|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
prędkościomierz i licznik kilmetrów |
Autor |
Wiadomość |
wojcioo
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-08-2005, 17:00 prędkościomierz i licznik kilmetrów
|
|
|
Pomóżcie kochani klubowicze.
Otóż od pewnego czasu wariuje mi prędkościomierz a z nim licznik kilometrów (tempra 1.9 tds digital). Ruszam samochodem a prędkościomierz ani drgnie. Pokazuje 0 km/h a w związku z tym licznik kilometrów też nie wykazuje zmian. Po chwili szybkościomierz zaczyna wariować pokazuje 20 ,50, 34, 12, 5, 49, 109, 72 itd. km/h aby po upływie kilku minut wskazywać właściwą? mam nadzieję prędkość. Pewnie chodzi o jakiś czujnik ale nie wiem jaki. A i jeszcze jedna rzecz wskaźnik paliwa ale tym problemem nie będę wam zawracał głowy.
Pomożecie?:-k |
_________________ wojcioo |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-08-2005, 18:30
|
|
|
wojcioo, nie mam digitala, za duzo Ci nie pomoge, ale mozliwe ze moze deska rozdzielcza ma "zla" mase. To znaczy mozliwe ze gdzies nie laczy, ale to by Ci cala deska zapewne tez wariowała.Po drugie jesli tak skacze na co chyba najbardziej stawiam to bedzie uszkodzony wlasnie ten "czujnik". I o ile dobrze wiem znajduje sie on w skrzyni tam gdzie przychodzi mocowanie linki w standardowej desce.
Poczekaj na odp. osob co maja digitale, zapewnie Ci bardziej pomoga.
wojcioo napisał/a: | A i jeszcze jedna rzecz wskaźnik paliwa ale tym problemem nie będę wam zawracał głowy. |
Co do tego problemu to w dziale "Rozwiązane usterki" masz obszerny opis co, jak i gdzie zeby bylo ok. Poszukaj |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
gaabik
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-08-2005, 11:53
|
|
|
Miałem identyczne objawy. Okazało się że przyczyną wariacji licznika była wilgoć w garażu.Pomogło otwarcie maski i wysuszenie farelką wszystkich elementów oraz nawiercenie otworów wentylacyjnych w drzwiach garażu. |
|
|
|
|
Cinek
witamy nowego
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 10-08-2005, 21:25
|
|
|
u mnie jest to samo na digitalu licznik wariuje non stop wyswietla dziwne cyfry czasami w ogole gasnie na amen no i licznik kilometrow w ogole ich nie liczy czasami po odlaczeniu akumulatora policzy ze 3 km i na nowo gasnie mial juz moze ktos taki sam problem ? |
|
|
|
|
Krzychu
Wiek: 40 Dołączył: 03 Gru 2004 Posty: 159 Skąd: Koło / Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
|
|
|
|
zdrowko
Pomógł: 1 raz Wiek: 48 Dołączył: 25 Lis 2004 Posty: 166 Skąd: Drezdenko
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 12-09-2005, 08:40
|
|
|
Troszke z innej beczki - czy ktoś się może orientuje czy istnieje jakieś inne alternatywne urządzenie do pomiaru predkośći i km, które można dodatkowo zamontować w aucie ? |
_________________ Tempra Kombi SW- silnik Alfa Romeo 1.9 TD z intercoolerem-przebieg 102 tyś. Alfa Romeo 156 2.4 JTD
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-09-2005, 20:52
|
|
|
najprościej i najtaniej chyba jakoś zaadaptować licznik rowerowy :-D
w marketach kosztują czasem nawet 19,90,- czy mniej (kiedyś ponad 50) a skalę mają (niektóre) grubo ponad 100km/h, może do 199... pamiętają średnią prędkość, trasy, sumaryczne odległości itp...
a zasada działania - do koła/felgi/czegokoleik co się obraca zaczepiasz magnes a przy autku kontaktron, który w momencie gdy mja go magnes zwiera obwód, daje impuls...
możesz pokombinować tak z tylnym kołem, bo to się nie skręca i łatwiej zaczepić; od bedy nawet gdybyś nie tyle na koło czy felgę co nawet na hmmm.. piastę moe nie ale inny element dał magnes to tylko ustawiasz w liczniku odpowiednie parametry (średnicę tego co się obraca itp by ten mógł określać jaka częstotliwość obrotu i czas między impulsami odpowiada jakiej odległości przjechanej... tosię raz ustawia bo np rowery mają różne średnice kół....)
rozwiązanie może wydać się śmieszne, ale godne uwagi, gdyż wykonalne do zaadaptowania a i koszty niewielkie...... |
|
|
Basteq
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 115 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-09-2005, 21:56
|
|
|
Mały GPS - można go na noc (i nie tylko) zabierać razem z radiem, bo najtańszy nie jest!! A dokładny jest (u siebie mierzyłem takim małym z dokładnością do 5ciu metrów). |
_________________ Była 159.A3.046 Tempra, była Honda Accord F20B3; CE2; AERO DECK jest Mazda 6 kombi |
|
|
|
|
Ardian
|
Wysłany: 30-09-2005, 12:04
|
|
|
Sprawdz czujnik prędkości w mojej temperce było to samo winne okazały się drobne pęknięcia lutów w czujniku. Idzie go otworzyć i tylko lutownica i poprawić lutowanie mój działa do dzisiaj. |
|
|
|
|
Piterro
Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 181 Skąd: Scunthorpe - UK
Województwo: Other
|
Wysłany: 30-09-2005, 19:35
|
|
|
unknown napisał/a: | zaczepiasz magnes a przy autku kontaktron |
tylko jest jeden minus, odległość między magnesem a kontaktonem w rowerze jest bardzo mała, rzędu 2-4 mm (zgodnie z zaleceniami producentów).
Więc trudno będzie zaadoptować to do autka |
_________________ In UK at this moment - workin'
Fiat Tipo 1.4 S 1995r., LPG - Forever |
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-10-2005, 18:21
|
|
|
zdrowko napisał/a: | Troszke z innej beczki - czy ktoś się może orientuje czy istnieje jakieś inne alternatywne urządzenie do pomiaru predkośći i km, które można dodatkowo zamontować w aucie ? |
Kiedyś w jakimś piśmie motoryzacyjnym reklamowali komputer który można podłączyć praktycznie do każdego auta. Mieży różne parametry z drogą hamowania włąchnie. Cena o ile pamiętam coś ok. 400zł (wydawał mi się dość tani). |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 08-10-2005, 22:13
|
|
|
Cytat: | tylko jest jeden minus, odległość między magnesem a kontaktonem w rowerze jest bardzo mała, rzędu 2-4 mm (zgodnie z zaleceniami producentów).
Więc trudno będzie zaadoptować to do autka |
czemu... przecież nie musi to być 'firmowy' magnes dołączony do licznika, bo taki zresztą zapene może być gorzej do np felgi czy piasty zamocować...
można równie dobrze dać mocniejszy magnes, niekoniecznie większy, który mimo dłuższego odstępu/szczeliny i tak będzie kontaktron wyzwalał...
wszystko najlepiej oczywiście do tylnego koła zamocować gdzieś, bo to się nie skręca zazwyczaj
potem tylko wyskalować licznik do odpow śednicy koła, by wiedział ile obrotów/sek (impulsów z kontaktrona/sek) to jaka prędkość... |
|
|
Krzychu
Wiek: 40 Dołączył: 03 Gru 2004 Posty: 159 Skąd: Koło / Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|