Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Spryskiwacze
Autor Wiadomość
mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 28-01-2007, 00:09   Spryskiwacze

Jest następujący problem: Pryskałem, pryskałem sobie po szybkach, aż nagle zaczęło lecieć coraz mniej, potem tylko z jednej dzurki i koniec...ani z przodu nie psikają, ani z tyłu. Pompka chodzi, płyn zimowy jest, możliwe, że to śnieg wleciał w przewody i zamarzł? Mróz jest cały czas.

RaV 

Wysłany: 28-01-2007, 09:37   

Tak, kolego, ja bym obstawiał, że jednak coś Ci tam zamarzło.
Jak masz możliwość wstaw auto do garażu lub weź suszarkę i podmuchaj trochę,
też teoretycznie jak silnik będzie chodził dość długo to klapa robi się cieplejsza od otoczenia, to z czasem i okolice spryskiwaczy mogą się troszkę ogrzać.

Tylko nie próbuj robić tak jak pan z reklamy, i nie sikaj na zamarznięte, bo przymarzniesz i zostaniesz przymocowany do maski, aż do wiosny *]

assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-01-2007, 10:30   

ale jeśli się okaże , że rozgrzanie nie pomogło i to nie przymarznięcie , to:

1) zdejmując wycieraczki a potem (kilka śrub) czarną 'kratkę' zewnętrzną masz dostęp do przewodów - przepłucz i przedmuchaj, podobnie same spryskiwacze (syf jakiś, czasem pływający w płynie np 'marki' tesco itp marki 'tanie lanie' :D )
2) zdarza się, że siada trójnik-zaworek zwrotny (bo to 2 w 1); ten trójniczek co rozdziela z jednego wężyka na 2; siada w nim taka membranka bodajże; przez to płyn nie poleci, ew po dłuższym pompowaniu (przytrzymasz pompkę) trochę poleci; ten trójniczek pada po latach, normalne; kosztuje aż 2 zeta a wymiana trwa góra 1 powio licząc z odkręcaniem 'kraty' itp
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Pawel_Ostrow 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 28-01-2007, 11:49   

Ile to przytrzymywanie pompki ma trwać? Bo mi od razu nigdy płyn nie leci, dopiero po jakiejś sekundzie zaskakuje, potem już bezproblemowo, tzn wymieniać?;-)

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-01-2007, 12:07   

Sprawdz czy masz w układzie zawór zwrotny. Powinień on być w trójniku, powoduje to że jak wyłączysz silnik spryskiwacza to cofająca się woda jest blokowana.
Może poprostu tego nie masz. Chociaż u mnie czasami jak nie używam dłużej spryskiwaczy to małą chwilkę musi silniczek pochodzić.

Zauważ, że jak włączysz spryskiwacze to wycieraczki odrazu nie zaczynają chodzić, dopiero z miałym opóźnieniem zaczynają.

mrk69 

Wysłany: 28-01-2007, 14:43   

No i już sam teraz nie wiem...zawór mam - chodzi o taki mały zaworek z kółeczkiem? Tylko jest następa sprawa. Wczoraj silnik od pompki działał a dzisiaj już nie, tyle że wczoraj też nie od razu, ale po krótkim rozmrożeniu.

** Dodano: 29-01-2007, 13:15 **
Dzisiaj znów pompka nie pracowała...zaglądam do zbiorniczka, a tam....niby płyn, ale jednak widze kawałki lodu (poprzedni właściciel zapewniał, że jest tam tylko płyn) :doubt: dolałem ciepłej wody i pompka ruszyła. Teraz mam zamarzniętą wodę w przewodach. Zaworki sprawdziłem i są dobre. Pytanie jest następujące: jak wylać całą zawartość zbiornika??

Adonay 

Wysłany: 03-08-2007, 07:04   

Podepnę się pod temat.
Kiedy kupiłem auto, działał tylko prawy spryskiwacz, ale po czasie i on zaniemógł i zaczął psikać na 2cm. Wczoraj dobrałem się do rurek i trójnika.
Trójknik był zalany klejem i blokadka ze sprężynką działała jak skrzep, a nie zastawka. Trudno, rozmontowałem go, wyjąłem sprężynkę a "czwartą dziurkę" zakleiłem. Poza tym brakowało ze 4 cm w rurce do drugiego spryskiwacza.
Teraz działają dobrze spryskiwacze, mimo, że trzeba poczekać ze 2 sekundy aż poleci płyn (przez ten trójnik).
Tylko jedno mnie zastanawia - dlaczego wycieraczki nie włączają się po spryskaniu szyby? Na jakiej zasadzie to działa ?
     Moneta

mrk69 

Wysłany: 03-08-2007, 12:33   

Adonay napisał/a:
Na jakiej zasadzie to działa ?

U mnie to różnie z tym działaniem. Np. jak mam włączone wycieraczki (załóżmy, że w deszcz) i na chwilę je wyłączę całkiem (bo np. już nie pada) to po spryskaniu szyb wycieraczki się nie uruchamiają. Natomiast jak mam wycieraczki wyłączone i zaczynam od spryskania to wycieraczki elegancko idą same. Nie wiem, czy przekaźnik czy coś tam od sterowania wie, że miałem przed chwilą włączone wycieraczki... :?:

Adonay napisał/a:
mimo, że trzeba poczekać ze 2 sekundy aż poleci płyn

Mam dokładnie to samo (chociaż mam wszystko już ok i powymieniane na nowe) i pewnie wiele osób tak ma, bo przecież na przednie spryskiwacze nie ma zaworka zwrotnego (przynajmniej w tych Tipolach, które widziałem), więc woda/płyn leci centralnie z pompki, a rurki jak wiadomo krótkie nie są, ale to zjawisko powinno się pojawiać za pierwszym "psiknięciem", bo jak dasz drugi raz to płyn w rurkach jest i powinno szybko prysnąć :)

Adonay 

Wysłany: 03-08-2007, 13:12   

mrk69 napisał/a:
to zjawisko powinno się pojawiać za pierwszym "psiknięciem", bo jak dasz drugi raz to płyn w rurkach jest i powinno szybko prysnąć

Heh, odwrotnie jak z... no :P

A tak serio, to mi to nie przeszkadza i jakoś nie zmienia "komfortu" jazdy, tylko się zastanawiałem czy to szkodliwe.
W każdym razie u mnie zawsze trzeba odczekać trochę :) Tzn. od wczoraj ;)
     Moneta

JulO 
witamy nowego

Wysłany: 19-08-2008, 07:06   

Witam wszystkich,

Po dłuższej przerwie chciałbym odświeżyć temat. Mianowicie, u mnie spryskiwacze nie pryskają na szyby, płyn ucieka jakimś takim plastikowym ujściem, które jest w komorze silnika. Dostałem się do tego plastiku od dołu (gdy auto było na kanale), wyjąłem z tego plastiku dużą ilość czarnej mazi. Teraz jak potrzymam włączone spryskiwacze to z tego plastiku woda wali jak z wodospadu.
Może podpowiecie czy ten plastik miał coś nałożone, co z tym zrobić?
Dziś może cyknę jakieś fotki ale nie wiem czy dostanę się tam z aparatem...

|Fiat Tipo 1.4 i.e. 836A4, 1995 r. + LPG Landi Renzo z parownikiem SE81 (II gen.)|
     Moneta

Odpowiedz do tematu