|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
zasilanie 1,6 |
Autor |
Wiadomość |
igra
witamy nowego
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-10-2009, 14:54 zasilanie 1,6
|
|
|
Witam
Wczoraj kopiłem sobie temprę 1,6 93 rocznik, i pierwsze co mi rzuciło w oczy to ręczne ssanie, jasne ssanie zależy od modelu gaźnika, i tu się pojawia się moje pytanie czy ktoś się bawił i próbował dopasować jakiś inny gaźnik do 1,6 z półautomatycznym ssaniem?? jak tak byłbym wdzięczny za podpowiedz co tam włożyć.
pozdrawiam |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 15-10-2009, 15:25
|
|
|
igra, no ja się nie spotkałem zeby w T/T było ssanie automatyczne... mój ojciec ma temprę 1.6 gaźnik z 95 roku i ma ręczne, ja w Tipolu 1.4 mam jednopunkt, więc tam ssania nie ma w ogóle (ewentualnie jakieś automatyczne o którym nic nie wiem). Ale mogę się mylić. Mój wujek dawniej miał "Uniacza" 1.0 na gaźniku i tam tez było jakieś automatyczne ssanie. ale w T/T chyba jest tylko jeden rodzaj ssania, ręczne.
pzdr. |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 15-10-2009, 19:19
|
|
|
igra, w t/t nie było automatycznego ssania w gaźnikach |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
igra
witamy nowego
|
Wysłany: 16-10-2009, 09:54
|
|
|
dzieki za info, poczytalem sobie troche i rzeczywiscie nie znalazlem nic o orginalnym automatycznym ssaniu, interesuje mnie czy ktos prubowal dopasowac inny gaznik z innego samochodu? |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-10-2009, 10:32
|
|
|
igra napisał/a: | dzieki za info, poczytalem sobie troche i rzeczywiscie nie znalazlem nic o orginalnym automatycznym ssaniu, interesuje mnie czy ktos prubowal dopasowac inny gaznik z innego samochodu? |
Można - tylko po co ? Rozumiem , że zależy ci na wyższym spalaniu ?
Przy ręcznym sterowaniu ssaniem - kiedy już wyjedziesz na drogę - możesz je wyłączyć i przestać wzbogacać mieszankę . Przy automatycznym ssaniu mieszanka będzie wbogacana , aż silnik nie osiągnie zadanej temperatury ( ~80'C - różnie dla różnych gaźników ) Jeżeli masz problemy z termostatem - to mieszanka będzie wzbogacana cały czas , a zużycie paliwa poszybuje do niebotycznych wysokości ...
A dopasowywanie gaźników od innych aut - jeszcze większy problem :
po pierwsze - pytanie , czy spasuje bez przeróbek do kolektora ssącego ,
po drugie - dopasowanie gardzieli , dysz paliwa , rurek emulsyjnych do parametrów silnika
i po trzecie : podpięcie sterowania przepustnicą , rurek podgrzewających podstawkę , rurek od podciśnienia , zasilania / powrotu paliwa ... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|