|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kupno mieszkania |
Autor |
Wiadomość |
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-02-2007, 21:19 Kupno mieszkania
|
|
|
Witam
Ostatnio po paru glebszych.... przemysleniach nie drinkach :-)
Stwierdzilem ze chyba kupie mieszkanie i tu pojawia sie pytanie
Z czym to sie je...
Przegladalem oferty i... sprawa wyglada naprawde kiepsko.
Albo troche poziom cen mnie przeraza, albo przeraza mnie to w czym i gdzie przyszlo by mi mieszkac:-)
Moze ktos ma jakies doswiadczenie w tym temacie
Generalnie wyglada to tak ze gotowki cos tam mam odlozone, zarabiac tez tam cos zarabiam ;-) ale nie tyle zeby na raz sie szarpnac i te 70 czy 90 tys wylozyc.
Wiec pozostaje kredyt i tu pytanie jaki... :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-02-2007, 22:02
|
|
|
MupiK, toś sobie wybrał termin zakupu mieszkania
tTeraz ceny są makabryczne względem tych jeszcze sprzed roku.
Przykład u nas:
- mieszkanie 53 metry można było kupić za 60-70 tysi
Teraz nie dość, że nie kupisz bo nikt nie sprzedaje, to do tego, jak ktoś ma na sprzedaż to krzyczy powyżej 100tys. i o dziwo znajduje nabywcę |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 04-02-2007, 22:02
|
|
|
kredyt jak najtańszy rzecz jasna i nie bierz w kredyt-bank jeśli niechcesz stracić kupy pieniędzy. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
timi42
Wiek: 60 Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 25 Skąd: Skarżysko-Kamienna
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 04-02-2007, 22:18
|
|
|
To trudny i głęboki temat jak wycieraczki od peugota. Wszystko kręci się wokół kasy i stałego dochodu. Jeśli jesteś pewien, że będziesz miał przez na przykład 15 lat możliwości wydania 280 Pln, co miesiąc i jeszcze utrzymania rodziny, to można kredycik hipoteczny. Jednak Ty sam, albo razem z Panią musicie udokumentować legalne zarobki w wysokości około 2000Pln. Mowa jest o przyznaniu kredytu na około 40 000. Gdybym miał ten problem i Twoje lata – brałbym. Żyjemy w tak ciekawym kraju, że takie pieniądze można zarobić dość łatwo – trzeba chcieć i ruszyć głową. Jeśli pytasz jakie mieszkanie, to nie pchaj się w byle co. Lepiej dopłacić niż za kilka lat myśleć o zmianie, lub ponownym remoncie.
To tylko moje takie tam z doświadczenia.
pozdro |
_________________ timi42
zgredzio |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 05-02-2007, 18:56
|
|
|
ho ho, poważna sprawa. Pociesze Cię - ja żeby kupić mieszkanie to muszę teraz mieć min. 300 000zł (Warszawa) Wybierz coś, czego nie będziesz chciał zmienić za 2 lata.
A co do kredytu - to kosztowna sprawa i nie ma czegoś takiego jak "dobry kredyt" <- bank i tak sobie na Tobie zarobi więc tu również baaaardzo ostrożnie :/ |
|
|
|
|
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
|
Wysłany: 05-02-2007, 21:50
|
|
|
Kupiłem mieszkanie ok 2 miesiące temu (okolice Bielska-Białej M2 36 m2) i zapłaciłem 45 tyś. zł a dzisiaj to mieszkanie jest warte 55 tyś zł także jak chcesz kupić mieszkanie to się śpiesz bo praktycznie codziennie jest drożej. A jeżeli chodzi o kredyt to polecam Ci Bank Millenium i PKO i nie korzystaj z doradców finansowych typu Expander i Open Finance bo przez nich prawie straciłem 8 tyś. a kredytu i tak nie załatwili. Odradzam Kredyt Bank i Bank Śląski. Jeżeli chcesz wziąć kredyt przygotuj się na wydatek ok 10 tyś. (notariusz, zadatek,rzeczoznawca,prowizja banku itp.) Jestem w temacie także to takie podstawowe wskazówki. Życzę powodzenia |
|
|
|
|
kamin
Wiek: 40 Dołączył: 17 Paź 2005 Posty: 121 Skąd: Kraków, Tomaszów
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-02-2007, 15:35
|
|
|
Cytat: | Kupiłem mieszkanie ok 2 miesiące temu (okolice Bielska-Białej M2 36 m2) i zapłaciłem 45 tyś. zł a dzisiaj to mieszkanie jest warte 55 tyś zł |
Taniocha. W Krakowie 6 tys. za metr. Też musaiłbym mieć ze 300 000 zł. |
_________________ Opel Omega BFL 2.5 V6, Ford Scorpio MK2 2.0 8V DOHC |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 06-02-2007, 15:44
|
|
|
Moj kumpel stwierdzil ze jesli ma wywalic ponad 300tys. zl na mieszkanie to woli dom postawic w Gdansku Osowej. Z tego co sie orientował jest to mozliwe. Tylko ze koszty utrzymania takiego domu sa wyzsze w porownaniu do mieszkania. Ja bym wolał dom stawiać na przyklad gdybym mieszkania nie miał,bo akurat mam dojscie taniej do materiałow. Na szczescie mam mieszkanie i wspolczuje tym ktorzy teraz borykają sie z problemami zakupu mieszkania/domu. |
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 06-02-2007, 20:54
|
|
|
MupiK, ja tez od paru miesiecy powaznie mysle o zakupie mieszkania, tylko te ceny...
gdyby ceny byly takie jak rok temu to w ogole bym sie nie namyslal i juz splacal kredyt, niestety ceny w ostatnim czasie tak podskoczyly, ze juz mnie w zasadzie nie stac.
