Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakość gazu
Autor Wiadomość
gringo105 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 15-02-2005, 19:30   Jakość gazu

Wiele się ostatnio słyszy o jakości paliw naftowych i LPG.
Wymieniałem ostatnio filtr gazu po 35 tys (wstyd) ale muszę przyznać że był jak nowy, minimalna ilość opiłków na magnesiku.
Jak sobie przypomnę czarną grudę która była w miejscu filtra w Ładzie w czasach gdy LPG wchodził na rynek brrr...
     assistance   Moneta

bob96 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-02-2005, 20:18   

Wszystko zależy gdzie tankujesz. Osobiście wole dopłacić pare groszy wiecej i zatankować na firmowej stacji jak Shell lub BP. Istnieje większe prawdopodobieństwo że jakoś gazu bedzie lepsza i auto mniej spali na trasie.
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

RADZIO 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 20-02-2005, 15:00   

bob96 napisał/a:
Wszystko zależy gdzie tankujesz. Osobiście wole dopłacić pare groszy wiecej i zatankować na firmowej stacji jak Shell lub BP. Istnieje większe prawdopodobieństwo że jakoś gazu bedzie lepsza i auto mniej spali na trasie.

Podpisuje sie pod tym obiema rekami!!!! Ja tankuje tylko na BP i jestem zadowolony bo i autko na gazie i motor na benzynie spisuje sie bardzo poprawnie :D

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 17-03-2005, 11:32   

Ostatnio też przeglądałem filtr po 30 tyś km
Ani nawet paproszka. Po prostu mokry czysty filtr
Tankuje prawie tylko na Orlenach i to w zasadzie dwóch.
Na razie jest git
     Moneta

Piterro 

Województwo: Other
Wysłany: 17-03-2005, 12:04   

bob96 napisał/a:

Ja też tankuję na Shell'u i zauważyłem, że autko pali mi ok. 1-2 litry gazu na 100 km mniej. Za zatankowanie całej butli płacę o 2 zł więcej, ale pali mi mniej gazu; wychodzi mnie na to samo, a gaz lepszy i but lepszy. :D

rtomik 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 26-03-2005, 11:01   

Tempra zrobilem juz ponad 60 000km na LPG.
Czy to tankuje na BP, Statoilu czy na prywatnej nie widze zadnej roznicy. Samochod jezdzi super na gazie niezaleznie gdzie zatankuje. Ja tankuje na prywatnych i jestem bardzo zadowolony. Spalanie min. 8,5 na trasie w lato przy predkosci 100-130km/h, natomiast w miescie ok. 9,5-10,5l.

Piaskowy

Wysłany: 26-03-2005, 16:39   

Tak samo nie widzę rużnicy gdzie tankuję . Spalanie mam poruwnywalne jak rtomik . Czy markowa czy prywatna jednakowo żre , Na tej samej stacji markowej może być większe spalanie lub mniejsze jak wiadomo zależy od techniki jazdy. :roll:

rtomik 

Wysłany: 26-03-2005, 16:44   

Uwzam ze zle dobrana instalacja lub spartolona instalacja LPG jest chyba czula na rodzaj gazu.

pomine 

Wysłany: 28-03-2005, 17:22   

Ja jeśli tankuje na jakiejś tańszej stacjito zazwyczaj przejade mniej km na butli głównie jezeli chodzi o jazde na trasie bo w mieście nie widze większej różnicy poza przyśpieszeniem które jest lepsze jeżeli tankuje na BP lub SHELL

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-03-2005, 17:27   

Tankuje na sprawdzonej prywatnej stacji. Nie odczuwam zadnej roznicy pomiedzy gazem z tej stacji, a gazem z BP... Jezeli mam okazje i roznica w cenie jest sensowna tankuje na Orlenie - wydaje mi sie, ze LPG jest tam nieco lepszy, ale moze to byc tylko subiektywne odczucie. Unikam natomiast tanich prywatnych stacyjek LPG.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 28-03-2005, 17:29   

a tankuje ktoś z Was gaz ze Statoil? Jeśli tak, to co o nim sądzicie?

