Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
cos trzeszczy
Autor Wiadomość
Woks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 18-05-2007, 22:53   cos trzeszczy

mam pytanie. jak jade to czasami mi trzeszczy tak jak by to byly pol oski. czy jest to mozliwe?? wiem ze sa troche mokre. nie zawsze to sie zdaza ale czasami i to przewaznie jak przyspieszam. co z tym zrobic??

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 18-05-2007, 23:13   

Półośki raczej nie odpowiadają za trzeszczenie bo o nic nie ocierają. One napędzają koła. Jeżeli Ci coś trzeszczy to raczej zawieszenie lub inny element mocujący np. wybite masz już poduszki silnika i cały silnik może się poruszać przez co coś ociera albo tłumik na sprężynach/gumach trzeszczy.

Postaraj się dokładniej zlokalizować ten dzwięk.

Mogą to też być przeguby, do których wchodzą półosie napędowe. Dzwięk jaki wydają (jak są dobre to nie wydają żadnego dzwięku) przypominałby mielenie, zgrzytanie.

Woks 

Wysłany: 18-05-2007, 23:17   

no wlasnie cos takiego. a poduszki silnika raczej nie bo nie ma zadnych wibracji auta.
a z tymi przegobami jak sprawa wyglada?? naprawa moze byc droga??

miszko 

Wysłany: 18-05-2007, 23:31   

Przegub kosztuje w granicach 120-170zł (sztuka) - zależy jaki producent i jak sobie sklep za niego policzy.

Tu masz przykładowy przegub.

Jednak wpierw postaraj się dobrze zlokalizować usterkę, to wcale nie musi być przegub.

Możesz jednak zrobić mały test. Stań, otwórz okno, skręć koła i rusz lekko autem. Przegub przy takim zabiegu na 100% powinień zacząć zgrzytać. Jeżeli tak jest to masz winowajcę.

Warto sprawdzić też łączniki stabilizatora. Jest on przy wahaczu, łączy wahacz z drązkiem stabilizatora
Tak to mniej więcej wygląda.

Tutaj cena akurat duża. Ja w sklepie dałem 16zł za drążek i 4zł za gumy.

Woks 

Wysłany: 18-05-2007, 23:34   

oki wielkie dzieki
po wyplacie jade do swojego mechanika ogolnie na przeglad bo nie dawno kupilem tipka
jak bede wiedzial co i jak to dam znac

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-05-2007, 09:36   

zdziwiłbyś się jak bardzo nietypowe dźwięki i w jakich sytuacjach poduszki mogą wydawać.... piski, trzaski, ocierania, czy piłowanie metalu... niekoniecznie przy ruszaniu tylko... sprawdź je jednak też może... w moim wypadku nawet mechaniory nie doszli i nie zauważyli jak poduszki były... zresztą pękły jakoś w środku/zerwały się a nie było tak tego faktycznie widać nawet sopd auta...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 20-05-2007, 20:36   

Przeguby najłatwiej sprawdzisz skręcając koła i ruszajać na skręconych, musisz lekko dać po gazie żeby zrobić to energicznie, w zależności od tego jak są już zjechane to mogą wydawać różne dźwięki, począwszy od pojedyńczych trzasków bo miarowe terkotanie, test najlepiej przeprowadź przy otwartym oknie i głowe lekko wychylonej aby poprawić sobie mozliwość usłyszenia tych odgłosów.

Przy jeździe na wprost przegub nigdy nie będzie trzaskał wiec w takim wypadku musisz szukać przyczyny gdzie indziej.

