Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tipo 1.6 gaźnik
Autor Wiadomość
dcfan 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 31-03-2008, 16:45   Tipo 1.6 gaźnik

Witojcie!
Nadszedł czas, żebym i ja się pochwalił moim - może nie w idealnym stanie - ale super samochodzikiem:P

Jest to Tipo 1.6 89' na gaźniku z digiplexem, instalacją LPG, deską Digital. Z bajerów to prócz DGT ;) posiada elektryczne szyby, wspomaganie, radio i alarm z centralnym zamkiem :)
Mechaniczny tuning to ponoć gaźnik dwugardzielowy od audi (?) i strumienica z tłumikiem przelotowym.

Cytując za poprzednikiem, co było i zostało zrobione:
Cytat:
ja tez zostalem oszukany z tym autem.. kupilem tanio, ale co sie okazalo to wieksze bylo spalanie oleju niz benzyny/gazu.. tzn tak w cudzyslowiu.. co sie okazalo to silnik byl tak dorzniety, ze cylindry chodzily w gore i dol oraz na boki..
zostalo zrobione:

1. wymiana wszystkich uszczelek
2. wymiana wszystkich filtrow
3. tulejowanie cylindrow
4. planowanie glowicy
5. wymiana pierscieni
6. wymiana korku wlewu oleju oraz oleju na 20w50 (diesel) [teraz juz jest 10w40]
7. wymiana wydechu na sportowy (przelotowka 60mm ze strumienica i koncowka)..
I z innego tematu:
Cytat:
Wymienione pierscienie, panewki.. wszystkie uszczelki, filtry, planowana glowica, nowe cylindry (tulejowanie czy jakos tak) i korbowody.. hm cos jeszcze ?? chyba to wszystko - coprawda samochod mialem u mechanika z 3 tygodnie bo robil jak mial czas i za wszystko lacznie z robocizna zaplacilem 1200zl.. aha bylbym zapomnial.. i jeszcze kompletny nowy uklad wydechowy sportowy.. przelotowka od kolektora 60mm do strumienicy od strumienicy 80mm do koncowki sportowej.. jedyne za co odrebnie zaplacilem i mu dostarczylem byl tlumik sportowy i strumienica..

Co do bolączek to był bity lekko w lewą stronę z przoodu (klepany błotnik i szpachla na masce, która zaczyna pękać), rudą widać na podłodze, progi ładne ale ruda też tam już grasuje no i trochę było w bagażniku, ale hammerite załatwił sprawę:P No i o wymianę prosi się guma lewego tylnego wachacza co widać na jednej z fotek, ale to musi zaczekać do lata jak będę miał wenę...
Do wymiany jeszcze pompa hamulcowa bo leciutko puszcza i przednie amorki - zapewne kupię całe mcphersony i tak wymienię bo to chwila moment.

Nowe posiada: wachacze przód, końcówki drążka, drążki, lewa zwrotnica (na sworzeń 17mm a z prawej mam oryginał 15mm :) ), łożyska przód, amorki tył, tarcze i klocki, bębny i szczęki, większość żarówek :)
Kupione i będę montować: dodatkowy stop, wykładzina, parę plastików, stacyjka z klamkami i wlewem paliwka

Do poprawienia kosmetyka zewnętrzna: parę podmalowań, przymocowanie przedniego spojlera po lewej stronie bo odstaje
Do poprawienia kosmetyka wewnątrz: fotele przód, wyprostować zawiasy tylnego siedziska bo ostaje od oparcia, kupic tylną półkę, WYCZYŚCIĆ boczki i fotele (to szybciej bo kasy na inne brak...)

A teraz parę fotek.

Voila!

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-03-2008, 16:46   

z tym gaźniczkiem akurat to ciekawe... masz dokładne fotki co to ktoś wymyślił?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 31-03-2008, 16:53   

dcfan napisał/a:
o wymianę prosi się guma lewego tylnego wachacza

do wymiany masz łożysko na lewym tylnym wahaczu a nie gumę, tak dla ścisłości ;) z tym że zobacz sobie jeszcze w jakim stanie masz prawy wahacz bo często jest tak że jak jedno padnięte to drugie też a wcale nie widać (jeśli padły dwa łożyska w wahaczu koło będzie stało prosto). Poza tym popracuj nad przednią belką i mocowaniem zderzaka bo trochę się szpary przy atrapce i błotniku rzucają w oczy...

poza tym autko ładne 8) dbaj dbaj 8)
co z tym gaźnikiem? Dało to jakieś wymierne rezultaty?

