Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przy przyśpieszaniu zaczyna brzydko śmierdzieć pomuszcie
Autor Wiadomość
kamil801 
witamy nowego

Wysłany: 27-08-2005, 19:08   Przy przyśpieszaniu zaczyna brzydko śmierdzieć pomuszcie

Witam jestem nowy,mój problem polega na tym że przy wdepnięciu zaczyna brzydko śmierdzieć w kabinie, jest to TIPO 1,4 1990r.Niewiem co to jest czy to przez tą sonde lambde czy wina katalizatora,ale ostatnio sprawdzałem katalizator i wyglądał na cały i czysty.Prosze o pomoc z góry dziękuje...

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 27-08-2005, 20:12   

Napisz czy śmierdzi paliwem czy spalinami czy zgniłymi jajami, czy masz gaz.

i proponuje przenieść temat
     Moneta

kamil801 
witamy nowego

Wysłany: 27-08-2005, 20:19   

Jakby spaliny z tymi zgniłymi jajami gazu niema jak mu sie wdepnie i zapali sie power jakby nieprzepalał tego paliwa po mieście pali równe 10 litrów.

Sh4rKy 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-08-2005, 11:53   

Kamil 1.4 pali Ci 10 litrów???? No to coś jest nie tak! Mi również śmierdzi przy przyśpieszaniu i trzymaniu silnika na wysokich obrotach ale u mnie wali tak jakby spalinami, żadnym jajkiem :P

--

Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki!
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-08-2005, 12:59   

kamil801, co do smrodu to chociaz nie mam katalizatora, to wiem , ze koledzy sugerowali ze to on moze wydawac taki brzydki zapach. Poszukaj na forum o tym w tym dziale.

Co do spalania 10l to zalezy jak dynamicznie jezdzisz, ale fakt faktem ze spala troche duzo. Mi Tempra na gazie 1.6 spala 10litrow!

Wpierw moze podjedz do analizy spalin lub sprawdzenia bledow kompa. Mozliwe ze komputer wskaze jakies bledy (np. juz uszkodzona sonda lambda itp).

kamil801 
witamy nowego

Wysłany: 28-08-2005, 17:41   

Bardzo wam dziękuje ale mam jeszcze jedno pytanie , ostatni tłumik bardzo mocno mi sie grzeje normalnie parzy a przedni można normalnie dotknąć czy to prawidłowo?.Ostatnio urwała mi sie rura przy tylnim tłumiku i przy okazji go wyczyściłem napewno nic nie jest zapchane i ją pospawałem. Wśrodku tłumik wygląda są trzy rury jedną wlatują spaliny obijają sie o ścianke wlatują w drugą znów sie obijają i w trzecią wylatują zgóry dziękuje...

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-08-2005, 19:14   

kamil801 napisał/a:
Bardzo wam dziękuje ale mam jeszcze jedno pytanie , ostatni tłumik bardzo mocno mi sie grzeje normalnie parzy a przedni można normalnie dotknąć czy to prawidłowo?

Ale mowisz teraz tak, ostatni czyli ten na koncu kolo zderzaka?
Bo tlumik z wyjscia kolektora wylotowego jest praktycznie "przelotowy" ma za zadanie stlumic tylko pierwszy "wybuch" a dopiero drugi tlumik yak wfaktycznie "tlumi".

A jesli Ci sie grzeje, to z jednej strony dobrze bo woda sie w nim nie bedzie zbierala.

Choc z druiej strony, nei masz moze problemow z zaplonem? Silnik sprawuje sie ok?

Bo jesli masz cos z zaworami/zaplonem moze dochodzic do spalania stukowego i temp. spalin wtedy bardzo mocno rosnie przez co moga sie nawet zawory wypalic.

Ale mowie to jest teoretyzowanie. U mnei ten drugi tlumik rowwniez sie grzeje, ale mocniej grzeje sie tlumik ten od wylotu z kolektora.

kamil801 
witamy nowego

Wysłany: 28-08-2005, 19:33   

Tak to jest ten przy zderzaku,silnik chodzi bardzo równo tylko troche za długo odpala.A jeśli chodzi o zapłon to niewiem ale napewno kopułka jest dość mocno wypalona i dlatego może tak palić zimny czy ciepły pali tak samo...

Odpowiedz do tematu