|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wymiana wężyków gumowych |
Autor |
Wiadomość |
kerimonn
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 20-04-2010, 09:31 wymiana wężyków gumowych
|
|
|
Witam,dziś muszę wymienić wężyki hamulcowe gumowe w tipo i szczerze mówiąc nie wiem jak to się robi ,chodzi mi o wyjęcie wężyka z tego uchwytu w nadkolu co łączy się z przewodem hamulcowym metalowym bądź miedzianym.Widzę tam jakąś metalową klamrę czy ,jak do tego się zabrać???Nie mam zielonego pojęcia..
proszę o radę.
Pozdrawiam.. |
|
|
|
|
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 20-04-2010, 10:35
|
|
|
ściągasz zabezpieczenie wężyka, następnie wyciągasz z tego uchwytu łączenie wężyków. Gdy już masz na wierzchu łączenie rurki metlowej z gumową przystępujesz do rozkręcenia tego łączenia. Jak widzisz w nowym wężyku gumowym, ten metalowy jest wkręcany w gumowy.
Ja jak wymianiałem to miałem problem z odkręceniem go. Zapieczony. Duża żabka i pomoc znajomego, kilkanaście minut udręki i puściło.. ale metalowa rurka pękła na kolanku co schodzi za nadkole i trzebabyło wymieniać cały metalowy wężyk aż do pompy... nic nie mówiąć 1/4 osprzętu trzebabyło wyciągnąć, aby się dostać... |
_________________ Tipo 2.0 8V '91 159.A6.046 DGT - odszedł...
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
kerimonn
|
Wysłany: 20-04-2010, 15:47
|
|
|
Serdeczne dzięki za odpowiedź ,będę musiał to zrobić kiedy indziej ,bo niestety dzisiaj pożyczyłem 1200 zł i chyba zgubiłem ,albo gdzieś położyłem w domu i nie mogę znaleźć!!Ale jestem wściekły.. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|