|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z Matizem |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 18-09-2007, 17:40 Problem z Matizem
|
|
|
Moi rodzice mają Matiza, ale gdy taty długi czas nie ma to mama samochodem nie jeździ i stoi on w garażu (teraz stał przez ok. miesiąc). Ostatnio ja chciałem go trochę odpalić, ale dupa..nie zapalił. Naładowałem akumulator i niby wszystko ok, ale samochód chodzi jak traktor. Matiz ma 3 cylindry i wtrysk więc odgłos silnika inny i pukania dotychczas słychać nie było - przynajmniej nie głośne. Przy tym objawia się to też spadkiem mocy i szarpaniem przy wyższych obrotach. Na biegu jałowym silnik się trzęsie i jak dodaję gazu to się dławi, a gdy zapalam to cały samochód się trzęsie. Na forum Daewoo nic nie znalazłem, więc może pomoże mi ktoś z was? Świece wyczyszczone, kable dobre, więc co? Ja obstawiam sondę lambda, ale czy może być coś jeszcze? |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-09-2007, 17:59
|
|
|
Mój kuzyn miał podobny problem i przyczyna tkwiła w złej kopułce i palcu zapłonowym.
Są podobno dwa rodzaje i poprzedni właściciel założył nie taki.
Jak zdjął kopułkę to była cała "zorana" przez palec. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 18-09-2007, 19:57
|
|
|
Wyzłomować i kupić Tipo
|
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 21-09-2007, 20:00
|
|
|
Hipo powiem Ci że Matiz jest samochodem który bardzo miło mnie zaskoczył.
Jeździ się nim średnio (skrzynia biegów jest masakryczna) aczkolwiek...moja szanowna mamusia kupiła go myśląc że przez 3/5 lat będzie mieć spokój z awariami. Tymczasem mamy go już 8,5 roku, i mieliśmy tylko 1 awarię (zawieszenie:)) która kosztowała 700zł. Mało pali, zbiera się nieźle, ładny, pojemny...w sam raz do miasta. I to co moge powiedzieć...baaardzo trwały samochód:) |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 22-09-2007, 14:52
|
|
|
No na miasto auto wyśmienite. Tipo gorzej zdaje egzamin, bo cięższy i jak większy silnik to i więcej pali. 0.8 w Matołku to wystarczająco, żeby rozpędzać go do prędkości ok 140 (tyle na razie jechałem) i mało palić (obojętnie, czy miasto, czy poza). Za to skrzynia okropna..szczególnie 2 bieg, który trzeba wrzucać niemalże dwiema rękami. Drugi minus to prowadzenie..bo jednak buda wysoka i wąska, a kółka jak w rowerku. Auto 4 osobowe, bo 5 to średnio włazi, chyba że z tyłu szczupli, albo dzieciaki, ale mimo plusów to za Tipola bym nie chciał Matiza Co do awarii to czyściłem świece i wyczyściłem kopułkę, ale dalej lipa, a jak przystawię rękę do kopułki to wali prądem. W poniedziałek idzie do majstra
** Dodano: 24-09-2007, 21:50 **
Problem rozwiązany. Pomógł zakup kopułki, palca i kabli. Testowałem wszystko po kolei i wypadło na kopułkę, tylko nie wiem czemu skoro stara wyglądała identycznie..no może poza kurzem. Nie była pęknięta a prąd walił. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|