Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z hamulcami
Autor Wiadomość
PiotrO 
witamy nowego

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-08-2005, 13:43   Problem z hamulcami

Witam mam taki problem, mniej wiecej pół roku temu zakupiłem swoje Tipo w co zauważyłem ze przy małej sile nacisku na pedał hamulca blokuje mi przednie lewe koło, rozebrałem zaciosk hamulca chodzi bez zadnego problemu nic go nie blokuje, bedąc na stacji kontroli na rolkach siła hamowanie w początkowej fazie była wyższa lecz po chwili wyrównała sie, a hamulce tylne były takze ok myślełem ze może to być wina korektoa siły hamowanie może ktoś sie juz spotkał z takim przypadkiem. czekam na informacje bo zima blisko. Pozdrawiam

traker-michu 

Wysłany: 23-08-2005, 13:55   

Witam. Sprawdź czy nie masz krzywych tarcz hamulcowych. Na gołe oko nie widać ale jak zdejmiesz i dasz na mikrometr to on wszytko pokaże. Czy jest prosta czy krzywa. Pozdrawiam

PiotrO 
witamy nowego

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-08-2005, 15:09   

Tarcze krzywe napewno nie będą gdyz czułbym to na pedale hamulca który by bardzo intensywnie pulsował przy hamowaniu. Więc to chyba odpada

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 23-08-2005, 16:52   

a ja bym stawiał na popularną usterkę - te gumowe przewody hamulcowe, elastyczne odcinki od zacisków do metalowych przewodów.... ze starości po latach robią jaja....
może jeden Ci 'napuchł' w środku, popękał czy coś i guma momentami blokuje przepływ płynu, w zal od ciśnienia , ruchu płynu itp itd... to też może być to...
kupując obydwa wydasz ok 30zł a warto raz na większe kilka lat (czy prawie -naście) wymienić... zwłaszcza jak np nie pracowały dłuższy czas bo np autko mało jeżdżone, stało....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 23-08-2005, 20:25   

Postaraj sie moze tez wymienic przeowdy przednie, najlepiej na miedziane.
Te oryginalne sa stalowe powlekane plastikiem.
Po latach uzytkownia czesto ten plastik uszkada sie w nadkolach i wdaje sie korozja.

Po drugie, kor. sily hamowania dziala tylko na tylniej osi.

Popatrz tak ja unknown mowi.
Jesli to nie da efektow prawdopodobnie bedziesz musial zregenerowac serwo hamulca.

Na forum bylo juz o przypadkach niepelnego odblokowywania sie zaciskow przednich.
Mozliwe ze u Ciebie jest to jakos powiazane z tym przypadkiem.
Poszukaj na forum takich tematow.

Odpowiedz do tematu