Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pierscienie - jak dobrac
Autor Wiadomość
karols77 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-07-2007, 06:46   pierscienie - jak dobrac

witam mam pytanko, czeka mnie wymiana pierscienie w tlokach, jak dobrac pierscienie jakie powinny byc luzy na tlokach. Pozdraiwam
     assistance

Zgredgarage 
witamy nowego

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 06-07-2007, 13:42   

Jakie luzy tego nie jestem w stanie podpowiedziec natomiast pierscienie dobiera sie do szlifow silnika.Kazdy szlif ma dopuszczalny przedzial wymiarow,wiec teoretycznie wystarczy panu "Zdziskowi "powiedziec ze potrzebne sa pierscienie na np pierwszy szlif i wszystko powinno byc oki.W praktyce zdarza sie tak ze niektore partie pierscionkow nie trzymaja wymiarow lub cylinder ma kakretne progi wtedy wypada podobierac pierscienie z kolejnego szlifu ale to ekstremalne przypadki.Nalezy pamietac o kątroli luzu miedzy tlokiem a gładzia cylindra za pomoca szczelinomierza.Polecic moge niemieckie pierscienie "szekle"(fonetycznie).Sa stosunkowo tanie i nie spodkalem sie by ktos mial z nimi jakies historje.(kilka szybkich samochodow turbo lata na takich pierscionkach)
Pamietaj o odpowiednim ustawieniu zamkow.....
Pozdrawiam

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-07-2007, 14:59   

Zgredgarage napisał/a:
Jakie luzy tego nie jestem w stanie podpowiedziec natomiast pierscienie dobiera sie do szlifow silnika.cylinder ma kakretne progi wtedy wypada podobierac pierscienie z kolejnego szlifu ale to ekstremalne przypadki.Nalezy pamietac o kątroli luzu miedzy tlokiem a gładzia cylindra za pomoca szczelinomierza.

Jak już napisał przedmówca - pierścienie dobiera się do wymiaru cylindra - a ja rozumiem ,że chcesz zmienić pierścionki bez szlifu . W miom ( i nie tylko ) mniemaniu jest to leczenie syfa pudrem , ze względu na wspomniane powyżej progi i potencjalne rysy na ściankach cylindra .
Dodatkowo rys tych przybędzie , kiedy ktoś będzie chciał mierzyć luzy szczelinomierzem ( ? ) - o takiej technice nie słyszałem ... Do tego służy śruba mikrometryczna , a ewentualnie - specjalne szczypce z podziałką .
     assistance

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 06-07-2007, 15:33   

Jak wymieniasz pierścienie bez szlifu to jest to zabawa na krótką metę. Natomiast jeśli chcesz robić szlif to kupujesz pierscienie na kolejne szlify, nie wiem również czy tłoki nadwymiarowe nie idą w tym konkretnym przypadku bo w innych silnikach tak.

Luzu nie zmierzysz mikrometryczną bo pomiar w powietrzu na oko to jest wart mniej niż zero. Natomiast jeśli masz dość pewne ręcę to szczelinomierzem da rade. (mam na myśli takie blaszki o scisłych wymiarach)

JCB 3CX Contraktor

ego 

Wysłany: 06-07-2007, 22:23   

schab napisał/a:
W miom ( i nie tylko ) mniemaniu jest to leczenie syfa pudrem , ze względu na wspomniane powyżej progi i potencjalne rysy na ściankach cylindra .

Głupoty piszesz,jak nie ma rantów ani rys na tulei to śmiało można zmieniać pierścienie bez szlifów.
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 06-07-2007, 23:30   

ego napisał/a:
schab napisał/a:
W miom ( i nie tylko ) mniemaniu jest to leczenie syfa pudrem , ze względu na wspomniane powyżej progi i potencjalne rysy na ściankach cylindra .

Głupoty piszesz,jak nie ma rantów ani rys na tulei to śmiało można zmieniać pierścienie bez szlifów.

Dokładnie ..najczęściej gładź cylindra wytrzymuje dłuzej niz pierścienie zwłaszcza olejowe i jesli nie ma jakiś rys i dużych progów zmiana pierscieni jest wskazana...