JCB 3CX Contraktor

Woks 

Wysłany: 21-05-2007, 20:06   

jak skrecam to mi nic nie trzeszczy dopiero jak dodam duzo gazu to sie czasami cos tam zatrzeszczy

unknown 

Wysłany: 21-05-2007, 20:16   

ale jak dodasz gazu to w momencie 'podciągania', wzrastania gazu trzeszczy czy dłużej. dłuższy czas? bo może rzeczywiście poduchy... bez wibracji, bez niczego, u mnie nie bylo nic widać a trzeszczały/piszczały/tarły dziwnie....
raczej tylko przy przyspieszeniu a na pewno przy gwałtownym ruszeniu było słychać......
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Woks 

Wysłany: 21-05-2007, 20:41   

jak to beda poduchy to dziwnie bedzie to troche dla mnie :D

unknown 

Wysłany: 22-05-2007, 16:07   

dla mnie bylo bardzo dziwne, bo to bya pierwsza tak nietypowa usterka jaką miałem, ale wtedy mniej grzebałem przy acuie jeszcze... dźwięk czasami stukający, czasem trzeszczący, ale częściej jakbyś wiercił tępym wiertłem w metalu, jakoś tak w środku mocowanie poduchy ocierało... dźwięk tylko czasem przy ruszaniu/hamowaniu i czasem na zakrętach (widać nie zawsze tak silnik samo się przesuwał)... na stacjach diagnost. nie znaleźli, mechaniory nie znalazły żadne, a dźwięk tak się rozprzestrzenia i odbijał pod maską, że na 1000% nie powiedziałbyś , że to poducha; była to prawa a dobiegało jakby trochę spod podłogi kierowcy a trochę z góry lewego amorka, a trochę jkaby z góry prawego czy wahacza... tak się rozchodził dźwięk... ale była naprawdę ziwnie zerwana, nie było z zewnątrz widać, dopiero po wyjęciu... niezłe, nie...

assistance   Moneta

Woks 

Wysłany: 22-05-2007, 22:51   

najprawdopodobniej jest to przegub przy skrzyni ale to sie jeszcze dokladniej dowiem

ego 

Wysłany: 23-05-2007, 11:15   

jest tez opcja,że to w skrzyni tzw. satelita,miałem podobne objawy,pisałem juz o tym na forum,jezdziłem z tym do momentu kiedy sie wszystko nie rozleciało,wyleciały zebatki i ślimaki na droge,oliwa sie wylała :)
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Woks 

Wysłany: 24-05-2007, 16:02   

czasami jeszcze jk zle rusze to mi cos dziwnie stuknie ale raz bo wtedy naciskam sprzeglo. z kumplem tak mi sie stalo a on sie zna cos kolwiek na rzeczy i dlatego tweirdze ze to moze byc przegob od skrzyni

** Dodano: 21-06-2007, 00:25 **
no wiec tak
juz wiem na 100% co to jest i nic od skrzyni tylko zawiecha
poprostu pekl mi lacznik stabilizatora :x
naszczescie koszt oryginalu to 33 zl noi sie dowiedzialem ze mam do roboty tarcze z klockami :red_kartka:

SOBO 
witamy nowego

Wysłany: 13-09-2007, 17:31   

WITAM !

PANOWIE (i może Panie ;-) )

POMOCY !!!

mam TIPOlca 95r 1.4

od pewnego czasu cos mi trzaska z tyłu myslalem ze to moze tlumik obija sie ale teraz juz i z prawej str i z lewej to mam a nawet dzis jakby cos obcieralo
sprawa jest troche dziwna (jak dla mnie) bo nie zawsze to mam szczegolnie jak sie auto przechyla na zakrecie czy jak wpadne w dół (na naszych polskich ulicach)

prosze o pomoc moze ktos mial podobny problem ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

gawor06 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 14-09-2007, 21:01   

moze cos z belka zawieszenia z tylu...sprawdzi czekaj moze jeszcze inni cos dopowiedzą

chudy1.6s 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 14-09-2007, 21:46   

a morze łożysko w wahaczu,kiedyś coś mi szczelało pod autem podczas jazdy(zwłaszcza na kostce) myslałęm że pękła spręnzyna,po jakimś czasie ucichło ale zauważyłem że lewe tylnie koło krzywo stoi i wahacz był do wymiany

Odpowiedz do tematu