Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czym się objawia pęknięta uszczelka pod głowicą ??
Autor Wiadomość
Jagi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 25-04-2005, 06:22   Czym się objawia pęknięta uszczelka pod głowicą ??

Chodzi mi o standardowe objawy ... zuważyłem coś niepokojącego u siebie ale na razie nie ma to żadnego wpływu na pracę silnika i mam przypuszczenie ze nic się z uszczelką głowicy nie stało ale chciałbym wiedzieć czym generalnie taka awaria się objawia ??

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-04-2005, 07:21   Re: Czym się objawia pęknięta uszczelka pod głowicą ??

Jagi napisał/a:
Chodzi mi o standardowe objawy ... zuważyłem coś niepokojącego u siebie ale na razie nie ma to żadnego wpływu na pracę silnika i mam przypuszczenie ze nic się z uszczelką głowicy nie stało ale chciałbym wiedzieć czym generalnie taka awaria się objawia ??

Np. wzrost cisnienia w ukladzie chlodzenia, rozcieczanie oleju plynem chlodzacym...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

danek 

Wysłany: 25-04-2005, 07:24   

u mnie bylo tak:
bialy dymek caly czas z rury wydechowej (para wodna) i znaczny ubytek plynu chlodzacego, a co za tym idzie przegrzewanie sie silnika..

prawdopodobnie w zbiorniku wyrownawczym, podczas przygazowania pojawiaja sie babelki powietrza (cisnienie z cylindrow wywala do ukladu chlodzenia).

moze tez dosc do rozszczelnienia na laczeniach przewodow ukladu chlodzacego do bloku, do nagrzewnicy..

acha, jeszcze jak postal chwilke moj Tipek, to po odpaleniu nie chodzil na jeden cylinder... bo bylo tam pelno plynu chlodzacego.. ;)
     assistance

Nazir 

Wysłany: 25-04-2005, 07:33   

Może też się pojawić charakterystyczny nalot (żółta piana) na wewnętrznej części korka wlewu oleju.

bicart 

Wysłany: 25-04-2005, 10:55   

Witam. pytanie do Danka, jak znaczny byl ten ubytek plynu chlodzacego? zauwazylem u siebie ze dosyc dlugo puszcza bialy dymek( koncowka mokra od pary wodnej) i zastanawiam sie czy to poprostu tak dziala katalizator i przez to ze mam krotkie trasy(same miasto) to uklad wydechowy nie zdazy dobrze sie rozgrzac i dlatego tak dlugo puszcza dymki;) nie jest to dymek po spalaniu oleju bo jest bialy czysty i po dluzszej trasie nie byla czarna lub mocno siwa koncowka. mam nadziej ze to normalny objaw i na razie pozostaje mi kontrolowac stan plynu chlodzacego bo temperatura nie przekracza 90' jedynie na dluzszym postoju wlaczy sie wentylator przy 95' i po chwili wylaczy.

wesol

Wysłany: 25-04-2005, 18:44   

U mnie waliło ciśnienie do układu chłodzenia do tego stopnia że aż mi pękały zawory przy nagrzewnicy po szybszej jeździe. Jak odkręcałem korek ze zbiornika wyrównawczego to ciśnienie schodziło z 20 sekund.
Zobacz mój post o uszczelce , pisałem jak szybko mechanik mi sprawdził czy to uszczelka

danek 

Wysłany: 26-04-2005, 07:31   

bicart napisał/a:
Witam. pytanie do Danka, jak znaczny byl ten ubytek plynu chlodzacego? zauwazylem u siebie ze dosyc dlugo puszcza bialy dymek( koncowka mokra od pary wodnej) i zastanawiam sie czy to poprostu tak dziala katalizator i przez to ze mam krotkie trasy(same miasto) to uklad wydechowy nie zdazy dobrze sie rozgrzac i dlatego tak dlugo puszcza dymki;) nie jest to dymek po spalaniu oleju bo jest bialy czysty i po dluzszej trasie nie byla czarna lub mocno siwa koncowka. mam nadziej ze to normalny objaw i na razie pozostaje mi kontrolowac stan plynu chlodzacego bo temperatura nie przekracza 90' jedynie na dluzszym postoju wlaczy sie wentylator przy 95' i po chwili wylaczy.

