Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
obroty przy zaplaniu i akumulator
Autor Wiadomość
gary 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-11-2005, 00:51   obroty przy zaplaniu i akumulator

Witam.

Mam taki problem od niedawna ... zapalam auto na benzynie ... odrazu kiedy zapali to sam sobie dodaje gazu dzisiaj az dodal do 3 tys. PONAD ... A przypomne ze Gaz (LPG) wlancza mi sie przy 2 tys. i jak dodam SAM lekko gaz to oczywiscie odrazuprzechodzi na LPG i obroty spadaja... dziwna sprawa...

I kolejne pytanie...
Kupilem nowy akumulator z tego co pamietam 45Ah (chyba tak sie pisze) i hmm.. przy zapalaniu nieraz niechce zapalic ... mieli mieli i nic z tego pali mi z benzyny ... miele miele nic przelanczam na gaz to samo na gazie probuje troche dodac tam gazu i cos tam lapie ledwo cos zapala az wreszcie zapali ... i sobie mysle co do cholery ? :| nie zawsze tak jest ... ale zdaza sie ... ZADKO A JEDNAK...

I jeszcze jedno zwiazane z akumulatorem... jest nowy jak wspominalem ... nieraz ciezko zapala przymieli i zapali zamiast odrazu lapac elegancko ... i raz mi sie zdazylo ze akumulator PADL ! :| nowy ... mrozu nie bylo a padl ... musialem go LADOWAC. Czy to moze byc wina klem ? kupilem klemy bede montowal dzisiaj (19.11.05) moze cos pomoze ...!!!!!!!

P.S. Sprawdzalem alternator (chyba) i ladowanie jest bardzo dobre... sprawdzane bylo jeszcze na starym akumulatorze...

Ufff mam nadzieje ze wszystko sprawnie napisalem ! :)

Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe :P

Vipera 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 19-11-2005, 08:54   

gary napisał/a:
Witam.

Mam taki problem od niedawna ... zapalam auto na benzynie ... odrazu kiedy zapali to sam sobie dodaje gazu dzisiaj az dodal do 3 tys. PONAD ... A przypomne ze Gaz (LPG) wlancza mi sie przy 2 tys. i jak dodam SAM lekko gaz to oczywiscie odrazu przechodzi na LPG i obroty spadaja... dziwna sprawa...

Podobny problem mieliśmy czas temu.
Naprawiliśmy go w ten sposób:
1. Zdemontowaliśmy elektrozawór biegu jałowego
2. Przemyliśmy go naftą oczyszczoną (taką do lamp naftowych)
3. Znów zamontowaliśmy elektrozawór.

Najpierw obroty "skakały" z 800 do 1800, ale po przejechaniu ok. 100 km wszystko wróciło do normy, tzn na zimnym silniku mamy obroty od 800 do 1200, a na ciepłym 800 do 1000

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

gary napisał/a:
I kolejne pytanie...
Kupilem nowy akumulator z tego co pamietam 45Ah (chyba tak sie pisze) i hmm.. przy zapalaniu nieraz niechce zapalic ... mieli mieli i nic z tego pali mi z benzyny ... miele miele nic przelanczam na gaz to samo na gazie probuje troche dodac tam gazu i cos tam lapie ledwo cos zapala az wreszcie zapali ... i sobie mysle co do cholery ? nie zawsze tak jest ... ale zdaza sie ... ZADKO A JEDNAK...

Mieliśmy coś podobnego, odwiedziliśmy wielu mechaników, serwis i nic się nie poprawiło.
Postanowiliśmy działać we własnym zakresie, wymieniać wszystko pokolei co dotyczy sterowania pracą silnika. Zaczeliśmy od wymiany przekaźnika wtrysk-gaz.
Pierwsza próba okazała się udana :) . Ponad rok auto zapala bez tzw. "mielenia-szatkowania"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

gary napisał/a:
I jeszcze jedno zwiazane z akumulatorem... jest nowy jak wspominalem ... nieraz ciezko zapala przymieli i zapali zamiast odrazu lapac elegancko ... i raz mi sie zdazylo ze akumulator PADL ! nowy ... mrozu nie bylo a padl ... musialem go LADOWAC. Czy to moze byc wina klem ? kupilem klemy bede montowal dzisiaj (19.11.05) moze cos pomoze ...!

Też się z tym borykaliśmy. Po oczyszczeniu biegunów akumulatora i klem oraz sprawdzeniu masy akumulator-samochód- wszystko wróciło do normy.

gary 

Wysłany: 19-11-2005, 15:11   

Ten elektrozawór biegu jałowego to nie jest przypadkiem Silnik Krokowy ? Jak tak to mam zalozony nowy ...

A ten wtrysk - gaz tzn. co to jest ? i mniejwiecej ile moze to kosztowac ?

Vipera 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 19-11-2005, 16:56   

Tak, ten elektrozawór to silnik Krokowy. Jeżeli po wymianie w\w części prędkość obrotowa biegu jałowego jest niestabilna (za wysoka) proponujemy sprawdzić szczelność wszystkich przewodów oraz przyłączy przewodów powietrza.

gary napisał/a:
A ten wtrysk - gaz tzn. co to jest ? i mniejwiecej ile moze to kosztowac ?

