|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Co steruje lampką od ekonomizera? |
Autor |
Wiadomość |
dcfan

Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 22-05-2008, 20:44 Co steruje lampką od ekonomizera?
|
|
|
Zaczęło się od serwa, które nie działało. Sprawdziłem podciśnienie - dziura jak kratery na marsie. Wymienione przewody do serwa i za gaźnikiem. Zaczęło działać jak należy.
Ale ekonomizer prawie milczy. Nie ma znaczenia ile jadę na jakim biegu i pod jaką górę. Po prostu nie przełącza mi się na power. Jedyny sposób żeby tego dokonać to na luzie wkręcić go na 7tys obrotów i puścić gaz to na parę sekund się zaświeci.
Co steruje tym ustrojstwem, deska DGT, silnik 1.6 Gaźnik z digiplexem 2. Znalazłem w prawej części komory silnika od przodu patrząc pod pompą hamulcową jakiś cylinderek do którego dochodzi przewód podciśnienia i dwa kabelki. Ale nic nie daje zmiana wężyka, nawet sam "zasysałem" i pomagałem sobie wielką trzykawką która robi podciśnienie ładniejsze od silnika - nic.
Dodam,że nie mam podłączonego podciśnienia do digiplexu. Po prostu nie mam. Czy to nie digiplex steruje ekonomizerem? |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
 |
mrk69

Pomógł: 31 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 22-05-2008, 21:01
|
|
|
dcfan napisał/a: | Nie ma znaczenia ile jadę na jakim biegu i pod jaką górę. | a nie zagięła Ci się gdzieś rurka? Bo takie mogą być objawy poza tym jak masz. Ten cylinderek to takie plastikowe coś, że część jest biała, a część czarna i ma od dołu i od góry wejście? Przed tym cylinderkiem powinien być raczej trójnik i z niego jedna rurka do cylinderka a druga do deski. Dopiero z cylinderka powinna iść do digi. Jak masz nie podłączone to może chodzi o tę nieszczelność.
Digiplex steruje zapłonem, a podciśnienie wchodzi do niego zapodając "dane" z silnika. |
|
 |
dcfan

|
Wysłany: 22-05-2008, 21:28
|
|
|
Nie nie, ten cylinderek jest przykręcony do komory silnika i nic z niego nie wychodzi.
Deska DGT też ma pociągnięty przewód podciśnienia? Zaznaczam że nie mam wskazówki tylko dwie lampki... |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
|
|
|
 |
yoyo

Pomógł: 44 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-05-2008, 21:56
|
|
|
dcfan, deska nie ma wężyka, dostaje dane już w postaci elektrycznej z tego małego ustrojstwa do którego idzie węzyk od trójnika |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
 |
dcfan

|
Wysłany: 22-05-2008, 23:50
|
|
|
Ino ja tam nie widze trójnika... Może dlatego, że mam gaźnik? Jutro walnę fotki, zobaczycie sami o co mi chodzi:) |
|
|
|
 |
Sapphiron

Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 24-05-2008, 22:15
|
|
|
dcfan, a dupa tam... ja mam gaźnik a mam trójnik... jest temat Ekonomizer i tam masz pokazane to wszystko...
link do tematu: http://forum.tempra.org/t...ight=ekonomizer |
|
|
 |
dcfan

|
Wysłany: 25-05-2008, 01:18
|
|
|
A ja jutro foto zarzucę, dzisiaj nie było jak, byłem na 11 Rajdzie Agapit w Olsztynie.
Temat w którym sam zadałem pytanie i nie dostałem odpowiedzi.... dzięki, Sapphiron |
|
|
|
 |
Sapphiron

Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 25-05-2008, 08:19
|
|
|
dcfan, wczesniej nie zauważyłem tego pytania a i tak nie wiem jakby odpowiedzieć przy jakim ciśnieniu się zapala... mógłbym powiedzieć przy jakich obrotach się mniej więcej powinno pokazywać ale jakie ciśnienie to dla mnie czarna magia... sorki |
|
|
 |
dcfan

|
Wysłany: 25-05-2008, 22:27
|
|
|
Nie no wiesz chodzi raczej o sprawdzenie, odłączenie np węzyka od tego czujniczka zatkanie wężyka zeby podcisnienie bylo i przygazowanie na luzie, kiedy i czy się przełączy. Bo nie wiem czy jest sens taki coś kupować... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|