przebieg a LPG? |
Autor |
Wiadomość |
QBA
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-06-2005, 13:19 przebieg a LPG?
|
|
|
Czy ktos zakładał gaz przy przebiegu 180 tyś (lub wiecej). |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 24-06-2005, 16:20
|
|
|
QBA napisał/a: | Czy ktos zakładał gaz przy przebiegu 180 tyś (lub wiecej). |
Liczy się stan silnika i osprzętu a nie przebieg, jeśli silnik jest w dobrym stanie to nie ma przeciwskazań do zakładaniu gazu. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-06-2005, 18:02
|
|
|
Ja założyłem przy 160 tyś.
Zrobiłem 45 tyś od tej pory i nie narzekam.
Po zerwaniu paska rozrządu a więc i zdjęciu głowicy troszke silnik obejrzałem. Jest jak nówka.
Po szlifowaniu gniazd i zaworów mam sprężanie 9bar (książkowe 9,2bar)
Jak dużo jeździsz to załóż. Jedyna obawa to nie silnik ale ci idioci od podatku i podwyżek ceny gazu. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 24-06-2005, 20:18 Re: przebieg a LPG?
|
|
|
Jezeli silnik jest w dobrym stanie to zakladaj. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 24-06-2005, 21:43
|
|
|
No to zeby Cie kolego pocieszyc, ja zakladalem przy 260tys. Teraz mam juz prawie 290tys. i autko smiga.
Warunek, silnik raczej musisz miec w dobrej kondycji. Ja wymieniam olej co 10tys.
Mam gaznik, cena instalacji 1250zł (u mnie), butla toroidalna (w kolo).
Spalanie LPG okolo 8-10l w lato, 10-13 w zime. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
plaszczyk
Wiek: 50 Dołączył: 20 Lut 2005 Posty: 23 Skąd: Świętochłowice
|
Wysłany: 29-03-2006, 08:48
|
|
|
Ja zakładałem przy 150 tys. przejechałem jakieś 20 tys i jest OK!
Spalanie: około 9l - 12l (zima) |
_________________ Tempra - fajna Włoszka (1.6 gaz) |
|
|
|
|
YaSIu
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 13 Mar 2006 Posty: 154 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 08-04-2006, 20:51
|
|
|
Jeżeli instalacja jest założona dobrze, tak jak powinna być założona, to z silnikiem nie powinno się dziać nic złego tzn dobrze założona instalacja nie wpływa na zużycie silnika. w moim Tipku (1.6 IE) LPG był zakładany przy przebiegu 180 tys. km. W tej chwili na liczniku mam ponad 228 tys. km i nie czuć, żeby silnik był jakiś słabszy. Spalanie gazu jak po założeniu instalacji - trasa 9 - 10, miasto 10 - 12 l/100km.
Polecam natomiast instalacje renomowanych firm typu BRC, Lovato. |
_________________ Był Mercury Cougar V6 3.8 --- jest Tipo 1.6 LPG 835C1000 już ponad 270kkm. |
|
|
|
|
assar
witamy nowego
|
Wysłany: 01-06-2006, 20:07
|
|
|
zakladalem przy 160 tys. teraz ma 220 tys. i wszystko gra. mój samochód na gazie jest bardziej elastyczny- polecam świece NGK |
|
|
|
|
Rysiek_Kraków
Wiek: 54 Dołączył: 07 Wrz 2006 Posty: 47 Skąd: Kraków Podgórze
|
Wysłany: 13-09-2006, 19:05 Re: przebieg a LPG?
|
|
|
Witam . Tipo 1.4 gaźnik 178 tys.
Ja zakładałem instalację gazową przy przebiegu 155 tys. Silnik jest OK, do dzisiaj auto w lecie chodzi tylko na gazie, w zimie odpalam na benzynie potem przechodzę na gaz.