Jest to standartowy przekażnik sterujący wpięty w wiązke kabli prowadzących do wtryskiwaczy, a co do ceny to ok 10 zł :) . (Z tym że my posiadamy instalacje LPG bez kompa)

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 19-11-2005, 19:22   

Vipera napisał/a:
Tak, ten elektrozawór to silnik Krokowy. Jeżeli po wymianie w\w części prędkość obrotowa biegu jałowego jest niestabilna (za wysoka) proponujemy sprawdzić szczelność wszystkich przewodów oraz przyłączy przewodów powietrza.

Niezgadzam się z kolegom bo silnik krokowy to silnik i ma całkiem inną zasadę działania niż elektrozawór a na pewno elektrozawór nie reguluje obrotów.

Przy jednopunkcie 1.6 mamy tylko do czynienia z elektrozaworem pochłaniacza par paliwa.
Działa to tak:

Wlew paliwa jest szczelnie zamknięty korkiem i połączony przewodem z pochłaniaczem par paliwa, wypełnionym węglem aktywowanym. Otwór w zbiorniku pochłaniacza łączy go z atmosferą. Pary paliwa ze zbiornika przedostają się do pochłaniacza, gdzie są absorbowane przez węgiel aktywowany. Pochłaniacz jest połączony także z obudową przepustnicy. podczas pracy silnika panuje w niej podciśnienie, które powoduje (niezależnie od zasysania powietrza przez filtr) także zasysanie niewielkich ilości powietrza przez pochłaniacz. Powietrze to wymywa pary paliwa z węgla aktywowanego. Proces ten wielokrotnie może się powtarzać. Elektrozawór, sterowany przez elektroniczne urządzenie sterujące, umożliwia zasysanie par paliwa ze zbiornika w ściśle określonych warunkach pracy silnika (temperatura, obciążenie itd.)

Moim zdaniem albo ci łapie lewe powietrze albo pasuje wyczyścić i wyregulować czujnik położenia przepustnicy który podaje informacje o położeniu przepustnicy do komputera który na podstawie kilku parametrów dobiera dawkę wtryskiwanego paliwa.

Czujnik położenia przepustnicy steruje silnikiem krokowym.
     assistance   Moneta

dzejbi 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-11-2005, 13:00   

Wydaje mi się że problem z zapalaniem i rozładowywaniem nowego akumulatora u gary'ego jest podobny jak u mnie.
Odsyłam do przejrzenia innego postu (w szeczgólności wypowiedzi na 2 stronie. Oto link:
[kliknij tutaj]

P.S. Nie wiem jaki masz silnik, ale akumulator 45Ah to raczej za mało (tym bardziej, że masz starszą instalację LPG). Optymalny to 55 Ah dla silników 1,6. Ja mam 50Ah i wydaje mi się, że czasem jest to zbyt mała pojemność.

gary 

Wysłany: 21-11-2005, 22:53   

Ale ja instalacje gazowa mam nowa ... z kompem ... nie sadze ze ona jest stara zakladana byla w zeszlym roku ... no moze nie az tak nowa ale nie az tak stara :) ... przeczyscilem dzisiaj idealnie klemy mialem osad na nich straszny mozliwe ze to w jakis sposob nie doladowywalo mi akumulatora i padal... tzn. padl mi raz ale przy zapalaniu rano slychac bylo ze troche musi zakrecic silnikiem ... zeby zapalic nie duzo ale z 2 - 3 razy obrocic czyms tam musi zeby zapalil... :)

dzejbi 

Wysłany: 21-11-2005, 22:58   

Sorry z tą starą instalacją. Nie dokładnie musiałem przeczytać Twój post.
Co do rozruchu to klemy mogą być przyczyną ale inna sprawa to np. "zasyfiona" śruba mocująca kabel masowy do karoserii.

A czytałeś podany przez mnie link? Polecam. Może przyczyna tkwi właśnie w samym rozruszniku?

Raz jeszcze podkreślę, że masz za małą pojemnośc akumulatora. Podaj dokładnie typ silnika (tzn pojemnośc i czy na wtrysku czy gaźnik) to podam Ci jaką powinieneś mieć pojemnośc baterii.

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-11-2005, 09:42   

dzejbi napisał/a:

Nie wiem jaki masz silnik, ale akumulator 45Ah to raczej za mało (tym bardziej, że masz starszą instalację LPG). Optymalny to 55 Ah dla silników 1,6. Ja mam 50Ah i wydaje mi się, że czasem jest to zbyt mała pojemność.

Nie popadajmy w skrajnosci. U mnie przy 1.4 jest akumulator 40Ah i uwazam, ze jest optymalny. Mniejsza pojemnosc, to tez szybsze ladowanie.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

dzejbi 

Wysłany: 22-11-2005, 10:30   

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
Nie popadajmy w skrajnosci. U mnie przy 1.4 jest akumulator 40Ah i uwazam, ze jest optymalny

Zgadza się, ale dla 1,4.

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
Mniejsza pojemnosc, to tez szybsze ladowanie.

Tak, ale i szybsze rozładowywanie co w przyszłości zaowocuje szybszym zużyciem baterii czyli krótsza jej żywotnością.

Odpowiedz do tematu