u mnie byla juz znaczna dziura w uszczelce, to na odcinku okolo 60 kilometrow musialem 3 razy dolewac po okolo 2 litry plynu chlodzacego.. ale jak mowie, to byly ostatki tamtej uszczelki i po sciagnieciu glowicy w jednym cylindrze bylo pelno wody.. ](*,)

po odpaleniu zimnego auta normalne jest dymienie na bialo para wodna, jednak nie dluzej jak jakies 3-5 minut. przynajmniej ja tak teraz mam..
     assistance

Tomek 

Wysłany: 27-04-2005, 12:17   

Czy ktoś orientuje się jaki jest koszt wymiany uszczelki głowicy na nową? (uszczelka, robocizna)

wesol

Wysłany: 27-04-2005, 16:20   

Zapłaciłem za materiały i wymianę w sumie 300 zł . W tym jeszcze wymienił mi szpilkę od głowicy bo była pęknięta i jakiś uszczelniacz do rozrządu .

Jagi 

Wysłany: 27-04-2005, 23:47   

a sama uszczelka to jakies 50 - 60 ... teszta to robota ktorej jest nie malo

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-04-2005, 14:39   

A ja mam czarny płyn w chłodnicy. Ubywa go średnio w zasadzie to w normie (około 80gr na 1000km) ale płyn jest czarny więc chyba mi sie dostaje olej do płynu.
Chyba trzeba uszczelke wymienić ale wymienie ją sam. Czyli z ojcem he he

pozdrawiam
jabko
     Moneta

danek 

Wysłany: 29-04-2005, 07:02   

ja tez z ojcem wymienialem.. koszty to okolo 100 zeta za same uszczelki.. a robocizna, to musialem kilka piwek postawic.. 8)

powodzenia!
     assistance

pomine 

Wysłany: 02-05-2005, 17:12   

U mnie leciała woda z rury wydechowej i bardzo szybko ubywał płyn do chłodnicy w zbiorniku wyrównawczym :-) Pozdrawiam

misiak 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-06-2005, 01:07   

wymieniałem uszczelkę
objawy: para wodna z rury wydechowej, dużo wyższa temperatura pracy silnika (zimą ponad 90 st), nie palił na jeden garnek, ubytek płynu chłodzącego około 1,5 litra na 100 km :evil: Do tego dziwny smrodek
Koszt to 60 zł sama uszczelka do Tipo 1.6 8V 2 wałki '90
Ale zdecydowałe się gruntowniejszy remont i doszły zimeringi 17 zł za sztukę (potrzeba 3), uszczelka pod miskę olejową 12 zł, pasek rozrządu 60 zeta, filtr oleju, olej i takie tam.
Przy wymianie uszczelki pod głowicą trzeba pamiętać o przeszlifowaniu głowicy
Mnie to uczyniło 30 złotówek

memo 

Wysłany: 08-06-2005, 16:46   

Biały dymek a właściwie biały dym wyraźnie widoczny (nie sposób tego nie zauważyć) z rury wydechowj oraz "smrodek" miałem jak nalało mi się płynu chłodzącego do cylindra gdy zdejmowałem kolektor ssący.
W kolektorz ssącym są kanały "cieplne" połączone z układem chłodzenia auta.

Dlatego ze względu na powyższe objawy warto też zwrócić uwagę na szczelność tej uszczelki pod kolektorami.

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 09-06-2005, 21:38   

Ja robiłem niecały miesiąc temu. Objaby były następujące. Po dłuższej przerwie w jeździe auto w pierwszym momęcie nie odpalało na wszystkie gary przez jakieś 2 sekundy potem wszystko ok. Lekko się przegżewał i delikatnie ubywało płynu chłodzącego. Poza tym jeździło jak burza.
     assistance   Moneta

jarecki.wr 
witamy nowego

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 14-06-2005, 09:16   

objawy zupełnie takie jak u wszystkich, robiłem to tydzień temu i mam taką uwagę: przy wymianie uszczelki KONIECZNIE planowanie głowicy, ja chciałem zaoszczędzić i rozbierałem drugi raz ](*,)
W przypadku kiedy auto ma przejechane jakieś 200tys.km warto wtedy odkręcić miskę olejową, panewki, wyciągnąć tłoki i przyjrzeć się pierścieniom, wcale nie muszą być popękane,wystarczy że są po prostu starte (szczególnie olejowy) i przegrzane, warto to zrobić przy okazji ściągania głowicy

Pele_Tipo 

Wysłany: 14-06-2005, 16:03   

ale glowice da rade sciagnac nie wyjmujac silnika a reszte chyba nie bardzo

zreszta poki auto trzyma kompresje raczej nie ma sensu ruszac tlokow

Odpowiedz do tematu