Problem z dobraniem lakieru.. |
Autor |
Wiadomość |
marcin-real
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-10-2006, 11:57 Problem z dobraniem lakieru..
|
|
|
Witam wszystkich!
Mam bardzo duży problem z dobraniem lakieru w moim tipku.
Z tego co wiem tabliczka znamionowa z numerem lakieru jest na klapie bagażnika!??
a ja mam klape innego koloru...(inny odcień). Wymieniłem błotniki i mam poprawki na karoserii i potrzebuje lakieru w spreyu! Raz nawet wysłałem próbkę gościowi z allegro powiedział że mi dobierze, ale gdy mu już ją wysłałem nie dostałem odzewu.
ma ktoś jakieś namiary na firmę która dobiera kolor i "nabija je w puszkę"??? |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 26-10-2006, 13:43
|
|
|
marcin-real napisał/a: | ma ktoś jakieś namiary na firmę która dobiera kolor i "nabija je w puszkę"??? |
Podjedź do pierwszego lepszego warsztatu blacharsko-lakierniczego i się popytaj, jeżeli nawet sami nie dorabiają to na pewno znają takie firmy. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-10-2006, 16:30
|
|
|
Weź ze sobą jakiś element i podjedź do firmy dobierającej lakier komputerowo.
Najczęściej (najłatwiej) lakiernicy demontują klapkę wlewu paliwa. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
marcin-real
|
Wysłany: 26-10-2006, 20:51
|
|
|
Ok. tylko mi zależy na lakierze w spreyu. u lakiernika raz byłem ale powiedział że on dobiera tylko jak on maluje Będe też tak szukał dziekuje! |
|
|
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 27-10-2006, 21:43
|
|
|
marcin-real napisał/a: | Ok. tylko mi zależy na lakierze w spreyu. u lakiernika raz byłem ale powiedział że on dobiera tylko jak on maluje Będe też tak szukał dziekuje! |
W mieszalniach lakieru powinni Ci nabić taka puszke. U mnie puszka nabitego siekensa kosztowala 20 zl wiec tanizna. |
|
|
|
|
marcin-real
|
Wysłany: 27-10-2006, 21:47
|
|
|
No naprawde tanio! jutro skocze troche sie porozglądam, po lakiernikach |
|
|
|
|
Broadway
|
Wysłany: 27-10-2006, 22:23
|
|
|
marcin-real napisał/a: | No naprawde tanio! jutro skocze troche sie porozglądam, po lakiernikach |
Tyle, ze mozliwe, że autko masz psikniete bazą, a na to klar. Jesli tak to bedziesz musial kupic i to i to. |
|
|
|
|
marcin-real
|
Wysłany: 28-10-2006, 06:01
|
|
|
Broadway napisał/a: | marcin-real napisał/a: | No naprawde tanio! jutro skocze troche sie porozglądam, po lakiernikach |
Tyle, ze mozliwe, że autko masz psikniete bazą, a na to klar. Jesli tak to bedziesz musial kupic i to i to. |
Właśnie tak też pewnie jest bo metalik. |
|
|
|
|
ROMI72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Gryfice
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 08-11-2006, 18:11 Re: Problem z dobraniem lakieru..
