|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Największy problem Tipo czyli....... elektryka.Pomocy |
Autor |
Wiadomość |
Jacek3388
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-05-2010, 17:26 Największy problem Tipo czyli....... elektryka.Pomocy
|
|
|
Witam wszystkich.Mój problem to szfankująca co chwile elektryka.Skrzynka bezpieczników wymieniana była już 3 raz i teraz jest problem z "buczącym"przekaznikiem E7 ten srodkowy na małej skrzynce bezpieczników.Zmianiałem kolejnosc wielokrotnie wiec to napewno nie wina przekaznika,gdy dotykam jak "buczy"ten przekaznik to czuc lekkie wibracje.Wtedy nie dzialają swiatla i wogóle cała elektryka w samochodzie,czsami dziala jak sie porusza. Gdy go wyjmuje to swiatla mijania swiecą natomiast nic pozatym.Juz powoli nie mam sil do tej elektryki nie wiem juz co moze nie łączyc czyzby kostka która sie wpina w skrzynke bezpieczników ??Prosze o porady i z góry dziekuję za pomoc.
Link do strony ze zdjeciem tego"buczącego"przekaznika |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 17-05-2010, 23:18
|
|
|
no więc tak kolego prawdopodobnie masz gdzieś przebicie na kablach, ewentualnie problemy z masą. przekaźniki podczas przełączania mają pykać jeśli buczą to potwierdza teorię zwarcia. ponadto prosty miernik w łapę i sprawdzić masę na silniku oraz szkielecie auta. również warto sprawdzić czy alternator dobrze ładuje ( uszkodzony regulator napięcia potrafi robić cuda z instalacją elektryczną )
aczkolwiek jeśli poruszasz przekaźnikiem E9 ( nie wiem od czego on jest ) i elektryka "załapuje" to opcje są dwie. wymienić przekaźnik oraz dokładnie obejrzeć kostke która wchodzi do skrzynki
a i jeszcze opcja nr 3. ostatnio dużo pada czy przypadkiem do skrzynki nie dostaje ci się wilgoć/woda ? |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
Jacek3388
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-05-2010, 15:58
|
|
|
Jednak to wina masy która nie łączyła od przełącznika świateł i kierunków do kierownicy no cóż właśnie wcześniej dziwiło mnie że "buczenie" zazwyczaj pojawiało się przy skrętach kierownicą teraz słychać tylko pykanie przekazników czyli tak jak być powinno.Po wczorajszym zlokalizowaniu problemu dzisiaj podczas jazdy zdarzyło mi się że wentylator odmówił posłuszeństwa ale po jakimś czasie działał.Dzięki za pomoc |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 19-05-2010, 17:11
|
|
|
sprawdź ewentualnie wtyczkę przy wentylatorze i przy czujniku wkręconym w chłodnice. wyciągnij przeczyść styki i wsadź z powrotem |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|