Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
przerejestrowanie!
Autor Wiadomość
cezar60 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 23-08-2008, 10:25   przerejestrowanie!

kupilem autona pocztku sierpnia umowe mam spisana 16 sierpnia . ja jestem pierwszym kupujacym i znajomy wspowlascicielem bo ma znizki. powinny isc znizki jezeli jest wspowlascicielem, . umowe mam spisana na 990zl . co teraz musze zrobic po kolei do us i ubezpieczenia??

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-08-2008, 10:41   Re: przerejestrowanie!

cezar60 napisał/a:
kupilem autona pocztku sierpnia umowe mam spisana 16 sierpnia . ja jestem pierwszym kupujacym i znajomy wspowlascicielem bo ma znizki. powinny isc znizki jezeli jest wspowlascicielem, . umowe mam spisana na 990zl . co teraz musze zrobic po kolei do us i ubezpieczenia??

- do 30 dni od daty zakupu musisz auto przerejestrować
- przy wartości auta poniżej 1 000 zł nie musisz zgłaszać umowy w US
- jeżeli kupiłeś auto z ważną polisą i przeglądem - to z umową kupna sprzedaży i współwłaścicielem idziesz do Wydziału komunikacji .
- Jeżeli przegląd jest nieważny ( lub kończy się w ciągu najbliższych 14 dni ) - musisz go zrobić
- jeżeli nieważna jest polisa - musi zostać zawarta nowa - na nabywcę , ale najpóźniej w dniu zakupu !!! Ale uwaga - polisa na auto bez przeglądu jest o 100% droższa !!!
- Jeżeli nie masz skończonych 25 lat , to pomimo że współwłaściciel ma maksymalne zniżki - za twój wiek zostanie doliczone + 30% .
     assistance

Przemek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-08-2008, 16:03   

Jak płaciłem ostatnio OC to koleś powiedział że wiek został podniesiony z 25 do 28 lat podobno.

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-08-2008, 16:29   

schab napisał/a:
przy wartości auta poniżej 1 000 zł nie musisz zgłaszać umowy w US

nigdy nie zgłaszałem kupna auta w US i jak narazie nic sie nie dzieje,a minęło juz ponad 6 lat...
Cytat:
- Jeżeli nie masz skończonych 25 lat , to pomimo że współwłaściciel ma maksymalne zniżki - za twój wiek zostanie doliczone + 30% .
nie wiem jak obecnie,ale jeszcze nie dawno w Samopomocy nie miało to znaczenia,brali największe zniżki z jednego z właściciel samochodu...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

cezar60 

Wysłany: 23-08-2008, 17:30   

a ktos mi mowil ze do us i tak i tak musze zajsc i zglosic ze kupilem. a moge bez wspolwlasciciela isc do wk??

Młody 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 23-08-2008, 20:35   

ego napisał/a:
nigdy nie zgłaszałem kupna auta w US i jak narazie nic sie nie dzieje,a minęło juz ponad 6 lat...

To współczuję Ci jak skarbówka dowali Ci domiar :(
Kolega spóźnił się 2 tygodnie i dostał 200zł kary.

schab napisał/a:
- przy wartości auta poniżej 1 000 zł nie musisz zgłaszać umowy w US

Pierwszy raz słyszę. :roll:
Gdyby tak było to kupując auto warte np 7000zł każdy by pisał że zapłacił 900zł.

Musisz iść do US bo możesz na umowie mieć 990zł a oni i tak wyliczają według swojej książki.

Ja jakiś czas temu kupiłem dwa Tipki. Na umowie jeden kosztował 180zł a drugi 250zł (było zaznaczone że są uszkodzone) a US i tak wyliczył mi podatek według książki i musiałem zapłacić coś po 30zł/szt i mam święty spokój.
Poza tym w wydziale komunikacji będą pytali o zaświadczenie z US.
Lepiej idź do skarbówki. Jeżeli się mylę (w co wątpię) to nie zapłacisz nic ale będziesz miał spokój.
A jeżeli mam rację to zapłacisz kilkadziesiąt złotych i też będziesz miał spokój.

** Dodano: 23-08-2008, 21:41 **
Przemek napisał/a:
Jak płaciłem ostatnio OC to koleś powiedział że wiek został podniesiony z 25 do 28 lat podobno.

To jest uzależnione od firmy.
Niektóre mają 25 inne 26 a jeszcze inne tak jak napisałeś 28lat

** Dodano: 23-08-2008, 21:45 **
cezar60, na US masz 14 dni od daty zakupu a na rejestrację tak jak napisał kolega schab 30dni chociaż ja jeżdżę już blisko rok na Krakowskich numerach bo nie mam czasu siedzieć 7 godzin w wydziale komunikacji ale Ty jak możesz to załatw to szybko bo może skończyć się na rozprawie w Sądzie Grodzkim i karą pieniężną.

cezar60 

Wysłany: 24-08-2008, 10:02   

no jeszcze ten tydzien pracuje to bym skarbowke zalatwil a od poczatku wrzesnia szkola to bede mogl skoczyc do wk i czekac . chyba moge isc do us zalozmy we wtorek a tydzien pozniej przerejestrowac i ubezpieczyc?

Młody 

Wysłany: 24-08-2008, 18:09   

Cytat:
chyba moge isc do us zalozmy we wtorek a tydzien pozniej przerejestrowac i ubezpieczyc?

Z przerejestrowaniem nie ma problemu a co do ubezpieczenia to zależy od tego czy samochód jest w ogóle ubezpieczony bo jeżeli nie to lepiej się pospiesz bo mandat wysoki.

cezar60 

Wysłany: 24-08-2008, 18:49   

no mam ubezpieczenie jeszcze do pazdziernika

Młody 

Wysłany: 24-08-2008, 18:55   

To czasu a czasu. Co do WK to teoretycznie masz 30 dni ale tak jak pisałem ja blisko rok jeżdżę na obcych numerach i dzisiaj dorwała mnie Policja ale nic o tym nie mówili także spoko.

Tobol 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 24-08-2008, 23:30   

Z tym że musisz iść do WK ze współwłaścicielem. Ja tak miałem, że musiałem ojca ściągać z drugiego miasta, bo nie pomyśleliśmy o pisemnym upoważnieniu ^^ (co i tak kosztuje ok 17 zł)

sivo 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 25-08-2008, 10:58   

Tobol napisał/a:
musiałem ojca ściągać z drugiego miasta, bo nie pomyśleliśmy o pisemnym upoważnieniu ^^ (co i tak kosztuje ok 17 zł)

dla najbliższej rodziny (ojciec, matka, syn, córka) jest za free takie upoważnienie ;) (przynajmniej we wrocławiu ;P)

Odpowiedz do tematu