Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno mieszkania
Autor Wiadomość
MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 04-02-2007, 21:19   Kupno mieszkania

Witam

Ostatnio po paru glebszych.... przemysleniach nie drinkach :-)
Stwierdzilem ze chyba kupie mieszkanie i tu pojawia sie pytanie
Z czym to sie je...

Przegladalem oferty i... sprawa wyglada naprawde kiepsko.
Albo troche poziom cen mnie przeraza, albo przeraza mnie to w czym i gdzie przyszlo by mi mieszkac:-)

Moze ktos ma jakies doswiadczenie w tym temacie

Generalnie wyglada to tak ze gotowki cos tam mam odlozone, zarabiac tez tam cos zarabiam ;-) ale nie tyle zeby na raz sie szarpnac i te 70 czy 90 tys wylozyc.
Wiec pozostaje kredyt i tu pytanie jaki... :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-02-2007, 22:02   

MupiK, toś sobie wybrał termin zakupu mieszkania :sciana:
tTeraz ceny są makabryczne względem tych jeszcze sprzed roku.
Przykład u nas:
- mieszkanie 53 metry można było kupić za 60-70 tysi
Teraz nie dość, że nie kupisz bo nikt nie sprzedaje, to do tego, jak ktoś ma na sprzedaż to krzyczy powyżej 100tys. i o dziwo znajduje nabywcę :roll:

assistance   Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-02-2007, 22:02   

kredyt jak najtańszy rzecz jasna i nie bierz w kredyt-bank jeśli niechcesz stracić kupy pieniędzy.

timi42 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 04-02-2007, 22:18   

To trudny i głęboki temat jak wycieraczki od peugota. Wszystko kręci się wokół kasy i stałego dochodu. Jeśli jesteś pewien, że będziesz miał przez na przykład 15 lat możliwości wydania 280 Pln, co miesiąc i jeszcze utrzymania rodziny, to można kredycik hipoteczny. Jednak Ty sam, albo razem z Panią musicie udokumentować legalne zarobki w wysokości około 2000Pln. Mowa jest o przyznaniu kredytu na około 40 000. Gdybym miał ten problem i Twoje lata – brałbym. Żyjemy w tak ciekawym kraju, że takie pieniądze można zarobić dość łatwo – trzeba chcieć i ruszyć głową. Jeśli pytasz jakie mieszkanie, to nie pchaj się w byle co. Lepiej dopłacić niż za kilka lat myśleć o zmianie, lub ponownym remoncie.
To tylko moje takie tam z doświadczenia.

pozdro

bronek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-02-2007, 18:56   

ho ho, poważna sprawa. Pociesze Cię - ja żeby kupić mieszkanie to muszę teraz mieć min. 300 000zł (Warszawa) :sciana: Wybierz coś, czego nie będziesz chciał zmienić za 2 lata.

A co do kredytu - to kosztowna sprawa i nie ma czegoś takiego jak "dobry kredyt" <- bank i tak sobie na Tobie zarobi więc tu również baaaardzo ostrożnie :/
     Moneta

Młody 

Wysłany: 05-02-2007, 21:50   

Kupiłem mieszkanie ok 2 miesiące temu (okolice Bielska-Białej M2 36 m2) i zapłaciłem 45 tyś. zł a dzisiaj to mieszkanie jest warte 55 tyś zł także jak chcesz kupić mieszkanie to się śpiesz bo praktycznie codziennie jest drożej. A jeżeli chodzi o kredyt to polecam Ci Bank Millenium i PKO i nie korzystaj z doradców finansowych typu Expander i Open Finance bo przez nich prawie straciłem 8 tyś. a kredytu i tak nie załatwili. Odradzam Kredyt Bank i Bank Śląski. Jeżeli chcesz wziąć kredyt przygotuj się na wydatek ok 10 tyś. (notariusz, zadatek,rzeczoznawca,prowizja banku itp.) Jestem w temacie także to takie podstawowe wskazówki. Życzę powodzenia

kamin 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-02-2007, 15:35   

Cytat:
Kupiłem mieszkanie ok 2 miesiące temu (okolice Bielska-Białej M2 36 m2) i zapłaciłem 45 tyś. zł a dzisiaj to mieszkanie jest warte 55 tyś zł

Taniocha. W Krakowie 6 tys. za metr. Też musaiłbym mieć ze 300 000 zł.

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 15:44   

Moj kumpel stwierdzil ze jesli ma wywalic ponad 300tys. zl na mieszkanie to woli dom postawic w Gdansku Osowej. Z tego co sie orientował jest to mozliwe. Tylko ze koszty utrzymania takiego domu sa wyzsze w porownaniu do mieszkania. Ja bym wolał dom stawiać na przyklad gdybym mieszkania nie miał,bo akurat mam dojscie taniej do materiałow. Na szczescie mam mieszkanie i wspolczuje tym ktorzy teraz borykają sie z problemami zakupu mieszkania/domu.

www.budowork.pl
     assistance

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-02-2007, 20:54   

MupiK, ja tez od paru miesiecy powaznie mysle o zakupie mieszkania, tylko te ceny...
gdyby ceny byly takie jak rok temu to w ogole bym sie nie namyslal i juz splacal kredyt, niestety ceny w ostatnim czasie tak podskoczyly, ze juz mnie w zasadzie nie stac.
We Wrocławiu koszt metra dochodzi do 6tys. Myslalem o Oleśnicy, ale po ostatniej wizycie u dewelopera ( w ten piatek ) zrezygnowalem. Teraz za mieszkanie 50metrow w Olesnicy trzeba zaplacic prawie 200tys, natomiast niecaly rok temu kosztowalo dwa !! razy taniej.

Z kredytem to raczej teraz nie ma problemow, bo banki dwoja sie i troja w zdobywaniu klientow. Moja znajoma z pracy dostala kredyt w milenium banku, mimo ze gdzie indziej miala z tym problemy i jak na razie jest zadowolona, wiec mozesz sie tam dowiedziec.

A tak w ogole to musisz sobie uswiadomic ze jak juz wezmieesz kredyt, to przez najblizsze 20-30 lat bedziesz musial miec stale dochody, no i zwiazesz sie z jednym miejscem. Moze sie okazac, ze zmienisz miejsce pracy i bedziesz musial dojezdzac kupe km do roboty itp. No i jak brac kredyt to dobrze w dwie osoby ( np ty i dziewczyna/zona) bo wtedy w razie straty pracy przez jedna

Ja na tą chwile zrezygnowalem, skladam pieniadze i czekam...
     assistance

Młody 

Wysłany: 06-02-2007, 21:46   

piotras napisał/a:
Ja na tą chwile zrezygnowalem, skladam pieniadze i czekam...

Nie czekaj bo później będzie jeszcze drożej.

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 06-02-2007, 22:00   

Witam !

Dobrym rozwiazaniem sa kredyty SAMOCHODOWE ale warunek musisz miec w rodzinie u znajomych dobre drogie auta wtedy mozna zaoszczedzic sporo.

** Dodano: 06-02-2007, 21:03 **
co do splat przy awaryjnym braku kasy chwilowym warto miec kilkanascie kart kredytowych i zarzdazac tym z glowa :)

** Dodano: 06-02-2007, 21:05 **
jeszcze jedno co do kredytu z dziewczyna bym uwzal chyba ze jestes na 100% pewien..

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 06-02-2007, 22:15   

marcinwodnik napisał/a:
Dobrym rozwiazaniem sa kredyty SAMOCHODOWE ale warunek musisz miec w rodzinie u znajomych dobre drogie auta wtedy mozna zaoszczedzic sporo.

Chyba coś Ci się pomyliło ;)
Sprawdź oprocentowanie jednych i drugich, a dość szybko wyprowadzisz się z błędu.
Kredyty hipoteczne mają najniższe oprocentowanie z możliwych do wzięcia kredytów.

assistance   Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 06-02-2007, 22:18   

Witam !

Nie pomylilo sie uzywalem tego czesto. Latwosc dostania ( oprocentowania sa rozne zalezy jak poszukasz ), ryzykuje tylko autem a nie mieszkaniem ktorego cena rosnie i pracuje na siebie a grata metalowego spada..

** Dodano: 06-02-2007, 21:20 **
Wszystko oczywiscie zalezy na ile Ci nerwy pozwalaja bo zabawa latwa nie jest a pieniadze dosc konkretne.

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-02-2007, 22:28   

Młody napisał/a:
Nie czekaj bo później będzie jeszcze drożej.

ja bym nie czekal, ale moja dziewczyna sama nie wie czego chce :/ Teraz stwierdzila ze Olesnica jej sie nie poboba i woli dojezdzac co dzien 30km do pracy, niz tam mieszkac...
No i myslalem, ze za 150tys, bedzie mozna juz kupic jakies dwupokojowe mieszkanie. 200 tys to juz na granicy naszej zdolnosci finansowej

marcinwodnik napisał/a:
jeszcze jedno co do kredytu z dziewczyna bym uwzal chyba ze jestes na 100% pewien..

no tak, tylko w takim wypadku.
marcinwodnik napisał/a:
co do splat przy awaryjnym braku kasy chwilowym warto miec kilkanascie kart kredytowych i zarzdazac tym z glowa

tak, tylko ze posiadajac karty kredytowe od razu maleje twoja zdolność kredytowa a co za tym idzie szansa na dostanie kredytu
     assistance

MupiK 

Wysłany: 07-02-2007, 14:16   

Hmm dojezdzac nie bede ... :-) chyba ze otworze filie firmy o czym juz jest mowa ale to mysle rok dwa... Pozatym mysle ze jak tak dalej pojdzie to za rok czy dwa bede siedzial w domku a ktos inny bedzie ganial ze sprzetem a przy tym sobie zarobi troche ;-)

Co do splaty kredytu to zdecydowanie chcialbym go splacic szybciej niz 20-30 lat tzn mam nadzieje ze sie uwine max do 10 lat:-)

Z czekaniem... tez moglbym odkladac w jakims funduszu ale jakos nie jestem specjalnie cierpliwy :-)
A ceny mieszkan faktycznie ida strasznie do gory ostatnimi czasy :/

Chwilowo robie rozeznanie i znalazlem dosc fajne i tu uwaga 80m2 :D za niecale 70 tys ale nadaje sie do kapitalnego remontu wiec jeszcze szukam i musze sie wziasc i pochodzic po bankach zobaczyc jak z tmy kredytem :/
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 07-02-2007, 15:30   

piotras napisał/a:
a bym nie czekal, ale moja dziewczyna sama nie wie czego chce :/ Teraz stwierdzila ze Olesnica jej sie nie poboba i woli dojezdzac co dzien 30km do pracy, niz tam mieszkac...

ja bym taką rzucił i znalazł taką ktorej nie przeszkadza to ze jej facet chce kupic mieszkanie w ktorym bedzie miala gdzie przebywać... :zolta:

www.budowork.pl
     assistance

Odpowiedz do tematu