Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja Temperówka :)
Autor Wiadomość
matias 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 25-02-2010, 00:06   Moja Temperówka :)

Witam wszystkich :) .Nie zacznę od przywitania się gdyż już wcześniej miałem wielką przyjemność gościć na forum jednak nie udzielałem się za bardzo.Jednak teraz z pewnością to zmienię :roll: .Niewiem czy pamiętacie posiadałem TIPO 1.9Td.Niestety mimo dziesiątkujących go awari (wszystko udało mi się naprawiać samemu w ,,przydomowym"warsztacie)ostatnia rozłorzyła go na ,,łopatki".Moja głupota,i zaniedbanie....strzelił pasek rozrządu.A właściwie nie sam pasek a rolka napinacza się rozpadła.Miał 355.000tys km :evil: .Nie opłacało naprawiać się silnika-wszystkie zawory pokrzywione.czyli głowica do roboty.do tego padnięta turbina i pompa ropy-wrak.do tego rozchodząca się podłoga.Sprzedałem go na części :( .Jako iż jestem fanem tylko i wyłącznie WŁOSKICH MAREK.Zakupiłem Fiacika 126p(jest do teraz 8) ).Ale w między czasie zbierałem CIĘŻKO zarobione pieniądze na auto mojich marzeń TEMPRE.I udało się dwa tygodnie temu 10 lutego stałem się posiadaczem tej o to TEMPERÓWKI:

Temperka to rocznik 1995.Jak widać ,,kultowe" czarne blachy.Zakupiona od 2 właściciela który nabył ją w 1998roku.Ogólnie bardzo zadbany egzemplach.nie zniszczony w środku i na zewnątrz.2 lata temu robiona podłoga.ogólnie wszystkie remonty przeprowadzane na bieżąco w znanym warsztacie.stała u mnie na dzielnicy zakurzona i nie używana.długo się ,,czaiłem" na nią.Właściciel sprzedał mi ją za 2000tys zł.Jest to standard 75km z 1.6 ie. Podobno identyczne tempry w tamtym czasie zakupił BOR.W każdym razie męczy ją odpoczątku jeden mankament i myślę że właściciel równierz dla tego się jej ,,pozbył".Pali ok.20l na 100km benzyny.Przerobiłem wszystkie tematy na forum.Dziękuję za tabele wartości dla czujników i ewidentnie wyszło że to sonda ,,lambda".Podepnę się jeszcze w warsztacie pod komputer dla pewności,ale na 99% to ona jest winowajcą.Podsumowując Pozdrawiam wszystkich FIATOMANIAKÓW. :) .
     assistance

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 25-02-2010, 00:11   

wszystko ładnie pięknie ale na przyszłość wrzucaj fotki na nasz server ;)

matias napisał/a:
Podobno identyczne tempry w tamtym czasie zakupił BOR

a nie mieli czasem 1.8 albo 2.0 ?

Dbaj o nią żeby nie skończyła jak poprzednik :D
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 25-02-2010, 00:13   

matias napisał/a:
Pali ok.20l na 100km
to jest wersja z cewką zapłonową, czy klasyczny rozdzielacz? jak cewka i silnik pracuje chociaż odrobinę nierówno to tu bym szukał przyczyny, sam to przerabiałem ;)

matias 

Wysłany: 25-02-2010, 00:20   

mówisz????.jesto wersją z cewką zapłonową.Ale co ma cewka do spalania.Fakt pracuje odrobinkę nie równo.czasem obroty leciutko skaczą.Pozatym jak jest nagrzany potrafi czasem poprostu zgasnąć.Ale co ma do tego cewka???i czy komp to pokaże???
--Fiat Tempra 1995 ,,paliwożerca"

assistance

Jelcyn 

Wysłany: 25-02-2010, 00:29   

matias, niestety, z diagnozą nie pomogę, oddałem do warsztatu i w szczegóły nie wnikałem, ale po wymianie z kablami i świecami wszystko wróciło do normy. Co ma cewka do spalania? więcej niż ci się wydaje, kiedy jedna ze świec nie dostaje iskry, albo jest za słaba to komputer podaje więcej paliwa, żeby nadrobić utratę mocy. Przynajmniej tak mi to tłumaczył mechanik. Ja doprowadziłem cewkę do takiego stanu, że nie działał 1 cylinder i w tym czasie paliła 24L. Po wymianie jak ręką odjąć wróciła do około 10L
Ps.: jak coś to opisz dokładnie problem w dziale mechanika

matias 

Wysłany: 25-02-2010, 00:56   

ok dzięki 8) .Czyli podsumowując mówisz że wymiłeś u siebie przewody i świece i to pomogło???czy jeszcze tą cewkie?.Przewody sprawdzę w ciemności w garażu.świece...już i tak się nosiłem z zamiarem więc kupie nowe.
     assistance

Jelcyn 

Wysłany: 25-02-2010, 01:01   

matias, głównie cewkę, ale jak tylko odrobinę nierówno chodzi to może być coś innego

matias 

Wysłany: 02-03-2010, 01:29   

No więc nowe Fakty.Wymieniłem filtr powietrza,świece (francuskie),zrobiłem ,,twardy" reset kompa przy okazji tak jak podawaliście.Muszę przyznać że silnik zupełnie inaczej się zachowuje :) :) .Te stare świece były w stanie tragicznym.Odrazu nabrał mocy.Lepiej pali ,przyśpiesza,nie szarpie.Silnik chodzi o wiele ciszej.Zwalczyłem przyczyne gaśnięcia takiego ,,samoistnego".Wyrobiła się wtyczka którą podłącza się do korpusu wtrysku i nie łapała na 1,2 piny przez co gasł.Teraz testuje spalanie chociaż podejrzewam że Sonda i tak będzie jeszcze do wymiany :? .Pozatym odkręciłem obudowe paska i poluźniona była rolka napinacza tak że prawie mógł przeskoczyć pasek.Dzięki za podpowiedzi :D .Z takich wizualnych rzeczy odświerzyłem felgi na czarny pół-połysk.Odrazu inaczej...dziś wstawię fotki.Pozdrawiam ;D
--Fiat Tempra 1995 ,,paliwożerca"

assistance

Odpowiedz do tematu