Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dobrze wybrałem?
Autor Wiadomość
D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 01-07-2011, 12:09   Dobrze wybrałem?

Witam, wczoraj zadzwonił kumpel z prośbą aby wybrać mu głośniki do auta, ponieważ on nie ma kompletnie pojecia co wziąć, bo tyle tego jest. Miały być głośniki do120zł 10cm średnicy.
Przejrzałem najciekawsze oferty i ostatecznie wybrałem ten komplecik; http://moto.allegro.pl/jb...1676928874.html

Pytanie do bardziej obeznanych np do kolegi Leśniczego, czy w tej kwocie można było znaleźć coś lepszego z tego co dostępne jest na allegro??

** Dodano: 01-07-2011, 13:15 **
Szczerze mówiąc wahałem się pomiędzy jbl a tymi: http://moto.allegro.pl/bl...1693562259.html Problem w tym że jeszcze nigdy nie słyszałem jak grają głośniki 3ohm w aucie i dlatego odpuściłem to sobie. Gdybym kupował dla siebie to pewnie bym sie skusił i sprawdził, ale dla kumpla chce czegoś pewnego i sprawdzonego :)
Co poniektórzy dziwią się pewnie że nie wybrałem kompletu pioneera, ale nie ma co sie oszukiwać, firma JBL jest w tej branży lepsza i teraz trochę żałuję że nie skompletowałem całego zestawu CA z serii JBL :) Z pionka znalazłem nawet fajne 3 drożne głośniczki ale miały gorsze parametry niż JBL.

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 01-07-2011, 15:40   

D@wIdS, ogólnie to tez nie bardzo rozumiem po co stosować cewkę 3ohm ... chyba tylko po to żeby w tańszych chińskich radiach upalały się końcówki mocy :P lub producent z góry zakłada, że na kablach będzie strata ok 1ohm więc ostatecznie końcówka będzie miała prawidłowe obciążenie ...
zapytaj jeszcze kumpla czy nie bedzie potrzebował maskownic bo zestaw JBL w komplecie nie ma a blaupunkty mają. w każdym razie powiem szczerze, że w przypadku głośników o średnicy nie będzie większej różnicy czy to pionnier, sony,jbl czy blaupunkt...
wytłumacz też koledze,( bo może później pretensje ) że jak zamiast chińskiego chłamu kupi markowe głośniczki to, żeby sie nie spodziewał wielkiego szału i trzęsących się lusterek od basu :) bo żeby nawet wydał 500zł to z 10cm basu praktycznie żadnego nie będzie ....

tak tylko uprzedzam bo kiedyś robiłem w sklepie z CA i nie raz było tak że chłopaki do cinquecento kupowali lepsze 10cm, a później wracali z pretensjami, że głośniki charczą ... wychodze z nimi do auta, a tam loudnes ON , BASS +10 , volume rozkręcone na 3/4, membran o mało nie wyrwie z koszyka ... bo oni myśleli, że będą się lansować jakby mieli suba 500W w bagażniku ....

D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 01-07-2011, 15:53   

Leśniczy napisał/a:
D@wIdS, ogólnie to tez nie bardzo rozumiem po co stosować cewkę 3ohm ... chyba tylko po to żeby w tańszych chińskich radiach upalały się końcówki mocy :P lub producent z góry zakłada, że na kablach będzie strata ok 1ohm więc ostatecznie końcówka będzie miała prawidłowe obciążenie ...

Właśnie od razu to mi się rzuciło w oczy a że nigdy czegoś takiego nie widziałem to nie będe przecież ich nikomu zalecał. Czort wie jak to długo pogra.
Mówiłem mu już że z gówna miodu nie wyciśnie, ale większe w oryginalne otwory mu nie wejdą więc nie chce kombinować. Zwolennikiem trzęsących się lusterek to nie jest więc o to się nie martwię. Maskownic nie potrzebuje bo one idą w deskę rozdzielczą i na to oryginalne maskownice takie jak na przykład w tipo:)
Ok to tyle, wszystko już wiem, dzięki :]

Odpowiedz do tematu