|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Benzyna] Od czego zacząć? |
Autor |
Wiadomość |
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 07-11-2007, 19:11 [Benzyna] Od czego zacząć?
|
|
|
Witam,
poszperałem troszkę w archiwum ale nie znalazłem nic pomocnego (no prawie nic), zresztą szukajka jest jakaś złośliwa
Problem:
Tempra nagle odmówiła pracy na benzynie - gdy przełączę na paliwo, od razu gaśnie tak jakby paliwa w ogóle nie dostawała - więc od tygodnia jeżdżę tyko na lpg
Co zdiagnozowałem:
Bezpieczniki od pompy paliwa (te pod maską są ok i przekaźniki też (bez jednego z nich auto w ogóle nie pali więc zamieniłem je miejscami żeby sprawdzić czy są sprawne)
Nie słyszę pompy paliwa po przekręceniu kluczyka (ale nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek ją słyszał)
Poprzyglądałem się temu czemuś co wygląda jak gaźnik i są tam 2 przewody doprowadzający i odprowadzający paliwo - jak popuszczę opaskę na dopływie to kapie benzyna
Miernik napięcia podpięty w miejsce bezpiecznika pokazuje ok 13-14v
Podsumowując:
Nie wiem nic o tym aucie (mam go dopiero miesiąc) i nie bardzo wiem gdzie ręce włożyć, nawet tej pompy paliwa nie mogę znaleźć (pod kanapą nie ma do niej dostępu, a w bagażniku mam butle w kole) czyżby dojście było tylko gdzieś od dołu?
Pracuję pod blokiem więc możliwości mam ograniczone.
Nawet nie wiem gdzie w Krakowie mogę go odstawić jeśli sam sobie nie poradzę, żeby nie zapłacić zbyt dużo i żeby to zrobili.
Krótko mówiąc: HELP ME |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-11-2007, 19:36
|
|
|
a kolega poszukał i pokopał na forum już co nieco? bo na takie pytanie jest wiele możliwości odpowiedzi i większość już była wyoślona
no ale na pewno musisz ustalić czemu na benzynie nie pali, czy wtedy jakimś cudem coś się dzieje z zapłonem --mało realne... świece by były zalane po wyjęciu po kręceniu a iskry brak przy kręceniu--czy z zasilaniem w paliwko --prędzej, najprędzej-- gdy benzynka nie dochodzi lub wręcz odwrotnie, zalewa silnik;
wtrysk to jest więc niestety dla ciebie masz więcej możliwości;
pierwsze co to zobaczyłbym po przełączeniu na PB dokąd dochodzi benzyna, bo może tylko elektrozaworek który odcina dopływ benzyny na czas jazdy na LPG jest coś uszkodzony (b. możliwe) i to jest problem; a może coś z elektroniką od wtrysku i zalewa wręcz silnik zamiast brakować? |
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-11-2007, 19:41
|
|
|
yoyo napisał/a: | nawet tej pompy paliwa nie mogę znaleźć | owa pompa znajduje sie w zbiorniku paliwa |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 07-11-2007, 19:48
|
|
|
Posprawdzaj również wszystkie wtyczki i gniazda w komorze silnika, szczególnie w okolicy wtrysku i silniczka krokowego - mogło się coś odłączyć. Jak ściągniesz obudowę filtra powietrza dostaniesz się do wtrysku - sprawdź czy jest podawana benzyna do gardzieli. Patrząc na silnik, mniej więcej na środku tuż przy podszybiu jest taka mała czarna skrzyneczka, przykręcona dwoma śrubkami - odkręć i zobacz czy tam się nic nie odłączyło.
A tak OT: Za dwa tygodnie będzie spot w Krakowie --> Info: http://forum.tempra.org/t...-vt3714,360.htm |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 07-11-2007, 19:54
|
|
|
Tego, że pompa jest w zbiorniku to się domyśliłem, tylko że w większości aut można się dostać do niej przez lukę w bagażniku lub pod kanapą a umie nic takiego nie widzę.