Marcin3
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2005, 18:07   

Ja tankuje na statoil i moim zdaniem tamten gaz jest wpozo, jest napewno lepszy od gazu z przydroznych stacji :) ponadto jest wydajniejszy i lepiej silnik pracuje niewiele ale zawsze :) jedyny minus to cena, jest pare groszy drozszy :)

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-03-2005, 21:59   

Tak na Stotoil jest dobry gaz, ja przynajmniej sie nie sparzylem jeszcze na nich.
Nie moge tego niestety powiedziec o potentacie takim jak BP bo po zatankowaniu w Wa-wie na stacji na wprost Blue City, auto sie tak zamulilo ze dopiero po zatankowaniu u mnie na Shellu wrocilo do zycia.

assistance   Moneta

mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 29-03-2005, 18:21   

Wg mnie Statoil ma dość dobry gaz choć nie jest najlepszy. Ja staram się tankować na stacjach NEO i ORLEN ale tylko sprawdzonych (Jacenty - ORLEN na Szczecińskiej i NEO w Jeninie i na Myśliborskiej- najlepszy jest w Jeninie i tylko tam spala mi o ok 1- 1,5l mniej!!)
BP jest kiepski i gaz w najlepszym przypadku nie różni się od tych ze stacji no name. U nas w Kostrzynie jest nowusieńkie BP i po zatankowaniu i jeździe na "kropelkę" spalił 10l. Tyle samo co przy ostrej jeździe na gazie z NEO!!
     assistance   Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 22-04-2005, 13:49   

Między stacjami różnica jest na pewno.
Jak już pisałem tankuje prawie tylko na Orlenach (2 stacje) i spalanie mieszane w małym mieście mam 9L.

Tydzień temu po drodze do Wrocka wzięłem gaz 10gr tańszy na dużej niefirmowej stacji i spalił 10L (wiem dokładnie bo kasuje licznik dzienny przy tankowaniu każdym)

Morał: Na gazie tańszym straciłem około 60gr na 100km bo wiecej go zużyłem
     Moneta

Emf 

Wysłany: 22-04-2005, 19:03   

Jabko zeby sprawdzic ile spalilo Ci auto musialbys przy gazie wyjezdzic je do ZERA!!
Nigdy po kontrolce nie poznasz ile spalil tak samo jak nie zawsze w butle wejdzie ci tyle samo gazu!!
Zalezy to m.in. od temperatury na zewnatrz.
Powie Ci to kazdy gazownik.
Gaz to nie benzyna, ktora jest plynna i latwo ja zmierzyc.
Takze spalania w granicach 1 litra wiecej to subiektywne, a nie realne odczucie jesli nie wyjezdziles baku do zera.

assistance   Moneta

srutra 

Wysłany: 24-04-2005, 18:52   

Emf napisał/a:
Zalezy to m.in. od temperatury na zewnatrz.

Gaz to nie benzyna, ktora jest plynna i latwo ja zmierzyc.

A co to jest LPR? - gaz płynny

A czy litr benzyny jest równy litrowi gazu? - litr to litr

Zastanów się zanim coś napiszesz, jak panowie na stacjach bajki opowiadają to mnie szlag trafia.

unknown 

Wysłany: 24-04-2005, 20:49   

już gdzieś na forum temat był poruszany.....
nie twierdzę, że wszystkie stacje małe/no-name są do D... i oszukują, stosując takie mieszanki gazu (proporcje, skład, który dla LPG jest różny np w zimie i w lecie) czy mają dystrybutory ekhm.. 'skorygowane' wg potrzeb (odmierzanie).
Jednakże z doświadczenia, w różnych warunkach i w zimie i jak jest ciepło w lecie - na pewno jak tankuję cały czas na Shell'u - przyspieszenie jest lepsze w autku, na stacjach no-name - często gorsze, silnik miewa drgawki :-) i jest tak sobie; podobnie w spalaniu; wyjeżdżałem gaz do zera (z butli), w różnych warunkach, gdyż chciałem sam dla siebie się przekonać czy warto przepłacić te grosiki; wg mnie zazw. warto; owszem, gdzieniegdzie na stacjach mniejszych w jakichś obszarach może nie być różnic; ale u mnie jednak, i w okolicznych miastach tankując - osiągi w identycznych nawet warunkach (trasa, pogoda, ilość gazu w butli -> ciśnienie w butli) były zależne od stacji; na paliwach no-name silnik nieraz miał drgawki i ledwo zipał przy 140; na gazie powiedzmy 'zaufanym' bez problemu ciągnął na idento trasie pod 180 i mógłby jeszcze troszkę. Spalanie - też różnice, niby max 1,5l/100, ale patrząc na różnicew spalaniu, a także ile wlewają na stacjach no-name do butli (czasem więcej o wiele niż fizyczna pojemność, ciekawe :-) ) to te grosiki przepłacone - wychodzą taniej..... na gazach 'firmowych' silniczek pracował spokojniej, równiej, spalanie w różnych warunkach porównywane kilkukrotnie było mniejsze, niby czasem niewiele ale bywało, a osiągi lepsze; zdarzało się, że spalanie porównywalne, ale za to kulturka pracy silnika lepsza i przyspieszenie, osiągi.... nie wszędzie tak jest, różne są stacje.... ale po moich doświadczeniach raczje unikam no-name'ów....

