Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOCY Zerwane gwinty w piastach kół przednich
Autor Wiadomość
Dragon022 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 29-05-2008, 17:11   POMOCY Zerwane gwinty w piastach kół przednich

Witam.

Mam Tempre 1.6 B/Gaz 94r. Po odkręceniu kół na przodzie zauważyłem ze wszystkie śruby mocujące koło maja uszkodzone gwinty.

Wydaje mi sie że jakiś ciołek założył śruby z innym gwintem i przez to uszkodził tez gwinty na piastach. Na tyle mam śruby z drobnym a na przodzie były tez z drobnym ale trochę grubszym niż na tyle.

Teraz śruby bardzo słabo trzymają, jak dokręcam to po dwie z każdej strony mi przepuszczają czyli nie dadzą sie dokręcić. Oznacza to ze tylko dwie śruby na każdym kole trzymają koło i to też na uszkodzonych gwintach.

Boje sie ze mogą puścić i przy większej prędkości może być nieciekawie. Po prostu koła sie urwą.

Moje pytanie co można z tym zrobić ? Czy muszę wymienić piasty czy jakoś można inaczej?

Z piastami jest taki problem ze trzeba wymienić cale zwrotnice bo nie łatwo da sie odkręcić same piasty do tego dojdzie wymiana łożysk i koszty rosną.

Ile może kosztować taka usterka?
     assistance

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 29-05-2008, 17:22   

Usterka może kosztować wymianę piasty, lub cenę przegwintowania otworów na inny większy gwint

Dragon022 

Wysłany: 29-05-2008, 17:27   

Można prze gwintować na inny gwint? A co ze śrubami ? Skąd wezmę śruby na większy gwint?

Wie ktoś może jaki jest oryginalny gwint ? Czy to jest M12? Ewentualnie na jaki można prze gwintować np. na M14 ???
     assistance

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-05-2008, 19:16   

Dragon022 oryginał to są śruby M12x1,25. Można przegwintować wszystkie śruby na M14x1,25 ale moim zdaniem lepiej zakupić całe zwrotnice i będzie najmniej roboty chociaż koszt 2 zwrotnic będzie ok 160zł. trochę taniej byłoby kupić gdzieś same piasty a do nich nowe łożyska chociaż ja jak miałem wytartą piastę to się dowiedziałem jak ciężko kupić samą piastę i kupiłem całą zwrotnicę.

Dragon022 

Wysłany: 29-05-2008, 20:06   

Ale skąd wezmę śruby M14 1.25 ??

Przy czym sa takie śruby?
     assistance

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-05-2008, 20:08   

Dragon022 napisał/a:
Ale skąd wezmę śruby M14 1.25

musiałbyś popytać w sklepie moto...

Dragon022 

Wysłany: 30-05-2008, 11:48   

Czy wie ktoś czy można kupić i gdzie śruby M14 1.25 lub 1.5 ale takie co by sie nadały do zamocowania koła ??????????????
     assistance

kacper702 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-06-2008, 10:45   

Witam,
Nie tak dawno miałem to samo. Z gwintowaniem na M14 jest trochę roboty bo musisz najpierw powiększyć otwór na 12,8 i potem gwintować. Ja kupiłem sobie gwintowniki M12x1,25 (dwa) jeden jest do gwintowania wstępnego drugi kalibrujący - w zasadzie użyłem tylko tego kalibrującego bo ten wstępny jest potrzebny tylko do gwintowania w otworze.
4 nowe śrubki do alusów do Poloneza. akurat do moich felg takie pasują. Wkręca się elegancko.
Spróbuj najpierw przegwintować tą M12x1,25 tylko tym kalibrujacym.
Pozdrawiam
Kacper

lisvegas 

Województwo: Małopolskie
Ostrzeżeń:
 2/3/5
Wysłany: 20-06-2008, 10:28   

wymień piasty i będzie po problemie to według mnie najlepsze wyjście to nie majątek też potem nawet nie będziesz się łożyskami przejmował takie moje zdanie po co bawić się w gwintowanie i kombinowanie ze śrubami jak robić już coś to fachowo i z głową .... pozdrawiam Artur

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 21-06-2008, 19:09   

też myślę, że lepiej piasty wyienić, na dobr używki choćby;
wymienisz je sam a zwrotnice po co wymieniać? wyjmujesz zwrotnicę , z niej piastę z łożyskiem wybijasz i nowe piasty z nowymi łożyskami wciskasz; przynajmniej bez dziadowania będzie;
łożyska sam wymienisz (nawet opis chyba kiedyś dałem na forum), dasz sam radę spokojnie, tylko prasa do łożyska wprasowania by się przydała i piasty w łożysko; łożyska coś chyba 70zł/ szt a prędzej czy później jeśli jeszcze łożysk nie wymieniałeś nigdy będzie Cię to czekać, więc może od razu...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu