Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie podciśnień w Tipo 2.0 ie - jak to podłączyć
Autor Wiadomość
artek_x 

Wysłany: 25-06-2005, 22:12   Podłączenie podciśnień w Tipo 2.0 ie - jak to podłączyć

Czy mógłby ktoś z Was posiadający silnik 2.0 ie zrobić kilka fotek jak powinny być po podłączane wszystkie rurki od podciśnień. Jest ich chyba z 8 i nie wiem czy mam je dobrze podłączone. Jakiś czas temu miałem wyciągany silnik i widzę , że machanik który to robił w kilku miejscach tak jakby zaślepił te podciśnienia , a według mnie skoro jest rurka to powinna gdzieś wchodzić. Auto dużo mi pali i nie wiem czy to nie jest winawłasnie tego. Czy spalanie 16 litrów przy tym silniku to dużo ?? Przy jeździe na trasie spalanie wychodzi tyle samo :(

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 26-06-2005, 21:53   

16 litrow to duzo za duzo...
Dodam tylko tyle ze chyba 1.8 mialy takie same "rurkowe-polaczenia".
Niestety ja Ci nie pomoge, bo mam 1.6...

Acha i raczej napewno zle polaczenie rurek podcisnienia powoduje tak duze spalanie.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-06-2005, 22:23   

a w downloadzie nie ma gdzieś tego poobrazkowanego w jakiejś e-cegiełce dot napraw czy innej? popatrz, może będzie...
ja mam też choć w temperce najprawdopodobniej cosik z wężykami.. jeżdżę póki co na LPG, ale muszę dojść do właściwego stanu, bo u mnie na benzynie w ogóle nie jeździ...
pomieszane wężyki do złe spalanie i złe zachowanie niestety... u mnie o ile wiem w dodatku (gaźniczek) na podst podciśnienia digiplex zgaduje jak powinien chodzić zapłon itp... więc nie można tak sobie zaślepiać/mieszać tych rułek;
a 16 litrów to b. dużo; większa temperka z mniejszym silnikiem 1.6 jak naprawdę ją przeganiałem b.szybko na trasie (okolice 180km/h) to mi LPG zjadała może max 13,5...benzyny byłoby mniej... a u ciebie to o wiele więcej...
a w razie czego - pojeździj i popytaj jakiś okolicznych master- mechanic'ków :-) (ale nie takich co te rułki w ogóle wyrwą :-D ) za samą pomoc nie powinni wiele chcieć...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 26-06-2005, 22:25   

unknown, ja mam nie ruszane kabelki od podcisnienia od nowosci. Jak dorwe cyfrowke to moge Ci porobic dokladne fotki.

unknown 

Wysłany: 27-06-2005, 00:30   

thx, ale zdjęć nie potrzebuję, ja kabelki mam połączone jak trza, u mnie gdzieś robią jaja tzn. albo mają niewidoczne pęknięcia, albo na łączeniach już puszczają... sprawa tyczy się mego postu , iż ~'autko na benzynie nie jeździ OK' a 'na LPG OK'.... metodą eliminacji doszedłem właśnie do tych wężyków (bo już nie ma co nawalać innego)... część wymieniłem, ale nie wszystkie podejrzane póki co bez zmian..... ale w tyg kolejne będę wymieniał aż trafię.....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

artek_x 

Wysłany: 28-06-2005, 21:54   

Czy naprawdę nikt z Was nie posiada Tipo 2.0 ie . Ludzie pomocy ](*,) Ja zbankrutuje przez to spalanie. A po drugie może autko będzie jeszcze lepiej śmigać gdy wszystkie podłączenia będą oki. Liczę na waszą pomoc !!

unknown 

Wysłany: 28-06-2005, 22:04   

chyba musisz przeszukać po użytkownikach (profile) czy ktoś nie ma tipo 2.0 i np telefonicznie/mailem/gg popytać....
jest to raczej rzadszy okaz chyba niestety......
jeśli wężyki będziesz miał OK (a teraz są źle) to na pewno spalanie będzie o wiele poprawniejsze, podobnie osiągi i praca silnika...
a przeszukałeś google? jako same w sobie odnośnie podłączeń, choć raczej stawiałbym nie na polskie a zagraniczne strony... na polskich stronach są też inne 'niby' fora T/T gdzie posty lecą sznurecznkiem, takie zlepki, tam się przewijają nietypowe autka, wpadłem kiedyś na kilka, ale linków niestety nie pamiętam.. przez google tam wpadłem, może to pomoże;

[ Dodano: Wto 28 Cze, 2005 23:05 ]
albo błagaj miszka :-) niech Ci temacik gdzieś przyklei czy co jakiś czas pokrzycz w shoutboxie :-) może trafisz na kogoś kto takie cuś widział......

assistance   Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 28-06-2005, 22:10   

Może ja z moim 1.8 bede w stanie cos doradzić -tyż mam tych podciśnień od ......

artek_x 

Wysłany: 29-06-2005, 08:51   

Tomilee napisał/a:
Może ja z moim 1.8 bede w stanie cos doradzić -tyż mam tych podciśnień od ......

A możesz zrobić kilka fotek, albo dokładnie opisać każde podciśnienie np. na zasadzie od punktu A1 do punktu A2 ( i zrobić późnej taką małą legendę - A1 to........ itd )
Myślę , że podciśnienia mogą być w tych samych miejscach . Przynajmniej większość.
Z góry thx za pomoc.

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 29-06-2005, 10:55   

miszko napisał/a:
unknown, ja mam nie ruszane kabelki od podcisnienia od nowosci. Jak dorwe cyfrowke to moge Ci porobic dokladne fotki.

Dziś zrobimy foty w 2 temprach umnie i w miszka 1,6. Ja mam wezyki nowe z tego wzgledu ze były twarde i na kruccach nie pewne, za luźne.Polecam wezyki wymienic na nowe.Ale wezyki muszą byc do podcisnienia a nie zwykłe plastiki 8)

Zbytnio nie wiem :-k jak masz w 2.0 ale w 1,6 jest łatwo i nie ma co raczej pomylic.A złe #-o podłączenie musi zakucic prace ,i zwiekszyc #-o spalanie.

artek_x 

Wysłany: 01-07-2005, 19:32   

W dziale OGÓLNYM-POSZUKUJĘ POSIADACZY AUTEK Z SILNIKIEM 2.0ie .............
wstawiłem foty z podciśnieniami w moim bolidzie. Może ktoś spojrzy i się wypowie. Będę wdzięczny.

Jadodada 

Wysłany: 03-07-2005, 23:30   

artek_x

Mam silnik 2.0 i.e. cat. z 1991 roku z dwoma wałkami rozrządu, 8-mio zaworowy.
Popatrz na Swój silnik i napisz jak masz podłączone dane urządzenie a ja z tym opisem popatrzę na Swój i podam jak powinno być podłączone.
Tipo 2.0 ma kolega Słoneczny.

Odpowiedz do tematu