|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z hamulcami |
Autor |
Wiadomość |
PiotrO
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-08-2005, 13:43 Problem z hamulcami
|
|
|
Witam mam taki problem, mniej wiecej pół roku temu zakupiłem swoje Tipo w co zauważyłem ze przy małej sile nacisku na pedał hamulca blokuje mi przednie lewe koło, rozebrałem zaciosk hamulca chodzi bez zadnego problemu nic go nie blokuje, bedąc na stacji kontroli na rolkach siła hamowanie w początkowej fazie była wyższa lecz po chwili wyrównała sie, a hamulce tylne były takze ok myślełem ze może to być wina korektoa siły hamowanie może ktoś sie juz spotkał z takim przypadkiem. czekam na informacje bo zima blisko. Pozdrawiam |
|
|
|
|
traker-michu
|
Wysłany: 23-08-2005, 13:55
|
|
|
Witam. Sprawdź czy nie masz krzywych tarcz hamulcowych. Na gołe oko nie widać ale jak zdejmiesz i dasz na mikrometr to on wszytko pokaże. Czy jest prosta czy krzywa. Pozdrawiam |
_________________ traker-michu |
|
|
|
|
PiotrO
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-08-2005, 15:09
|
|
|
Tarcze krzywe napewno nie będą gdyz czułbym to na pedale hamulca który by bardzo intensywnie pulsował przy hamowaniu. Więc to chyba odpada |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-08-2005, 16:52
|
|
|
a ja bym stawiał na popularną usterkę - te gumowe przewody hamulcowe, elastyczne odcinki od zacisków do metalowych przewodów.... ze starości po latach robią jaja....
może jeden Ci 'napuchł' w środku, popękał czy coś i guma momentami blokuje przepływ płynu, w zal od ciśnienia , ruchu płynu itp itd... to też może być to...
kupując obydwa wydasz ok 30zł a warto raz na większe kilka lat (czy prawie -naście) wymienić... zwłaszcza jak np nie pracowały dłuższy czas bo np autko mało jeżdżone, stało.... |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 23-08-2005, 20:25
|
|
|
Postaraj sie moze tez wymienic przeowdy przednie, najlepiej na miedziane.
Te oryginalne sa stalowe powlekane plastikiem.
Po latach uzytkownia czesto ten plastik uszkada sie w nadkolach i wdaje sie korozja.
Po drugie, kor. sily hamowania dziala tylko na tylniej osi.
Popatrz tak ja unknown mowi.
Jesli to nie da efektow prawdopodobnie bedziesz musial zregenerowac serwo hamulca.
Na forum bylo juz o przypadkach niepelnego odblokowywania sie zaciskow przednich.
Mozliwe ze u Ciebie jest to jakos powiazane z tym przypadkiem.
Poszukaj na forum takich tematow. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|