|
|
|
ma ktoś jakieś namiary na firmę która dobiera kolor i "nabija je w puszkę"???[/quote]
Widzę że nie mieszkasz w malym mieście więć napewno znajdzie sie u Ciebie slklep z lakierami, który posiada maszynę do mieszania lakieru i oni rownież nabijają w puszki sprey
Pozdrawiam |
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-11-2006, 00:20
|
|
|
panowie w tiipku przy kole zapasowym jest taka plytka plastikowa przynitowana. i to jest faktyczny kolor samochodu. |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
marcin-real
|
Wysłany: 11-11-2006, 00:25
|
|
|
TEMPRAWG napisał/a: | panowie w tiipku przy kole zapasowym jest taka plytka plastikowa przynitowana. i to jest faktyczny kolor samochodu. |
jutro sprawdze ale wydaje mi sie że ja niemam |
|
|
|
|
Broadway
|
Wysłany: 11-11-2006, 22:46
|
|
|
TEMPRAWG napisał/a: | panowie w tiipku przy kole zapasowym jest taka plytka plastikowa przynitowana. i to jest faktyczny kolor samochodu. |
Sprawa nie jest taka oczywista, bo nasze autka maja po kilkanascie lat i kolor moze sie troche różnić od tego, jaki był na naszych furkach świerzo po opuszczeniu fabryki. Chyba lepiej dobrac kolor. |
|
|
|
|
marcin-real
|
Wysłany: 11-11-2006, 23:20
|
|
|
Broadway napisał/a: | TEMPRAWG napisał/a: | panowie w tiipku przy kole zapasowym jest taka plytka plastikowa przynitowana. i to jest faktyczny kolor samochodu. |
Sprawa nie jest taka oczywista, bo nasze autka maja po kilkanascie lat i kolor moze sie troche różnić od tego, jaki był na naszych furkach świerzo po opuszczeniu fabryki. Chyba lepiej dobrac kolor. |
tak ale baze "pochodzenie " koloru warto znać |
|
|
|
|
TEMPRAWG
|
Wysłany: 12-11-2006, 00:21
|
|
|
oczywiscie. warto wiedziec jak powinien wygladac lakier naszego autka. ale iorac pod uwage wiek i wplyw slonca lakier wyplowieje. dobry zaklad mieszania farb dobierze ci kolor i odcien tak dobrze ze po polozeniu tylko wprawne oko moze znalesc miejsce malowane. oczywiscie sa pewne wyjatki.
dla jako przyklad posluzy mi vectra ojca.
chatback z 91 roku. kolor czarna perla. wiadomo ta perla mocno zmienila swoj odcien.
do wymiany byly tylnie blotniki. dodam ze na klapie jesl pletwa.
oddal latem do blacharza i ten mial wymienic blotniki i polozyc lakier.
jak doszlo do odebrania auta oczywiscie trza bylo ojca zawiesc. panowie jak zobaczylem co bylo zrobione to autentycznie zjeb... ojca ze chce takie autko odebrac.
blotniki fakt byly pomalowane ale nie znalazlem ani jednego kawalka blachy ktory nie mial by defektu( kropki, dziurki, zacieki)
ale to jeszcze nic. jak podnioslem klape to myslalem ze chyba na oczy mi sie rzucilo. w miejscu gdzie jest pletwa stykaja sie 2 zupelnie rozne kolory. ciemny czarny i wysluzona perla. wtedy ojciec zebral druga wiazanke cieplych slow. no i tak jezdzi. dopuki nie odsloni sie tego miejsca pod pletwa ujdzie jakos jeszcze (na jego miejscu w zyciu bym tego auta nie odebral )
no ale jak to ojciec powiedzial "tanio wial za robote" - jak dlamnie to musial by doplacic aby odebrac. |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
marcin-real
|
Wysłany: 12-11-2006, 10:45
|
|
|
[quote="TEMPRAWG"]oczywiscie. warto wiedziec jak powinien wygladac lakier naszego autka. ale iorac pod uwage wiek i wplyw slonca lakier wyplowieje. dobry zaklad mieszania farb dobierze ci kolor i odcien tak dobrze ze po polozeniu tylko wprawne oko moze znalesc miejsce malowane. oczywiscie sa pewne wyjatki.
dla jako przyklad posluzy mi vectra ojca.
chatback z 91 roku. kolor czarna perla. wiadomo ta perla mocn........................................
masz racje ale ja mojego koloru nawet nie moge nazwać |
|
|
|
|
TEMPRAWG
|
Wysłany: 12-11-2006, 11:22
|
|
|
kazdy kolor da sie nazwac |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
marcin-real
|
Wysłany: 12-11-2006, 11:56
|
|
|
no w sumie to mój jest niebiesko-zielono-turkusowo-morski |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|