Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zapłon
Autor Wiadomość
Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-12-2009, 21:12   zapłon

witam, niedawno znajomy kupił sobie uno 1.4 w benzynie, no i trochę nie halo jest. chodzi trochę dziwnie i pali jak smok...

ponieważ trohę się spieraliśmy (rozmowa zeszła na temat zapłonu) to w związku z tym mam pytanie: czy przestawiony zapłon ma wpływ na spalanie? i jak dokładnie zachowuje się auto (w jego przypadku to jednopunkt) z przestawionym zapłonem? w maluchu miałem ciut przestawiony zapłon i czasem mi strzelał jak odpuszczałem gaz, co do spalania to nie wiem bo mnie to nie interesowało, ale to był gaźnik a mi chodzi tylko o jednopunkt.

z góry dzięki i pozdrawiam
     assistance   Moneta

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 23-12-2009, 21:19   

Świstak napisał/a:
czy przestawiony zapłon ma wpływ na spalanie?

jak po mojemu tak. A czemu tak myślę ? Bo ostatnio jak mechanik mi ustawił zapłon tak jak powinien być to wzrosło spalanie LPG z około 11 do około 15 litrów. Jak się go później spytałem czemu tak to on że to możliwe że przez to wzrosło spalanie. Ale LPG ustawiłem i jest dalej ok
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Świstak 

Wysłany: 23-12-2009, 21:42   

Luczu, a jak miałeś ustawiony inaczej zapłon to jak chodził samochód? były jakieś dziwne szarpania albo za niskie obroty?
     assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 23-12-2009, 22:35   

Świstak, jeżeli to 1.4 na wtrysku jednopunktowym to nie ma tam możliwości ustawienia zapłonu.To jest ten sam silnik 1.4 co w Tipo i Temprze z tym samym układem zapłonowym czyli z digiplexem.
Sprawdź może ustawienie rozrządu,zrób reset,sprawdź świece i kable.Zacznij od podstaw.
     assistance   Moneta

Świstak 

Wysłany: 24-12-2009, 00:37   

ZielonyTBG, a jak się zachowuje auto z walniętym digiplexem?

ZielonyTBG napisał/a:
to nie ma tam możliwości ustawienia zapłonu

no właśnie u mnie to chyba się da... ten aparat zapłonowy jest na takich ruchomych podkładkach jego da się przestawić, nie mam możliwości zrobienia fotki ale u mnie poważnie jest to obracane.
     assistance   Moneta

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 24-12-2009, 01:30   

Świstak napisał/a:
Luczu, a jak miałeś ustawiony inaczej zapłon to jak chodził samochód? były jakieś dziwne szarpania albo za niskie obroty?

wg mnie chodził idealnie. Po regulacji zaczęły się szarpnięcia np. jak na 2 biegu miałem 1200 rpm i dałem więcej gazu. Tak jak by iskra uciekała.

** Dodano: 24-12-2009, 01:31 **
jedyne co było nie tak to jak na zimnym zapaliłem ( temp otoczenia około 5 stopni i mniej ) to przrez pierwsze kilkanaście sekund było tak jak by stukały panewki. Po ustawieniu zapłonu zero stukania

** Dodano: 24-12-2009, 01:39 **
a co zauważyłem po regulacji ... To, że jak na postoju dam mu w dechę i puszczę to delikatnie strzela gdzieś w wydechu :\
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 24-12-2009, 09:47   

Świstak, czy myślisz że specjalnie chcę Cię okłamać odnośnie regulacji :?: :?: Owszem na rozdzielaczu są otwory aby była możliwość jego obracania,ale co Ci to da jak w środku nic nie ma.Jest tylko palec i to do niego ustawia się kopułkę i tyle.Czujnik odpowiadający za iskrę,odczytuje położenie wału z koła zamachowego.Z resztą jak byś użył opcji szukaj to byś o tym dobrze wiedział.
     assistance   Moneta

Świstak 

Wysłany: 24-12-2009, 20:03   

ZielonyTBG, spoko, tera kumkam ;)właśnie nie byłem pewny, kiedyś kumpel mi "ustawiał" zapłon na lampę strobo, podpiął pod świece na I garze i coś takm cudowa, ale nic się nie zmieniło ;) tyle że se cus pokręcił ;) dlatego mnie to zastanawiało ;) wczoraj byłem u takiego znajomka mechanika i potwierdził mi to co mówiłeś, wcześniej, odnośnie digiplexu :)

dzięki.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu