Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cienkie Hamulce
Autor Wiadomość
daro-lublin 
witamy nowego

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 05-11-2008, 20:25   Cienkie Hamulce

Witam ma pytanko zakupiłem parę dni temu temperówkę i jestem przerażony takimi słabymi hamulcami nie wiem czy fiat tak ma czy z moim coś nie halo bo to mój pierwszy fiat pozdrawiam

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 05-11-2008, 20:34   

powinny nowe / dobre zatrzymać auto w miejscu, zużyte nieco może nie w miejscu ale szybko.. masz coś nie tak;
najczęściej - przewoduy hamulcowe do D lub pompa pada...
przewody hamulcowe - po latach i/lub ostrym hamowaniu stare gumowe elastyczne odcinki przewodów hamulcowych, od metalowego przewodu do zacisku w kole się zapychają wewnątrz/kruszą.. to załatwai hamulce często.. przewody te gumowe - ok 3X zeta za komplet przód (ja raz za 32 zł kupiłem); ale czy one czy coś innego - musisz coś pooglądać posprawdzać... a może -najprościej -masz klocki już na umarciu jak żyletki cienkie?
zdejmij koło, zacisk (2 śruby), obejrzyj klocki, ich stan i stan tarcz; potem niech ktoś w aucie naciśnie pedał hamulca kilka razy i zobacz jak tłoczki się wysuwają (czy poprawnie) ale nie za dużo by nie wypadły. może przeczyścić zaciski trzeba... opcji jest wiele, pooglądaj/ posprawdzaj coś, daj więcej info
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

daro-lublin 
witamy nowego

Wysłany: 05-11-2008, 20:40   

patrzyłem klocki i tarcze są w 90% nowe to coś jest nie tak z cisnieniem albo jakiś płyn już syf bo kupiłem od kolesia starszego od węgla :badgrin: to może nie wiedział ze czasem płyn trzeba zmienić jutro będę walczył z tym problemikiem bo reszta OK aż w szoku jestem

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 05-11-2008, 22:28   

daro-lublin, a jak pedał opada? miękki jest czy twardy. Trzeba pompować? Sprawdź, czy hamuje lepiej po kilkukrotnym szybkim naciśnięciu pedału. Może dziadkowi się układ zapowietrzył.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

poul1987 

Wysłany: 05-11-2008, 22:38   

daro-lublin jak chcesz to mogę zajżeć w te chamulce wewntualnie pomóc przy odpowietrzaniu ich ja jestem z Twoich okolic. a i jeszcze jedno pyatnie masz ABS??

daro-lublin 
witamy nowego

Wysłany: 06-11-2008, 12:58   

dzis zwalczyłem zaraze hamulców płyn tragedia i zapowietrzony na maks teraz brzytwa dęba staje autko dzięki za pomoc

Odpowiedz do tematu