Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciągle hamulce
Autor Wiadomość
szymon18a 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 12-02-2008, 18:02   Ciągle hamulce

Witam.pomimo wymiany wszystkich klocków , tarcz z tylu , wymianie płynu(oczywiście z odpowietrzeniem) nadal mam wrazenie że moje tipo nie hamuje jak powinno.Dzisiaj na suchym asfalcie po wciśnięciu hamulca w podłogę nie włączył się nawet abs:/Czy może być to spowodowane starymi przewodami, pompą??Pozdrawiam

kubek 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 12-02-2008, 18:07   

szymon18a, moze serwo juz ci padlo albo podcisnienie od niego sie odlaczylo.
     Moneta

evillysy 

Wysłany: 12-02-2008, 18:14   

a kiedy wymieniałeś te hamulce? Zaraz po wymianie muszą się ułożyć i od razu nie bedziesz miał pełnej skuteczności hamulców
     assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-02-2008, 19:50   

evillysy napisał/a:
a kiedy wymieniałeś te hamulce? Zaraz po wymianie muszą się ułożyć i od razu nie będziesz miał pełnej skuteczności hamulców

To po pierwsze ;> Po drugie może być tak że stan przewodów nie pozwala na pełne wtłoczenie płynu hamulcowego. Bywa że metalowe łączniki są już bardzo przegniłe i blokują płyn. Jak masz możliwość wjedź sobie na jakiś kanał i po oglądaj przewody hamulcowe głównie w okolicy kół. Jeśli nie masz dostępu do kanału to możesz ściągnąć koła na lewarku. Ja przymierzam się do wymiany właśnie tych łączników na miedziane.
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-02-2008, 21:24   

gumowe odcinki przewodów hamulcowych są bolączką po latach; pękają od wewnątrz a fragmenty blokują przepływ płynu; są z tym jaja, wręcz niebezpieczne, ale po latahc to normalne; koszt przewodów to czasem nawet 30zeta za np przód, bo pasują np od cinquecento, bravo/brava czy podobnych... warto je wymienić! dopiero potem płyn i odpowietrzanie a dopiero potem myśleć czy to np nie pompa... zakładajć, że tarcze/klocki masz ok, tłoczki chodzą ok, bo czyściłeś/smarowałeś i dbasz, zaciski są ok, klocki się nie blokują...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Sapphiron 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 12-02-2008, 21:31   

tak się podepnę pod temat chwilowo...

unknown, dużo jest tych przewodów? bo może i ja bym wymienił skoro tarcze mieniałem to może przyda się taka renowacja całego układu...

Gość, uśmiechnij się :)
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 12-02-2008, 21:50   

do każdego zacisku hamulcowego jeden, nim idzie płyn od metalowego przewodu, przez ten właśnie gumowy elastyczny do zacisku... 2 zaciski z przodu - 2 przewody, 2 zaciski/bębny tył - kolejne dwa; minimum te przednie warto robić od razu
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

luki21 

Wysłany: 12-02-2008, 23:10   

szymon18a napisał/a:
moje tipo nie hamuje
evillysy, JAM_BELFEGOR, unknown, mają racje
po pierwsze klocki muszą sie dotrzeć i tarcze tak samo trwa to przeciętnie od 200 do 300 km
przewody gumowe puchną od środka i blokują hamulce niby że się odpowietrzają ale nie zawsze koszt sztuki to 17 zł (ja tak płaciłem)
JAM_BELFEGOR, ja wymieniłem na miedź i od pół roku nic sie nie dzieje i te metalowe przewody też mam w miedzi po pierwsze grubsze a po drugie nie rdzewieją tak
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

szymon18a 

Wysłany: 15-02-2008, 18:09   

Dzięki za odpowiedzi.Co do klocków i tarcz to były zmieniane na przełomie listopad/ grudzień 2007 czyli jakieś 3000km temu.Ile mniej więcej kosztują te przewody potrzebne do wymiany?Chodzi mi o wszystkie przewody tzn. metalowe i gumowe

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 15-02-2008, 23:47   

Ja jeszcze nie wiem ale pewnie się nie długo dowiem :> kolega ci pisze ze gumowe kosztują 17zł od sztuki ale to tez zależy od miejsca kupna firmy itp.
     assistance   Moneta

gepard 

Wysłany: 16-02-2008, 06:16   

szymon18a, JAM_BELFEGOR, mogę wam tylko powiedzieć, że miałem robiony taki zabieg we wrześniu i to przy jednym kole LP. Sam się za to nie zabierałem oddałem na warsztat bo na czasie zależało. Za całość tzn przewód gumowy + miedziany + robocizna 100zł po tym jeszcze jeździłem na odpowietrzanie kilka razy bo łosie nie potrafili sobie dać rady.
Wiecie co się okazało po 3 miesiącach jak zmieniałem kółka na zimówki??? że źle przymocowali przewód i tarł o oponę do tego stopnia że widać było plecione wzmocnienie. Na szczęście nie musiałem się kłócić i zrobili za friko ale tekst "śmiało tak mozna jeździć" musiał być.
Aha koszt gumowego przewodu u mnie to 25 zł.

http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm
     assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 16-02-2008, 10:05   

Właśnie dlatego co się tylko da to sobie wole sam zrobić, bo wiem że zrobie sobie to porządnie i nie odwale fuszery :> oczywiście nie wszystko się da, a to z braku narzędzi albo np. podnośnika czy kanału, czasem wiedzy. Ok dzięki za info. trochę dużo jak 100zł od jednego koła.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu