|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Koncowki drazka kierowniczego |
Autor |
Wiadomość |
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-05-2005, 13:59 Koncowki drazka kierowniczego
|
|
|
Przy wizyty u mechanika wyszlo, ze do wymiany mam jedna koncowke drazka (moze przez to tlucze sie przekladnia!?). Ze wzgledu na koniecznosc ustawienia zbieznosci (co jest najdrozsze przy takiej wymianie), zastanawiam sie czy warto wymienic od razu obie koncowki? Jak myslicie? |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 10-05-2005, 14:09
|
|
|
Pewnie, że dwie.
Po pierwsze - masz pewność. Po drugie koszt końcówek i ustawienia zbieżności jest podobny. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-05-2005, 14:13
|
|
|
Jakiej firmy kupic, a ktorych unikac? |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 10-05-2005, 18:33
|
|
|
Mam Delphi. Właściwie unikać nieznanych. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
BODEK
|
Wysłany: 10-05-2005, 19:40
|
|
|
Wymieniaj dwie! |
_________________ ....i nikomu nie wolno się z tego śmiać. |
|
|
|
|
Robert-k
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 08-09-2006, 21:54
|
|
|
Takie żeczy powinno wymieniaćsię parami.
Co do kosztów wzrosną nieznacznie |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-09-2006, 22:04
|
|
|
No co wy chrzanicie ze dwie?
Tu akurat wymienia sie ta ktora jest walnieta a nie obie :/ !!!
Zbieznosc to wydatek 20zł
Drazek spokojnie sam wymienisz pamietaj tlyko ile odkreciles stara koncowke i tyle samo wkrec nowa jak zrobisz to dokladnie to bedzie do minimalnych poprawek :-)
To tyle z mojeje strony acha koncowkie faktycnzie kupuj znanych firm a nie "no name" |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 08-09-2006, 22:04
|
|
|
ja kupowałem w sklepie autoryzowanym FIATa i płaciłem coś 28zl/szt, a końcówki do dziś są bez zarzutu, OK, więc nie ma chyba co żałować by kupić obie, zresztą to się wymienia parami, nie robi takich kombinacji..... to tak jakby lewą mieć zimówkę a prawą letnią oponę.....
a co do zbieżności - niektórzy jak poszukać ustawiają za 40zeta, nie jak inni ździercy.....
sam od biedy możesz próbować ustawić, ale musiałbyś super dokładnie sobie pomierzyć hmmmm.. wsszystko a bazować możesz np między odległościami od krawędzi felg od siebie......
zakładqając, że np wymieniasz z kanału czy spod auta, bez obrócenia kołem ani o trochę (bo stoi nieruchomo), jedynie nim skręcając pomierz odległości od felgi lewego do felgi prawego koła (wewnętrzne między kołami), wymień z jendej storny końcówkę, sprawdź odległości, wyreguluj, zakontruj dobrze, potem wymieniaj na drugim kole....... jak zrobisz dobrze to Ci się nie przestawi może zbieżość...... jak źle to bazując na odległościach, odległościach od środka auta, względem tylnych opon itp od biedy sam ustawisz..... ale mnie mimo spokoju zajmowało takei coś czasem z 4 podejścia (między podejściami po poprawce wyjazd na ulicę na chwile i kręcenie + jazda na wprost czy coś nie ociera, znosi....).......
ale takie smodzielne ustawienie to jest raczej tak póki co a i tak zawsze potem iść na prawdziwe ustawianie zbieżności..... |
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-09-2006, 07:58
|
|
|
Robert-k napisał/a: | Takie żeczy powinno wymieniaćsię parami. |
Co to za wyraz "żeczy"??
Wrrrr - litości - RZeczy.Rozumiem pewne błędy, ale to podstawówka |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 09-09-2006, 09:29
|
|
|
Co do wymiany obydwu od razu to bzdura bo wachacze i inne "akcesoria" zawieszenia też mielibyśmy wymieniać w parze?
MupiK napisał/a: | Zbieznosc to wydatek 20zł |
No nie za bardzo Mupik.
U nas najtaniej kosztuje to 50zł i nie słyszałem o niższej cenie gdziekolwiek.
MupiK napisał/a: | Drazek spokojnie sam wymienisz pamietaj tlyko ile odkreciles stara koncowke i tyle samo wkrec nowa jak zrobisz to dokladnie to bedzie do minimalnych poprawek :-) |
Dokładnie!
Mi znajomy mechanik wymieniał i właśnie wkręcał tyle ile wykręcał starą.
Nie ustawiałem zbieżności i jest ok bo jeżdżę już tak dwa lata. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-09-2006, 10:20
|
|
|
Ja się dzisiaj właśnie za to biore,bo prawa już dość mocno puka.Zobacza też czy mniej będzie po drodze pływał. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-09-2006, 13:52
|
|
|
nie ma reguły na wkręcenie tyle samo nowej co była wykręcona stara końcówka,ja tak robiłem i niestety zbierznośc była dosyć mocno rozwalona,zależy od producenta końcówki,jeden może mieć dłuższą a drugi nieznacznie krótszą.Marcin koło Balickiej ustawiają zbierzność komputerowo za 30 zł |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 09-09-2006, 13:57
|
|
|
Hehe no u nas jak poszuakc to za 20-30 zrobia spokojnie jasne ze ASO i inne licza sobie min 50-60 zl za nic
Co do roznic miedzy roznymi producentami to trzbea miec albo szczescie albo pecha zakladalem ze wymieniamy na taka sama "orginal" bo to nie sa najdroizsze elementy:-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 09-09-2006, 20:11
|
|
|
Panowie wymienia sie to co jest walniete. W życiu nie wymienialem sprawnej koncówki tylko dlatego ze druga jest zużyta. Mierzenie krawedzi kół nie ma najmniejszego sensu, bo jesli podniesiesz i opuscisz auto, to bedziesz mial za kazdym razem inny wymiar. W warsztatach stusuje sie specjalne podkladki pod kola które pozwalają na maksymalne rozjechanie sie kół na boki. Jesli chodzi o mierzenie samej koncówki przed wymianą, to przy użyciu suwmiarki jestes w stanie na tyle dokladnie to zmierzyc, ze ustawianie geometrii nie bedzie potrzebne. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-09-2006, 23:43
|
|
|
No i jestem już po wymianie końcówek . Przy okazji zobaczyłem że wachacz ma wyrobioną jedną tuleje metalowo-gumową,tą większą tylną od strony kierowcy.A że posiadam dwie takie gumy nowe to chciałem ją wymienić i zaczołem demontaż wachacza.Po wyjęciu okazało się że jest w okropnym stanie i gdy już miałem iść do garażu aby troche postukać sprawdziłem jeszcze sworzeń i okazało się że całość nadaje się tylko na żyletki Wszystkie sklepy zamknięte więc odłożyłem wymiane do chyba środy.No i jeszcze walnołem pare razy młotkiem w dekiel sworznia (od spodu)wginając blache przez co przestał latać. A jak było sprawdzane niedawno to miało być OK.I znowu kasa. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|