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 31-03-2008, 16:59   

unknown, jak dorwę pokrywę gaźnika całą tą plastikową zrobię zdjęcia, jak na razie mam boczne, zaraz w mechanice temat będzie z zupełnie inną sprawą... Poza tym muszę wymienić, bo tam szmira jakaś, zatkałem wlot powietrza ten z boku - działa. Zatkałem ten na dole- działa? Gdzieś musi ssać lewe powietrze, przy styku z gaźnikiem jest silikon więc nie oczekuję wiele - ale mechanicznie silnik to na koniec zostaje bo działa jak marzenie. Możesz poszukać, poprzedni właściciel to unique86 z tego forum, napisał w tym temacie o tym co było robione z silnikiem (plus wymiana sanek) ale z tym gaźnikiem to bym nie był optymistą zbyt wielkiem.

akj3. tak dokładnie, omyliło mi się:) Prawe jest Ok, siedzi sztywno jak powinno (na podnośniku sobie szarpałem na koła, lewe nieźle chodzi :/). Przód jest prosty, ale plastiki są zamocowane na sposób "drut i guma do żucia". To nie moja sprawka, ale poprzednika, ja teraz raczej większość czasu tracę na poprawianie tego, co jest nie tak. Do plastiku też dojdę, na zdjęciach wygląda gorzej niż w rzeczywistości, trzeba wiedzieć że jest coś nie tak albo mocno się przypatrzeć:)

** Dodano: 31-03-2008, 18:00 **
akj3 napisał/a:

co z tym gaźnikiem? Dało to jakieś wymierne rezultaty?
W teorii dwugardzielówka daje więcej mocy - jak wciśniesz w podłogę, np przy wyprzedzaniu, dostaje więcej paliwka

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 31-03-2008, 20:06   

dcfan napisał/a:
W teorii dwugardzielówka daje więcej mocy

ja mam taki gaźnik w moim 1.4 i rzeczywiście przy gwałtownym wciśnięciu w podłogę jest większe przyspieszenie niż w standardzie
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 31-03-2008, 20:10   

No dokładnie. Ojciec jak w zamierzchłych czasach miał jeszcze samochód marki Dacia to właśnie dorwał gdzies gaźnik webera ale dwugardzielowy do jego silnika, wymienił i wymiatał na drodze :) W czasach, kiedy duzy fiat był limuzyną ;)

** Dodano: 31-03-2008, 21:10 **
BTW, luki21, możesz zrobić foto tego gaźnika?

luki21 

Wysłany: 31-03-2008, 20:21   

dcfan, ale jutro bo dziś już ciemno a nie mam aparatu tylko w komie
4) Scenic 1.9 dci - 2003
     assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 31-03-2008, 20:24   

Spoczko, nie pali się. Tylko kontrolnie chcę zobaczyć:)

luki21 

Wysłany: 31-03-2008, 20:43   

wygląda tak:
prowizorka bo przy latarce

ostatnie do góry nogami
4) Scenic 1.9 dci - 2003
     assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 31-03-2008, 21:42   

Dzięki wielkie!

Trochę inaczej niż u mnie, lewa strona identyk tył pewnie też, z prawej inaczej zupełnie... Muszę zdłubać obudowę filtra i zobaczyć o co kaman u mnie...

stefan 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 31-03-2008, 21:50   

Mamy bardzo podobne auta, nawet bite z tej samej strony:)

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 23-05-2008, 22:30   

No więc, od kolegi maro.marek zakupiłem swego czasu wykładzinę koloru czarnego w stanie bdb, a niedawno od kolegi bodzio82 komplet foteli i boczków z sedici. Tak oto wyglądały 3 mega wielkie paczki, choć zdjęcie tego nie oddaje, u mnie w pokoju (średnia waga paczki 24.5 kg)

Dopiero niedawno się zabrałem do roboty. Wybebeszyłem kompletnie wnętrze aż do podłogi, czego teraz żałuję, bo wzrosła moja świadomość...ech, nieważne. Spawarkę juz mam, w czarwcu załatam i będzie jak nowe.
Wyjąłem starą, niebieską miejscami wykładzinę stosując prosty sposób "na noża" czyli pochlastałem ją na kawałki, a co... Przy okazji wyjmowania tyle kurzu z piachu się podniosło, że szkoda gadać. Wsadziłem nową, pasuje idealnie (jedyne co, to usunąłem część wykładziny w miejscu gdzie wchodzą rurki do nagrzewnicy, nie chciałem tego rozkręcać i robić powodzi).

Stare fotele na razie w piwnicy, boczki grzeją miejsce na śmietniku. Jak je wyjąłem to wyglądały gorzej niż w stanie założonym. Koszmar.

Zabrałem się za dni parę za montowanie nowych foteli, najpierw na nich w domu siedziałem. Oczywiście, wszystko pasuje bez najmniejszego problemu, jedynie element łączący oparcie kanapy dzielonej zamontowałem odwrotnie i wkurzałem się, że nie pasuje :sciana: Jednak po szybkiej przymiarce zamocowałem poprawnie i ładnie się trzyma. Z mocowaniem siedzenia nie było problemów, wszystkie dziurki i gwinty na miejscu. Nawet wykładzina ma miejsce na kierownicę po lewej stronie:)

Zamocowanie przednich foteli już zupełnie bez problemu.

Tak to wyglądało, już bez plastików i ze starymi boczkami oraz fotelami ale już z nową podłogą. Wstyd mi :red_kartka:

Amen.

Zaczęła się robota jedynie z boczkami, tylne pasowały idealnie, poprzekładałem tylko te plastikowe wciski na ładne i trzymające jak sto diabłów. Przednie boczki były za wysokie o jakieś 5mm, nie wiem czym to jest spowodowane. W każdym razie góra wychodziła mi nad uszczelkę szyby, dużo. Udało mi się to jednak powciskać i jest teraz ok. Jak zwykle kłopoty są moją domeną, po odkręceniu rączki od strony pasażera....mocowania znalazłem na dnie drzwi :sciana: Ale szybki rzut oka do schowka, mojej skarbnicy dobrych pomysłów, i znalazłem poxipol :)

No i efekt końcowy, jutro jak bóg da, zrobię fotki mniej rozmazane, teraz nie zwróciłem uwagi, ale widać efekt. Wreszcie nie wstydzę się pokazać wnętrza mojego wechikułu :)

No i na koniec trochę humoru :lol:

Pozostało do zrobienia:
-przegub
-załatanie podłogi
-zrobienie pasów z tyłu
-regulacja gaźnika
-wyczyszczenie plastikówm jakimś sprejem co zrobi je czarne, bo byłem cifem...
-wyczyszczenie kokpitu i resztek logo Hertz'a

Jak się podoba się? :)

bodzio82 

Wysłany: 23-05-2008, 22:43   

dcfan, nie myslalem ze mnialem takie ladne fotele i tapicerki drzwi ;D nie no ale efekt bombowy gratuluje zapalu do reaktywacji tipolota bardzo mi sie podoba :lol:

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 23-05-2008, 23:08   

A nawet ich nie czyściłem, tylko tak jak dostałem zamontowałem:)

Jeszcze tylko dojdzie do mnie półka i pompka hamulcowa i bedzie luks:)

Bdm 

Wysłany: 24-05-2008, 07:33   

dcfan, No środek wygląda zajefajhnie, tylko te czerwone słupki zmień i będzie ok

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

trotyl 

Wysłany: 24-05-2008, 17:58   

dcfan napisał/a:
No i na koniec trochę humoru

dcfan, z jakiego auta jest ta gałka?

jak się Tobie nie podoba, to z chęcią odkupie w drobnych pieniążkach :)

luki21 

Wysłany: 24-05-2008, 18:59   

trotyl, ta gałka jest z auta marki TESCO ;)
4) Scenic 1.9 dci - 2003
     assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 24-05-2008, 21:14   

Bdm$ka napisał/a:
dcfan, No środek wygląda zajefajhnie, tylko te czerwone słupki zmień i będzie ok
Na zdjęciu sa one mocno jaskrawe, w rzeczywistości wyglądają fajnie i nie gryzą się z resztą wnętrza. Ale i tak myślałem nad wymianą tego, ale na jakiś kolor, który ożywi to plastikowe wnętrze. Na razie musi zostać jak jest.

Ta gałka to nie mój wynalazek, taka już była jak kupiłem:) Do kompletu jest jeszcze skajowy mieszek z logo turbo:) Gdzie to kupione nie wiem, ale zapewne właśnie w miejscu z odpustowymi gadżetami tuningowymi a'la TESCO

** Dodano: 24-05-2008, 22:16 **
Czy ktoś z was przycinał drążek zmiany biegów? Chciałbym go skrócić o parę cm ale zastanawiam się jak to wpłynie na funkcjonalność, oprócz tego, że będą trochę ciężej biegi wchodzić.

Odpowiedz do tematu