[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2005 20:57 ]
zgodzę się, że zależy od temp, ciśnienia w butli itp......
ale wg testów na tym samym, nawet na tym samym odcinkahc dróg/autostrad w odstępie godzinki, tyle samo gazu, z różnych źródeł - osiągi i spalanie różne; a droga, temp, ilość w butli i styl jzdy idento;
są różne stacje i różna ich polityka , toteż różne tu będą opinie.....
gdzieniegdzie nie będzie różnic, ale niestety często trafiałem, iż na stacjach no - name z gazem bywało coś nie tak; a to dystrubutor dziwnie odmierzył,wiadomo, różne są ciśnienia ankowania, zależy ile pompka wydoli, ale do butli xx litrów nie wejdzie specjalnie więcej , a wchodziło o wiele więcej :-), a to silniczek gorzej chodzi, a to autko mulaste jakby, drgawki itp.
choć zdarzało się, że różnic nie było między no-name a firmówką, ale to akurat jak nie u siebie , w południowych regionach tankowałem.. w każdym razie - unikam jak tylko mogę;

[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2005 21:05 ]
o..... forum - > temat "trafione stacje" , tam już maglowano temat LPG i no-name'ów.... niech se kazdy obacy co to tam nastukali inni jush czas jakiś temu.......
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 24-04-2005, 22:09   

Srutra napisał/a:

Zastanów się zanim coś napiszesz, jak panowie na stacjach bajki opowiadają to mnie szlag trafia.

Rozumiem ze chodzilo Ci Co o LPG :badgrin:
A czy wiesz co to jest sprezenie gazu???????????????????????????

Litr to litr to moze napisac dziecko z przedszkola bo sprobuj otworzyc bak z benzyna i bak z gazem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Roznica raczej logiczna 8)

assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 24-04-2005, 22:34   

Emf napisał/a:
unknown napisał/a:

ej,ej.... to nie moje słowa :-) jak to cytujesz że to pode mnie leci ?! komuś się źle zaznaczyło......

a co do mojej opinii - ja tylko pisałem o swoich doświadcz. w podobnych warunkach - no-name'y wypadały gorzej, choć nie musi to wszędzie być regułą.....

-> EMf , albo Ci się udało zgupnąć forum z cytowaniem ,że słowa posta wyżej pod moje podciągnęło, albo np masz myszkę pijaną :-) w każdym razie ciekawostka.....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 25-04-2005, 11:19   

Qrcze Unknown sorki, ale to nie moja wina bo przeciez zaznaczylem cytat Srutry.
Juz jest OK bo poprawilem recznie :D

P.S. Zaraz polece po jakis alkomat bo moze faktycznie moja myszka "pochlala" :lol: :lol:

assistance   Moneta

srutra 

Wysłany: 25-04-2005, 21:16   

[/quote]

Litr to litr to moze napisac dziecko z przedszkola bo sprobuj otworzyc bak z benzyna i bak z gazem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Roznica raczej logiczna 8) [/quote]

Akurat znam zasadę działania przepływomierza w dystrybutorze, jeżeli butla ma 30 litrów to nie powinno więcej do niej wlać, a co do otwierania butli to proszę bardzo, nieraz podczas wymiany wielozaworu to robiłem - przecież gaz jest płynny.

Emf 

Wysłany: 25-04-2005, 23:14   

srutra napisał/a:
co do otwierania butli to proszę bardzo, nieraz podczas wymiany wielozaworu to robiłem - przecież gaz jest płynny.

Do moementu kiedy jej nie otworzysz :lol: :lol:
Widzialem efekt kiedy mechanik chcial wymienic filtr gazu i byl juz na tyle pewny swego, bo jak uwazal zjadl na tym zeby, ze jego rece zostaly odmrozone.
Gaz jest tani ale do bezpiecznych nie nalezy.

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu