Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szpara jak sie patrzy :)
Autor Wiadomość
radar 

Wysłany: 15-11-2005, 14:07   Szpara jak sie patrzy :)

Mam kilka pytan w zwiazku z moim znaleziskiem :)

Powiedzcie mi koledzy i kolezanki ile kosztuje mikser taki jak na zdjeciu, nie chce byc nabity w butelke u gazownika. Na allegro znalazlem identyczny za 25zl - cos mi sie tanio wydaje, ale ja poprostu nie mam rozeznania.
Licze natomiast jeszcze na to ze uda mi sie znalezc u gazownikow sama przykrecana czesc tego miksera - moze dadza mi za free :D A moze ktos z Was z Łodzi ma ? :D

Ciekaw jestem jakie zmiany mnie zaskocza po nprawieniu tej dziury :D

PS. Wewnatrz gumowej rury doprowadzonej do miksera mam sprezyne, nie wiem jaka ona dluga, ale po co ona tam? :|

PS2. Średnica miksera u mnei to 36mm, dopatrzylem sie ze sa rózne wersje do wtryskow Bosha od 30 do 38mm. Jak to jest u Was, jak powinno być i od czego zalezy wybór?

Basteq 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 15-11-2005, 15:01   

Ad. 1. Sprężyna w róże ma zapobiec zagięciu się gumowego przewodu.

robbert 

Wysłany: 15-11-2005, 15:22   

Może będziesz zainteresowany "Mikserem Strumieniowym" http://mikser.gazowy.w.interia.pl/
     assistance

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-11-2005, 16:19   

Hmm ciekawe to :-)
Ma ktos cos tkaiego w aucie albo zmaierza zalozyc ??:>
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

robbert 

Wysłany: 15-11-2005, 20:41   

Cytat:
Ma ktos cos tkaiego w aucie albo zmaierza zalozyc ??:>

Ja mam coś takiego założone.
Pomaga w zalożności od tego jak chcesz jeździć. Po włożeniu tego w autko obroty wzrosły do 2000 i musiałem skręcić gaz. Ale w tym mikserze znajduje się jeszcze zawleczka która pozwala regulowaś czy chcesz aby przyśpieszenie było lepsze wyjmujerz ją i wtedy spalanie nie spadnie, ale jeśli ją pozostawisz to możesz skręcić tak samochód że spalanie będzie mniejsze ale przyśpieszenie zostanie bez zmian.
     assistance

czecho 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 16-11-2005, 09:13   

napisz czy twoja temperka jest na wtrysku, czy gaźnikowa i powiedz jakie są Twoje odczucia subiektywne po zastosowaniu tego patentu...
może dysponujesz aparatem i bedziesz mógł sfotografować jak masz zamontowany ten mikser.
montażu dokonałeś samodzielnie czy zleciłeś jakiemuś warsztatowi?
pozdrawiam

romano 

Wysłany: 16-11-2005, 12:20   

radar napisał/a:
rednica miksera u mnei to 36mm, dopatrzylem sie ze sa rózne wersje do wtryskow Bosha od 30 do 38mm. Jak to jest u Was, jak powinno być i od czego zalezy wybór?

Może zależy od pojemności silnika w której zastosowany jest wtrysk.
Generalnie im mniejszy mikser tym łatwiej wyregulować instalację i mniejsze spalanie, ale gorsze osiągi przy większych obrotach. I dokładnie na odwrót jest przy większych mikserach

Moneta

robbert 

Wysłany: 16-11-2005, 15:10   

Moja Tempra jest na Gaźniku. Ostatnio Robiłem swapa silnika ze zjeżdzonego 1.6 na nowiutki nigdy nie urzywany 1.4. Mikser zakładałem wraz ze zmianą silnika i trudno mi porównać go ze zwykłym nikserem ale spalanie przy spokojnej jeździe wychodzi koło 9-9.3 litra. a przy ostrym grzaniu ostatnio wciągnął mi 14,3l. Przyśpieszenie mam teraz około 16-16.5 sekund jak na silnik 1.4 to chyba nieźle. Chciał bym jeszcze zauwarzyć że silnik przejechał dopiero od nowości 3000 kilometrów jutro planuje zmienić w nim olej i wyregulować go poniewarz kolega ma analizator spalin. Moję jedyną wadą jest to że dużo grzebe przy samochodzie i mikser montowałem też sam, jest to dziecinnie prosta czynność bo wkłada sie go w gumoą rure od powietrza. Posiadam w swoim samochodzie stożkowy filtr powietrza więc może palić troszke więcej dzięki temu. Mam aparat więc jak zrobie zdjęcia to ci wyśle na e-maila.

P.S. Napisze pod koniec tygodnia jakie jest spalanie po wymianie oleju i przewodów wysokiego napięcia. Mój kolega zakłada sobie taki mikser do mazdy 323F napisze też jakie on ma odczucia.
     assistance

czecho 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 16-11-2005, 19:58   

super... czekamy na opinie.

P.S. zdjęcia wrzuć na serwer (opis jak to zrobić znajdziesz na forum)

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 16-11-2005, 20:10   

a ja mam mikser wielkosci,jaka montuje sie do VW vr6 8)
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 16-11-2005, 22:01   

Ego bo ty masz VR6 tylko w ladniejszym opakowaniu :-)
Hmm to spalanie jak na 1,4 to wcale nie male ze tak powiem
Moja potrafi spalic mniej a lekkiej nogi niemama chociaz ostatnio zima gaz drogi to oszczedzam :-)
Niemniej czekam na sprawozdanie po regulacjach i wymianach :-)

P.S. Gdzie dorwales nowiutki silnik??
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 17-11-2005, 19:52   

Ten patentowy mikser to nic innego tylko kopia gardzieli gaźnika tylko w większym wydaniu z większą rurką do doprowadzania ale idea ta sama że powietrze porywa krople ( w przypadku benzyny ) paliwa i miesza się w dolocie. Zawsze to będzie lepsze rozwiązanie niż zwykły mikser gdzie paliwo dostarczane jest po obwodzie. Jak wiadomo prędkość i zawirowania przy ściankach kanału są najmniejsze - więc i porywanie z mieszaniem będzie małe a więc i wiecej gazu będzie silnik spalał. W sumie ktoś pomyślał żeby z takiego prostego patentu zrobić biznes.

robbert 

Wysłany: 19-11-2005, 14:56   

A więc założyłem w czwartek normalny mój stary mikser i ustawiłwem samochód na analizatorze spalin. Spalanie wzrosło do 9.93 l/100km. przy bardzo spokojnej jeździe. Mam pytanie ile powinien palić gazu samochód z silnikiem 1.4 na gaźniku bo zaczołem podejrzewać że coś jest nie tak z instalacją.
     assistance

MupiK 

Wysłany: 19-11-2005, 22:20   

Hmm wszystko zalezy od nogi jakie trasy robisz itp :-) a jeszcze zimno jest wiec napewno bedize wiecej palil. Moje 1,6 ostatnio po skreceniu gazu zamyka sie w 11 wiec twoj wynik nie jest najgorszy chyba :-)
     Moneta

Odpowiedz do tematu