|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tuning... opłacalny?? |
Autor |
Wiadomość |
Darnok017
Wiek: 34 Dołączył: 28 Lip 2009 Posty: 25 Skąd: Duczki\Wołomin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 05-09-2009, 20:53 Tuning... opłacalny??
|
|
|
Cześć wam:)
Mam taką sprawę... strasznie podobają mi się w samochodach lampy z żarówkami LED... zwłaszcza jako kierunkowskazy.. czy jest możliwość zrobienia czegoś takiego w tipo?
Co do przodu chciałbym wrzucić xenony... Powiedzcie mi czy to się opłaca i jeśli tak to jak to zrobić?? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-09-2009, 21:15
|
|
|
odnośnie ksenonów to dłuższy i droższy temat, poszukaj na forum, było już wiele;
bo ogólnie by nie robić syfu innym kierowcom powinieneś mieć inne klosze lamp, a najlepiej całe lampy, w nich dopiero palniki ksenonowe nie zestaw za 200zł z allegro, przetwornice porządniejsze (chyba, że chcesz słyszeć ich pracę np w radiu samochodowym ), do tego spryskiwacze na reflektory też wymagane no i wypada mieć samopoziomowanie też;
co do LEDów - fajna sprawa, sam myślałem, ale zwykłe LEDy mają prócz skupionego punktowego światła dość małą moc; musiałbyś mieć dużo diód (choć i tak będą punktowe) lub LEDy w obudowach typu flux które rozpraszają światło a do tego LEDy o podwyższonej jasności, by było je widać z oddali, bo przez zwykle klosze lamp np z tyłu wychodzi to różnie, chyba, że zafundujesz sobie bardziej przezroczyste klosze a do nich zakupisz gotowe lampy z mocniejszych diód lub sam zakupisz mocniejsze diody i złożysz sobie takie wkłady; nie mówię tu od razu o dużych diodach które mają po parę wat, ale przynajmniej o hiperjasnych LEDach, nie totalnie najtańszych; zwykły plastik klosza z tyłu na przykład (pozycyjne) tłumi to dość jednak, dlatego mocniejsze;
ogólnie LEDy fajna sprawa - byle rozproszyć światło i użyć mocniejszych (gotowe wkłady są do kupienia ale zazw. mają dość słabą moc, jeśli je za klosz włożyć i światło punktowe, pod kątem już niezbyt to widać); no i myślę ciągle o LEDach białych, nie niebieskie czy coś
co do ksenonów - grubsza sprawa albo tanio sparpasz, wtedy wkurzysz innych kierowców a panowie policjanci ewentualnie mogą zabrać dowód... poczytaj o ksenonach na forum... |
|
|
kazik
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 147 Skąd: Wołomin/Duczki
|
Wysłany: 05-09-2009, 21:24
|
|
|
Darnok017, nie rób z tego Tipka jakiejś choinki, zostaw go w takim stanie jakim jest bo masz naprawde dobry egzemplarz ewentualnie jakaś większa fela ciemne szybki i to wszystko a gwarantuje Ci że będzie się ładnie prezentował zapewne wiesz kto to napisał |
_________________ Było Tipo 1.4S + podtlenek LPG
Trwają poszukiwania godnego zastępcy.
Obecnie Twingo 1.2 2003r. Na Sprzedaż.
|
|
|
|
|
Darnok017
|
Wysłany: 05-09-2009, 21:27
|
|
|
No ok... a te przyciemniane tylne lampy do tipo? |
|
|
|
|
kazik
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 147 Skąd: Wołomin/Duczki
|
Wysłany: 05-09-2009, 21:33
|
|
|
przyciemnic mozesz folia z allegro niedrogo wychodzi ale nie radze tego robic bo za takie cos tez moga dowod zabrac juz przechodzilem przez takie cos takze nie radze |
_________________ Było Tipo 1.4S + podtlenek LPG
Trwają poszukiwania godnego zastępcy.
Obecnie Twingo 1.2 2003r. Na Sprzedaż.
|
|
|
|
|
Darnok017
|
Wysłany: 05-09-2009, 21:35
|
|
|
No dobra... skoro tak mówicie to zaoszczędzę kasę na coś innego.. ale raczej z ledów w tylnych lampach nie zrezygnuje |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-09-2009, 23:09
|
|
|
LEDy czemu nie, ale stosuj nie dziadostwo najtańsze tylko szukaj jasnych i / lub może inne klosze, bardziej przejrzyste;
inną opcją są klosze przezroczyste a LEDy czerwone na tył, ale nie każdy lubi przezroczyste (bo śliska granica między fajnymi a wieśniackimi...) |
|
|
DR112
witamy nowego
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 06-09-2009, 15:03
|
|
|
dawid5451 napisał/a: | przyciemnic mozesz folia z allegro niedrogo wychodzi ale nie radze tego robic bo za takie cos tez moga dowod zabrac juz przechodzilem przez takie cos takze nie radze |
Nie tylko to ,przy kolizji (dzwon w twój tył) walący w ciebie może powiedzieć że nie widział świateł stopu bo za ciemna lampa i ty bulisz za kolizje a nie on. Kolega to w sądzie przerabiał.
pozdrawiam |
_________________ http://nonsensopedia.wiki...zpoznacgeja.jpg |
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 10-10-2009, 18:37
|
|
|
przy okazji chcialem zapytac o folie na lapmy.. jednak nie przyciemniającą ? probowal ktos kiedys czerwoną oklejac ? myslałem o zrobieniu imitacji lamp sedici ( naklejenie lekko przezroczystej czerwonej folli) na swiatlo wsteczne tylko nie wiem czy cos z tego bedzie a nie widzialem jeszcze u nikogo tutaj tego ? |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
|
Wysłany: 10-10-2009, 19:19
|
|
|
StiviHouse napisał/a: | przy okazji chcialem zapytac o folie na lapmy.. jednak nie przyciemniającą ? probowal ktos kiedys czerwoną oklejac ? myslałem o zrobieniu imitacji lamp sedici ( naklejenie lekko przezroczystej czerwonej folli) na swiatlo wsteczne tylko nie wiem czy cos z tego bedzie a nie widzialem jeszcze u nikogo tutaj tego ? |
Ja miałem całe czerwone w temprze.... Lepiej kup lampy z sedici.... Lampy wychodzą ciemne, słabo widać kierunki i nie masz światła cofania.... Zerwałem po 2 dniach...... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|