy bez niego, rano poinstaluję programy które podałeś i sprawdzę co tam pokazują. Jeśli to wina płyty głównej to się chyba załamię... Procek ten który mam kosztuje w granicach 60 - 200zł więc mógłbym przeboleć, ale jeśli płyta pada to lepiej wymienić lapka niż inwestować :sciana: Na Speedfun są funkcje które mierzą napięcie ale niestety nic mi nie wskazują, a bios jak to stwierdził Franek "jak na lapka przystało, jest bardzo ubogi" - nie ma tam żadnych ustawień temperatury :roll:
     assistance

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 07-05-2010, 08:25   

a jaka jest optymalna temperatura pracy procesora (intel t2130 1,86GHz)?

meter30 

Wysłany: 07-05-2010, 09:24   

Wartość napięcia na procesorze to 3.3 i 2.9V. Czy to normalne napięcie?? Procek nie jest wlutowany w płytę, osadzony na podstawce

** Dodano: 07-05-2010, 10:25 **
A z tym Prime95 nie da rady bo zaraz wskoczył na 100 stopni i się wyłączył...
     assistance

Paweł Łukaczyk 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 11-07-2010, 21:52   

Witam.
A czy przypadkiem procek nie był tuningowany-podkręcany?
Samo łożysko w wentylatorze może być również kiczne jak i koledzy piszący po wyżej stwierdzili ze kociaki siedzą zapychając przepływ powietrza co powoduje grzanie się laptopa ale i samo grzanie się procka to ma rożne powiązania.Winowajca również dobrze morze być sam uszkodzony zasilacz i bateria,usterka elektroniczna na płycie głównej.

Odpowiedz do tematu