Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zegary nie działają prawidłowo :(
Autor Wiadomość
yeah90 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 13-09-2010, 14:30   Zegary nie działają prawidłowo :(

Witam. Nie dawno zakupiłem zegary z analogowym obrotomierzem z wersji Tipo 1.6 ie, ja posiadam 1.4 ie więc powinno pasować bez problemu,ale niestety tak nie było... Najpierw problem z podłączeniem, następnie problem ze wskażnikiem temp. (teraz wiem już że to wina zegarów) a teraz doszedł jeszcze problem ze wskaźnikiem poziomu paliwa :(
Mianowicie wskażnik pokazuje ćwierć baku a auto nie odpala czemu? Nie ma wahy! :( po tankowaniu za 50zł drgnąl lekko do góry ale już po paru kilometrach rezerwa zaczęła się znoów świecić i po pewnym czasie znowu stanął z braku paliwa. wiem, że to wina zegarów bo dziś zatankowałem za całe 20zł włożyłem stary ubogi zegar a wskazówka nie wyszła nawet powyżej zera więc wszystko się zgadza. Temperetura również zaczyna się od 50 a nie jak w tamtym od ~60 stopni.
Ostatnim z moich problemów z tymi zegarami jest problem z obrotomierzem. A konkretnie w momencie przyspieszania (pedał gazu nie jest nawet wciśnięty do dechy) a wskazówka obrotomierza nie wędruje równo do góry tylko wskazuje np 2500 obrotów za chwile jest to już ponad 300 bo takie skoki wykonuje. Ten objaw występuje na każdym biegu. W drugą stronę również nie jest dobrze bo w momencie zwalniania (na biegu bez hamowania) wskazówka opadając wykonuje dziwne podrygi. Ma takie wahania jakbym dodawał gazu na sekunde i ona tak podskakuje do góry o jakieś ~300/400 obrotów. Kabelek od cewki podłączyłem do nóżki która idzie ścieżką do obrotka a w cewce do pierwszego brązowego kabla patrząc od strony aku (nie mam biało-Brązowego tylko dwa brązowe pomarańczowy i pomarańczowo-biały który jest kabelkiem widmo gdyż wychodzi z cewki,ale nie jest z niczym połączony jakby był zerwany tyle że w wiązce koło aku nie ma zerwanego kabla takiego koloru.
Sporo tych problemow więc póki co włożylem stare zegary. Moje pytanie byłoby takie: Czy da się coś zrobić z tymi wskaźnikami i obrotomierzem, żeby działały jak trzeba czy zegary są po prostu do niczego? Pozdrawiam dzieki za pomoc licze że coś wymyślicie i poradzicie. :roll:

waldik21 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 14-09-2010, 22:19   

byłem właśnie sie upewnić czy dobrze mi się wydawało i jednak dobrze :lol: mianowicie kabelek od obrotka nie ma być podłączony do pierwszej nóżki cewki od strony aku. tylko do drugiej :lol: i mała rada nie przywiązuj zbytnio uwagi do kolorów kabli, bo to różnie bywa,a zwłaszcza przy czujnikach i rzeczach tego typy, wierz mi z własnego doświadczenia, a jeśli chodzi o resztę problemów, hmm trudno mi powiedzieć, mogę Ci doradzić jeśli chodzi Ci stara deska i jeśli do obratka miałem racje to resztę rzeczy po prostu poprzemieniaj ze starej do nowej
     assistance

yeah90 

Wysłany: 14-09-2010, 22:48   

waldik21, Hehe właśnie rozbieram tą "nową" deskę i zastanawiam się czy te mechanizmy od temp. i poz. paliwa będą tam takie same? wielkość mocowanie itd... nie orientujesz się może?

waldik21 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 14-09-2010, 23:29   

myślę że na 101 % to samo
     assistance

yeah90 

Wysłany: 15-09-2010, 09:58   

Niestety oboje się mylyliśmy :sciana: wskaźniki sporo się różnią wilkością i rozstawem tych nóżek do mocowania :(
Czyli dupa fajnych zegarów nie będzie <załamka> :(

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 15-09-2010, 10:22   

Zegary z obrotomierzem zasadniczo różnią się od tych uboższych. Chyba poza mechanizmem prędkościomierza nic nie jest takie samo. Obrotomierz może skakać przez złe podłączenie (pewnie w ogóle go nie miałeś). Ja rozciąłem cała kostkę i po kolei sprawdzałem kable. Po 2 to może jakiś domorosły majster już rozbierał twoje zegary i poprzestawiał wskazówki? Co do temperatury to z tego co pamiętam to w liczniku z obrotomierzem jest skala 50-90-120? Zrób tak: jeżeli jesteś pewien, że auto dobrze się nagrzewa to z nowymi zegarami je włącz i poczekaj na parkingu aż włączy się wentylator. Na włączonym zapłonie ustaw wtedy wskazówkę na 90 stopni - ja tak robiłem gdy mi się rozskalował licznik po wyjmowaniu wskazówek do przeróbki. Tak samo na włączonym zapłonie ustaw sobie wskaźnik paliwa tak jak masz w tych starych.

Ja miałem kiedyś przypadek, że po zgaszeniu zapłonu wskazówka od ilości paliwa zamiast na dół szła na maksa w prawo :) ale to dlatego, że rozgrzebałem deskę i za słabo dokręciłem nóżki wskaźnika.

yeah90 

Wysłany: 15-09-2010, 21:37   

waldik21, Podłączyłem obrotek pod drugi kabel od strony aku i mogę powiedzieć że jest lepiej ale nie idealnie... Przy takim ostrzejszym przyspieszaniu jeszcze trochę przeskakuje ale to nie to co poprzednio. Wskaźniki od wahy i temp. ustawiłem jak radził mrk69, i zobaczymy jak to będzie. Dzięki za pomoc chłopaki :)

Odpowiedz do tematu