Nie ma żadnych problemów,z jazdą na gazie. W lecie na trasie mam ok.8 l/100 km w mieście ok.10 l/100 km. Do tej pory nawet w zimie i po mieście nie spalił mi więcej niż 11,5 l/100 km. Silnik na gazie pracuje jak przysłowiowy szwajcarski zegarek!
Myślę że nawet i dziś bym się zdecydował ponownie na założenie gazu !!
Pozdrowienia dla Wszystkich |
_________________ Rysiek - Tipo 1.4 gaźnik LPG 1995r.
NIESTETY BYŁO !!!!!!!!
Jest Alfa Romeo 1.4 TS ! 1998 |
|
|
|
|
maxio
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 73 Skąd: legnica
|
Wysłany: 13-09-2006, 19:23
|
|
|
przebieg to jedno a stan silnika drugie , jeśli silnik jest ok. tzn. pali na paliwie bardzo dobrze , cisnienie ok. 11 min. i równe na każdym cylindrze , oleju bieże w miare , to tak zakładaj ale policz czy ci się kalkuluje , ile kilometrów robisz miesiecznie , i ile będziesz jezdził tym autem , pewne żeczy trzeba wymienić przed montażem instalacij tj, kable, swiece, sprawdzić cały układ zapłonowy, no i oczywiscie butla w koło , a jeszcze jedno zaleca się wymiane oleju w silniku na olej do gazu :dance: |
_________________ siemka / było tipo 1.4 ie |
|
|
|
|
Rysiek_Kraków
Wiek: 54 Dołączył: 07 Wrz 2006 Posty: 47 Skąd: Kraków Podgórze
|
Wysłany: 13-09-2006, 19:55
|
|
|
Dlaczego "oczywiście" butla w koło?! Ja świadomie nie zakładałem butki w koło tylko dużą 38 l. butę z boku bagażnika. Zajęła mi ok 1/3 objętości bagażnika a i tak mieszcze się z całą rodziną nawet na wakacyjny wyjazd !! Butla w kole mieści tyle co kanisterek zapasowy!! Ja zatankuje 35 l. (garnica bezpeczeństwa) i mogę jeździć 350 km po mieście. Po za tym koło zapasowe mam tam gdzie ma być i mam do niego dostęp ! Wszystko jest do dogrania w punkcie instalacji gazu. Potrafią dopasować tak butlę aby nie przeszkadzała w codziennej eksploatacji. Uważam że butla w kole jest kiepskim pomysłem. |
_________________ Rysiek - Tipo 1.4 gaźnik LPG 1995r.
NIESTETY BYŁO !!!!!!!!
Jest Alfa Romeo 1.4 TS ! 1998 |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-09-2006, 20:57
|
|
|
maxio napisał/a: | pewne żeczy trzeba wymienić przed montażem instalacij tj, kable, swiece, sprawdzić cały układ zapłonowy |
Mit.
Jeżdżę na przewodach 3 lata.
Świecach 1,5 roku ale tylko dlatego wymieniłem, że je zarżnąłem jak mi walnął CPW.
Odpalam na tych świecach w zimę na gazie przy -20stopniach i mam w d.. kolejny mit że się nie powinno tak robić.
Odpalam tak od nowości instalki czyli 3,5 roku
Nawet jak wymienię cały reduktor to koszt =300zł (sam zestaw naprawczy to koszt 90zł) a ile zaoszczędziłem na benzynie, którą w zimę auto żre jak rdza poloneza.
maxio napisał/a: | a jeszcze jedno zaleca się wymiane oleju w silniku na olej do gazu |
Hehe tu już widać siłę marketingu.
Nie ma takiego oleju!!
Jest tylko olej, który ma tak napisane na etykiecie |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 13-09-2006, 22:09
|
|
|
świece do gazu mają minimalnie inną 'ciepłotę', co w zasadzie może minimalnie od biedy 'czasem' wpłynąć na ciut łatwiejsze zapalanie np w zimie na gazie czy jazdę na LPG, to tak... choć to też jest 'ciut-ciut-czasem-w niektórych przypadkach'...
a olej do gazu..... jest coś takiego... ale prócz naklejki w rzeczywistości nei słyszałem jakie to miałby mmieć specjlane właściwości.. owszem, na LPG działa to inaczej, tak pod kątem spalania, zchowania się silnika, nagarów, jakichś może oporów, ale czy 'olej do gazu' prócz etykietki ma coś w sobie pod tym kątem specjalnego to fakt..... nigdzie chyba nie napisano.... |
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-09-2006, 10:43
|
|
|
ja jedyne co słyszałem na temat świec to warto rozejzec się za platynowymi. nie d;latego ze są "do gazu" ale dlatego ze długo trzymaja i polecaja do instalek gazowych. a ich przebieg to ponoc na 100tkm styka, wiec chyba mozna by sie rozejzec.
co do wymian swiec bo gaz jest zalozony to ja zmieniam jak autko cos slabo dziala i zawsze trafiam ta diagnoza u siebie i wymianka na nowe jakies ngk ktore mam po 10zł kpl
kable to mam dalej w super stanie , ich wymiana zalezy przecierz od ich trwałości , wg mnie to wymienia sie czesto takie dobierane a nie dobre. ja mam bosche silikonowe i juz dzialaja 2rok i maja 60tkm i nic sie nei zieje dalej maja te same wlasciwosci.
a olej to poprostu zeby byl na mrozy odpowiedni bo reszta to niema znaczenia. klimat u nas sie zmienia i pewnie znowu bedzie przekleta sroga zima wiec lepiej sie zabezpieczyc (ostatnio kupiłem 4zetsawy łańsuchow na kola a kumpel ze szwejci chce mi wcisnac 15'' oponki z kolcami za grosze ) |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
piotrp
Wiek: 49 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 41 Skąd: Manchester
Województwo: Other
|
Wysłany: 16-09-2006, 12:59
|
|
|
QBA witam
Ja jeżdżę temprą z gazem o przebiegu 230 tyś. km a gaz mam roczny...i nie mam żadnych problemów.. dlatego, że:
: wymieniam olej sezonowo ( o ile nie zrobię zakładanego przebieu 15 tyś.km) i polecam najzwyklejszy mineralny olej selektol secjal 15W 40
:przewody w zależności od stopnia ich zurzycia(jeżeli zaczyna nierówno palić wiadomo)
:świece również teraz mam NGK bo bosch się strasznie popsuł (wraz ze spadkiem ceny spadła ich jakość niesamowicie)
:filtr powietrza!!! co 10 tyś km!!! gaz jest bardzo wrażliwy na tym punkcie...filtr kosztuje grosze a różnicę zaoszczędzisz na spalaniu...
:tankuje normalny gaz a nie mieszaninę LPG i butanu...
Polecam dwie rzeczy:
-butla w kole (to jest moje trzecie auto z LPG i jest to jednak udogodnienie )
-parowniki BRC (takie jak do omegi 2.5 V6 przewody do gazu mają średnicę 8mm a nie 6 i taki parownik ma o wiele większy zakres regulacji panowie zakładający gaz będą wiedzieli o co chodzi...)
!!!!Panie ryśku ja tankuje 34 l gazu w butlę w kole a w kufrze przestrzeni mam o wiele więcej
Pozdrowienia |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 18-09-2006, 10:40
|
|
|
@piotrp:
ten olej jest bdb na zime a szczególnie jak ma suię zatkaną odme w trasie i sie o tym niewie
polecam kumpel sprawdził na mojej temperce w nasze kochane ostatnie mrozy |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
saigon
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-12-2006, 11:54
|
|
|
Na przykład ja zakładałem przy 180.000 km. i jest super. |
_________________ Gdyby Tipo było takie gówniane jak SMART, to ludzie nie zostawiliby suchej nitki na nim... |
|
|
|
|
|