Forum przeszukałem wzdłuż i wszerz i dzięki temu widziałem np. gdzie szukać bezpieczników
Auto nie jest zalewane, bo jak tylko pstryknę go na lpg to zaskakuje bez problemu, objawy wskazują na zupełne odcięcie paliwa (lub iskry, ale to raczej mało prawdopodobne).
Myślałem o elektrozaworze który odcina paliwo tylko go nie mogę nigdzie zlokalizować - przedtem jeździłem poldkiem 1,4 roverem na wielopunktcie i przyznam, że lepiej się w tym orientowałem niż w tym czymś co wygląda jak gaźnik a nazywa się wtryskiem
Zarzuciłem temacik, bo może jest jeszcze coś gdzieś o czym starzy wyjadacze wiedzą a ja będę szukał do późnej starości.
Najgorsze jest to, że nie mam garażu, z pracy wracam po 15 i szperam w aucie dopuki jest na tyle jasno, żeby coś wypatrzeć
Wtyczki podopychane, zawartość skrzyneczki wygląda koszmarnie (poprzedni user tam coś grzebał) wszystko wisi na opaskach kablowych i ciężko się w tym połapać) ale podopychałem co się da. Jak zorganizuję sobie kogoś do pomocy to sprawdzę czy leje się paliwko i może sciągnę wężyk dopływowy i włożę do jakiejś butelki żeby zobaczyć czy pompa podaje benzynę.
P.S. Dla UBEKa - autko kupiłem od gościa z Wadowic |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 07-11-2007, 20:07
|
|
|
yoyo napisał/a: | włożę do jakiejś butelki żeby zobaczyć czy pompa podaje benzynę. |
Waha powinna lać się pod sporym ciśnieniem.
yoyo napisał/a: | P.S. Dla UBEKa - autko kupiłem od gościa z Wadowic |
To menda musiała jakaś być |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 07-11-2007, 20:14
|
|
|
Menda może nie, w sumie autko sprawowało się ładnie, ale gość niewiele wiedzial o nim, wszystko mu jakiś znajomy naprawiał (kowal chyba )
Robi się coraz zimniej więc muszę coś wykombinować żeby na benzynie odpalać bo na gazie tak z rana (ok 4:50) to niezdrowo
** Dodano: 10-11-2007, 13:15 **
No więc tak:
włożyłem wężyk paliwowy do butelki i pociekło tylko kilka kropel, czyli paliwo nie dochodzi do silnika.
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale w silnikach z wtryskiem nie stosuje się odcięcia dopływu paliwa lub zasilania pompy ponieważ benzyna powinna krążyć w obiegu, co zapobiega uszkodzeniu pompy i wtryskiwacza - odcina się sam "sygnał wtrysku" (to tylko moje przemyślenia).
W takim razie objawy wskazuj jednoznacznie na padniętą pompę paliwa. (bezpiecznik i przekaźnik sprawdziłem).
I teraz pytanie zasadnicze: gdzie jest ta pompka w temprze kombi (tylko mi nie piszcie, że w baku), chodzi mi konkretnie o to czy można się dobrać do niej gdzieś od góry czy tylko z kanału.
Z góry dzięki za wszystkie odp.
** Dodano: 16-11-2007, 19:04 **
Probem rozwiązany - kosztowało mnie to 460zł nowa pompa, naprawa inst. elektrycznej, czyszczenie układu paliwowego
Pompa była padnięta, jednocześnie w wyniku jakiegoś zwarcia przepaliła się instalacja miedzy bezpiecznikiem a pompą.
Przyczyną uszkodzenia pompy była jej obudowa, która z jakiegoś powodu (ze starości?) zaczęła się rozpadać na kawałki i te farfocle pływały sobie po baku, aż pompa sie zatkała. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|