|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Elektryczne szyby |
Autor |
Wiadomość |
Marko
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 04-12-2007, 21:51 Elektryczne szyby
|
|
|
Witam. Chciełbym się dowiedziec jak prawidłowo dziala sterowanie elektrycznych szyb drzwi przednich. Kupiłem Temprę z uszkodzoną elektryką drzwi kierowcy. po zdjęciu tapicerki drzwi okazalo się, że część przewodów jest przerwana. Kolorystycznie przewody płączyłem i zaizolowałem. Praktycznie wszystko funkcjonuje. Przy wlączonej stacyjce po naciśnięciu ↓ szyba drzwi kierowcy opuszcza się calkowicie (↑ podnosi się całkowicie), natomiast pasażera pracuje tak długo ile przytrzymuje się przycisk ↑ lub ↓(rożne poziomy opuszczenia). Przy wylączonej stacyjce szyby nie pracują. Powtórnie szyby pracują przy otwartych drzwiach kierowcy, tym razem obie pracują tak samo - tak długo ile przytrzymuje się przycisk ↑ lub ↓(rożne poziomy opuszczenia). Czy to jest normalne zachowanie, czy gdziś jest jakiś błąd? Z góry dziękuję za pomoc. |
_________________ Fiat Tempra 1,9Tds 1996 143000 km; Siena 1,2 8V; było Uno 45 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-12-2007, 22:03
|
|
|
Jest to normalne zachowanie.
Masz sterownik z autodomykaniem.
Do sterownika dochodzą 2 "impulsy", jeden ze stacyjki, drugi z czujników drzwiowych.
Gdy masz włączony zapłon szyby powinny działać, tak samo jak przy otwartych drzwiach.
Gdybyś zamknął drzwi i miał wyłączony zapłon szyby nie powinny się opuszczać czy podnosić.
Wszystko masz w normie
Autodomykanie działa tylko na jedną stronę (kierowcy) i tylko przy włączonym zapłonie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Marko
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 04-12-2007, 22:11
|
|
|
Dzięki za pomoc bo juz myslałem że się gdzieś pomyliłem, albo przy przerwanych przewodach nastapilo przepięcie ktore uszkodziło sterownik. |
_________________ Fiat Tempra 1,9Tds 1996 143000 km; Siena 1,2 8V; było Uno 45 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-12-2007, 22:16
|
|
|
Ja zakładałem taki steorwnik do swojego auta wraz z całą instalacją i "ominąłem" te "impulsy". To znaczy podaje ciągle impuls na styk ten od stacyjki i sterownik ciągle myśli, że jest zapłon włączony. Szyby mi chodzą zawsze.
Mierzyłem pobór natężenia prądu i w stanie spoczynku bierze jakieś setne wartości ampera, wiec to prawie żadnej pobór. Mój akumulator ma już parę ładnych lat z 6 czy 7.
** Dodano: 04-12-2007, 22:17 **
No i szkoda, że nie pomyśleli makarony, aby zrobić autodomykanie na prawą stronę... Chociaż układy sterownika oparte są o układy Simensa, a to już niemiecka produkcja. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
dar405
witamy nowego
Wiek: 58 Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 2 Skąd: Kulów k/Głogowa
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 06-12-2007, 16:42
|
|
|
Mam problem ze sterowaniem szyby od strony kierowcy, coś się zacięło i jak naciskam zamknij to szyba jedzie tak wysoko, że blokuje klamkę i nie nie można otworzyć drzwi. I nie tak samo jak nacisnę na dół to szyba rusza tylko kawałek i koniec. Pomóżcie |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 07-12-2007, 20:07
|
|
|
Miałem podobny problem w polonezie. Choć tam nie miałem elektrycznie opuszczanych szyb. Nie mogłem zamykać okna w czasie jazdy bo listwa szyby do której przyłączona była linka, była wygięta w kierunku do wewnątrz samochodu. A że w pewnym miejscu krzyżuje się ona z linką od klamki, ciągnęła ją powodując otwarcie drzwi. Nieprzyjemna sprawa, szczególnie w trakcie jazdy. Ty pewnie masz podobny problem, dlatego proponuję sprawdzić wewnątrz drzwi co przeszkadza szybie zamknąć się. W moim przypadku wystarczyło dokręcić śrubę u podstawy szyby. Powodzenia! |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|