We Wrocławiu koszt metra dochodzi do 6tys. Myslalem o Oleśnicy, ale po ostatniej wizycie u dewelopera ( w ten piatek ) zrezygnowalem. Teraz za mieszkanie 50metrow w Olesnicy trzeba zaplacic prawie 200tys, natomiast niecaly rok temu kosztowalo dwa !! razy taniej.
Z kredytem to raczej teraz nie ma problemow, bo banki dwoja sie i troja w zdobywaniu klientow. Moja znajoma z pracy dostala kredyt w milenium banku, mimo ze gdzie indziej miala z tym problemy i jak na razie jest zadowolona, wiec mozesz sie tam dowiedziec.
A tak w ogole to musisz sobie uswiadomic ze jak juz wezmieesz kredyt, to przez najblizsze 20-30 lat bedziesz musial miec stale dochody, no i zwiazesz sie z jednym miejscem. Moze sie okazac, ze zmienisz miejsce pracy i bedziesz musial dojezdzac kupe km do roboty itp. No i jak brac kredyt to dobrze w dwie osoby ( np ty i dziewczyna/zona) bo wtedy w razie straty pracy przez jedna
Ja na tą chwile zrezygnowalem, skladam pieniadze i czekam... |
|
|
|
|
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
|
Wysłany: 06-02-2007, 21:46
|
|
|
piotras napisał/a: | Ja na tą chwile zrezygnowalem, skladam pieniadze i czekam... |
Nie czekaj bo później będzie jeszcze drożej. |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 06-02-2007, 22:00
|
|
|
Witam !
Dobrym rozwiazaniem sa kredyty SAMOCHODOWE ale warunek musisz miec w rodzinie u znajomych dobre drogie auta wtedy mozna zaoszczedzic sporo.
** Dodano: 06-02-2007, 21:03 **
co do splat przy awaryjnym braku kasy chwilowym warto miec kilkanascie kart kredytowych i zarzdazac tym z glowa
** Dodano: 06-02-2007, 21:05 **
jeszcze jedno co do kredytu z dziewczyna bym uwzal chyba ze jestes na 100% pewien.. |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 06-02-2007, 22:15
|
|
|
marcinwodnik napisał/a: | Dobrym rozwiazaniem sa kredyty SAMOCHODOWE ale warunek musisz miec w rodzinie u znajomych dobre drogie auta wtedy mozna zaoszczedzic sporo. |
Chyba coś Ci się pomyliło
Sprawdź oprocentowanie jednych i drugich, a dość szybko wyprowadzisz się z błędu.
Kredyty hipoteczne mają najniższe oprocentowanie z możliwych do wzięcia kredytów. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 06-02-2007, 22:18
|
|
|
Witam !
Nie pomylilo sie uzywalem tego czesto. Latwosc dostania ( oprocentowania sa rozne zalezy jak poszukasz ), ryzykuje tylko autem a nie mieszkaniem ktorego cena rosnie i pracuje na siebie a grata metalowego spada..
** Dodano: 06-02-2007, 21:20 **
Wszystko oczywiscie zalezy na ile Ci nerwy pozwalaja bo zabawa latwa nie jest a pieniadze dosc konkretne. |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 06-02-2007, 22:28
|
|
|
Młody napisał/a: | Nie czekaj bo później będzie jeszcze drożej. |
ja bym nie czekal, ale moja dziewczyna sama nie wie czego chce :/ Teraz stwierdzila ze Olesnica jej sie nie poboba i woli dojezdzac co dzien 30km do pracy, niz tam mieszkac...
No i myslalem, ze za 150tys, bedzie mozna juz kupic jakies dwupokojowe mieszkanie. 200 tys to juz na granicy naszej zdolnosci finansowej
marcinwodnik napisał/a: | jeszcze jedno co do kredytu z dziewczyna bym uwzal chyba ze jestes na 100% pewien.. |
no tak, tylko w takim wypadku.
marcinwodnik napisał/a: | co do splat przy awaryjnym braku kasy chwilowym warto miec kilkanascie kart kredytowych i zarzdazac tym z glowa |
tak, tylko ze posiadajac karty kredytowe od razu maleje twoja zdolność kredytowa a co za tym idzie szansa na dostanie kredytu |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 07-02-2007, 14:16
|
|
|
Hmm dojezdzac nie bede ... :-) chyba ze otworze filie firmy o czym juz jest mowa ale to mysle rok dwa... Pozatym mysle ze jak tak dalej pojdzie to za rok czy dwa bede siedzial w domku a ktos inny bedzie ganial ze sprzetem a przy tym sobie zarobi troche ;-)
Co do splaty kredytu to zdecydowanie chcialbym go splacic szybciej niz 20-30 lat tzn mam nadzieje ze sie uwine max do 10 lat:-)
Z czekaniem... tez moglbym odkladac w jakims funduszu ale jakos nie jestem specjalnie cierpliwy :-)
A ceny mieszkan faktycznie ida strasznie do gory ostatnimi czasy :/
Chwilowo robie rozeznanie i znalazlem dosc fajne i tu uwaga 80m2 za niecale 70 tys ale nadaje sie do kapitalnego remontu wiec jeszcze szukam i musze sie wziasc i pochodzic po bankach zobaczyc jak z tmy kredytem :/ |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 07-02-2007, 15:30
|
|
|
piotras napisał/a: | a bym nie czekal, ale moja dziewczyna sama nie wie czego chce :/ Teraz stwierdzila ze Olesnica jej sie nie poboba i woli dojezdzac co dzien 30km do pracy, niz tam mieszkac... |
ja bym taką rzucił i znalazł taką ktorej nie przeszkadza to ze jej facet chce kupic mieszkanie w ktorym bedzie miala gdzie przebywać... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|