Hipo 

Wysłany: 07-07-2007, 16:05   

Panowie tylko jaki cylinder nie ma rantów ? bo chyba nie taki po 200k przebiegu ...

JCB 3CX Contraktor

Zgredgarage 
witamy nowego

Wysłany: 09-07-2007, 13:34   

moto77 napisał/a:
ego napisał/a:
schab napisał/a:

Dokładnie ..najczęściej gładź cylindra wytrzymuje dłuzej niz pierścienie zwłaszcza olejowe i jesli nie ma jakiś rys i dużych progów zmiana pierscieni jest wskazana...

Zgodze sie z kolega!Jesli np peknie pierscionek to trzeba robic szlif........????
Pierscionek to zwykla czesc eksploatacyjna ktora poprostu sie wymienia gdy jest zla.
Mam znajomego w aso opla i tam wymiana pierscieni to norma.
Co do progow przy 200t,mam dostawczego ldv z silnikiem Transita T.Mam nalatane ponad 300 tys(chyba),ostatnio zdejmowalem glowice i.......progow brak (wyczowalnych).

schab 

Wysłany: 09-07-2007, 13:39   

ego napisał/a:

Widzisz - żyjemy w wolnym kraju i każdy robi - co uważa ! W tym przypadku - ktoś zadał pytanie , ja na nie odpowiedziałem - zgodnie z posiadaną wiedzą i doświadczeniem . Jeżeli nie jest to zgodne z twoimi doświadczeniami ( ? ) - to jeszcze nie powód , żeby kogoś obrażać ! Natomiast przyjmij do wiadomości , że własny samochód posiadam dłużej , niż ty chodzisz po świecie. Mało tego - nigdy nie miałem auta nowego i pomimo to nigdy nie byłem gościem zakładów mechanicznych ! Wszystkie naprawy - łącznie z remontem głównym silnika robiłem sam . Nie mówię , że wszystko co wiem i umiem zrobić - wyssałem z mlekiem matki . Dużo czytałem fachowej literatury i jeszcze więcej słuchałem mądrzejszych od siebie , co też i tobie radzę ...
A tak na marginesie - piszesz : "... ani rys na tulei ..." - Masz tulejowany blok ... ? Gdzie ...
     assistance

Hipo 

Wysłany: 09-07-2007, 15:37   

Zgredgarage napisał/a:

Co do progow przy 200t,mam dostawczego ldv z silnikiem Transita T.Mam nalatane ponad 300 tys(chyba),ostatnio zdejmowalem glowice i.......progow brak (wyczowalnych).

No i sam przeczytaj co napisałeś w tym fragmencie i pomyśl, skoro wymiarny naprawcze kolejne to dziesiąte części milimetra to np jak bedzie próg 0,2mm to jak masz to wyczuć palcami ? Poza tym taki próg nie ma ostrej krawędzi.

JCB 3CX Contraktor

Zgredgarage 
witamy nowego

Wysłany: 10-07-2007, 11:09   

Oczywiście masz racje,zapętlilem sie troche :roll: :roll: :roll:

ego 

Wysłany: 11-07-2007, 08:34   

schab, widzisz tak sie składa,ze mam w rodzinie mechanika który dłużej siedzi w mechanice niz Ty posiadasz własny samochód. A to,że masz kompleksy na punkcie swojego wieku to już nie moja brocha. Ja tez rozebrałem i złożyłem silnik w tipo sam no i co z tego? A wszelkiego rodzaju porady to zachowaj dla siebie,bo mi napewno sie nie przydzadzą :fufu: tyle...

** Dodano: 11-07-2007, 09:40 **
schab napisał/a:
Widzisz - żyjemy w wolnym kraju i każdy robi - co uważa
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

schab 

Wysłany: 11-07-2007, 08:45   

ego napisał/a:
A wszelkiego rodzaju porady to zachowaj dla siebie,bo mi napewno sie nie przydzadzą

Poza tobą jest tu jeszcze trochę innych ludzi , którzy potrafią słuchać i wyciagać wnioski ...
     assistance

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-07-2007, 16:41   

dobrze drogi dzieci ;) dajcie spokój bo niepotrzebnie się pokłócicie zaraz... jak coś to na temat postu...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu