|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Doradzcie... |
Autor |
Wiadomość |
zuku-ldz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-01-2006, 15:01 Doradzcie...
|
|
|
Witam wszystkich...
Zastanawiam sie nad kupnem Fiata Tipo w dieslu albo Uno rowniez w dieslu. Powiedzcie mi jak jest z czesciami do tych samochodow, trudno dostepne czy nie? I oczywiscie ceny
Pozdrawiam
Artur |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-01-2006, 15:08
|
|
|
Witam,
Co do czesci to raczej nie ma problemów(mowie o Tipo). Gorzej jest jak sie kupuje np. benzyna 1.6 DOHC z MPI wtedy moga byc problemy bo to dysc nietypowy silnik spotykany w Polsce. U nas na forum przebywaja 2-3 osoby na stało handlujac czesciami. Wazne zebys nie kupil szrota. Dobrze obejrzyj autko. Zobacz jak silnik chodzi, czy ciagnie dobrze do przodu. Sprawdz jak dziala elektryka, zawieszenie przednie. Idz na tyl autka, odsun sie na pare metrow i zobacz czy tylnie kola nie sa "przekzywione" w taki sposob /-----\ , jezeli tak to naprawy bedzie wymagac lozyskowanie wachaczy wleczonych - zestaw naprawczy okolo 80-100zł na strone.
Co tu duzo mowic, w polowie '93 roku byla modernizacja i troche usprawnili autko. Wiec dobrze jest kupic T/T po 93 roku lub z 3-4 kwartału '93 roku. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-01-2006, 16:06
|
|
|
Witam.
Jak się już zdecydowałeś na diesel'a to dobrą opinię mają silniki 1,9TD stosowane później w Bravo/Bravo, ważne żeby kupić samochód z niezajechaną turbiną bo koszta regeneracji są spore.
Z mojego doświadczenia(miałem też uno) zdecydowanie polecam Tipo - przestronne wnetrze, duży bagaźnik i o niebo lepsze właściwości trakcyjne.
Z większością części nie ma problemu, choć mniej popularne części mogą być dostępne tylko przez ASO(drogo) lub będzie dłuższy czas oczekiwania u dystrybutorów. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 07-01-2006, 16:16
|
|
|
Hmm co tu by jeszcze dodac.
Tipo jest zdecydowanie bardziej przestronne tak jak pisal romano bez probelmu 5 osob a uno hehe no tkaie kuse troche jest.
Nieiwme jak zorganizowany jest klub uno ale tu wiekszosc problemow juz czesc zna na wylot i szybko mozna uzyskac odpowiedz ;-) oczywiscie zycze jak najmniej klopotw przy uzytkowaniu.
Sprawdz tez czy autko nie mialo jakiegos dzwona lub bog wie co i jezdzi prosto
T przed 93 ma tendencje do korozji sproboj zobaczyc autko od dolu jak to wyglada...
Co tu duzo gadac liczy sie STAN autka i to on glownie ma znaczenie w dalszej eksploatacji moj wechikul moze nie wyglada najlepiej ale mechanicznie byl jest i bedzie w 100% i jak narazie bez zadnych usterek nie liczac kilku pier*ol eksploatacyjnych :-)
Co do silnika zastanow sie czy diesel ostatnio cena ON wariuje moze lepiej jakies 1,6 gazniczek i gazik? Te silniczki ciesza sie dobra opinia tutaj na forum nie bez powodu chodz i na diesle nikt nie narzeka ... zdecydowanie jesli diesel to TD 90km w takim autku daje naprawde przyjemna jazde :-)
ale sie rozpisalem hihi |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
zuku-ldz
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 07-01-2006, 18:17
|
|
|
Gielda ok ale uwazaj tam najlatwiej jakiegos reanimowanego trupa dorwac:D
Ten pierwszy hmm taki sobie drugi nawet fajny :-) szkoda ze to nie Tempra
koncze sie tu udzielac chyba ze sie zdecydujesz na temperowke :-)
Acha przy dieslu wazne jest zeby kompresja byla ok i grzanie swiec zarowych najlepiej umow sie z wlascicielem zeby nie odpala auta pare godzin zeby silnik byl totalnie zimny i wtedy heja bo jak mrozy przyjda potem moze byc poblem:-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
mac
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 07-01-2006, 20:21
|
|
|
1. Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy Tipo a Uno: zdecydowanie Tipo.
Miałem okazję kręcić się obok dwóch tych aut stojących obok siebie - to były: mój Tipuś i jakieś Uno. Obejrzałem sobie Uno i nawet wsiadać do niego mi się nie chciało... Jest o wiele ciaśniejszy we wnętrzu i dużo bardziej ubogi (chociaż to zależy w pewnym stopniu od wersji).
2. Jeżeli już zdecydowałeś się na diesla, to tak jak napisali koledzy - wyłącznie wersja 1.9TD. Nie zawracaj sobie głowy wersją 1.7D.
O stanie auta dużo Ci powie kondycja blach - Tipo ma większość blach ocynkowanych. Jeżeli znajdziesz ogniska korozji - werdykt jest niemal jednoznaczny - wóz zaliczył w tym miejscu dzwon, albo jest totalnie zaniedbany.
No i silnik - fiatowskie silniki są żywe, łatwo wchodzą na obroty i dobrze ciągną do przodu.
Zamulonym i zaniedbanym silnikiem się nie interesuj - chyba, że masz nadmiar gotówki do upłynniena - w naprawy.
Zresztą - takowe i tak cię czekają - w fiatach namiętnie sypią się pierdoły: spali się żaróweczka, przestanie działać wycieraczka, szlag trafi uszczelkę itp.
Mało kto o tym mówi, bo my te autka kochamy, ale miłość ma też te bolesne strony
Udanych łowów! |
_________________ Tipo 2.0 ie cat 8V GranTurismo |
|
|
|
|
zuku-ldz
|
Wysłany: 08-01-2006, 12:30
|
|
|
PO odwiedzinach an giledzie nie spotkalem nawet jedengo Tipo nie mowiac juz w dieslu i teraz mam dylemat bo trafila sie audi 80 1.6 TD |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 08-01-2006, 17:26
|
|
|
zuku-ldz napisał/a: | audi 80 1.6 TD |
Audio 80tka nie najgorsze autko, ale nie z tym silnikiem. 1.6TD to niestety istny muł.
Mialem stycznosc z tym autem wlasnie w tej wersji silnikowej, zdecydowanie odradzam. No chyba ze chcesz poprostu sie poruszac autem, bo "kopa" ten silnik nie ma wogole. |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 08-01-2006, 23:32
|
|
|
Hmm zuku zalezy...
kupowanie autka bo sie trafila okazja czy cos w tym stylu... jest zlym doradca
Dobrze jesli okreslisz jakie auto cie naprawde interesuje i przeszukasz n modeli... wyskocz zobaczy jedna sztuke druga trzeca bedziesz mial poglad co i jak!
Co do tipkow to rozejrzyj sie na allegro otomoto gratce itp jest ich naprawde sporo do wyboru do koloru ale tak jak mowie trzeba na te posuzkiwania poswiecic troche czasu a nie jeden wypad na gielde mam kumpla ktory wlasnie tka kupil corse super bla bla bla a na prostowanie wydal 1,5 kola
Ja bez autka bylem rpawie 2 miechy ale wkoncu trafilem odpowiadajacy mi egzemplarz i stan...
Chcialem kupic Galanta ale no coz nie bylo nic godnego uwagi a jedyny naprawde ideal tyle ze za spora kase poszedl zanim sie zdecydowalem ale w perspektywie czasu sie ciesze z trafnego wyboru:-) |
|
|
|
|
kozik
Wiek: 48 Dołączył: 27 Gru 2005 Posty: 15 Skąd: Tomaszów Maz.
|
Wysłany: 09-01-2006, 08:09
|
|
|
miszko napisał/a: | Audio 80tka nie najgorsze autko, ale nie z tym silnikiem. 1.6TD to niestety istny muł.
Mialem stycznosc z tym autem wlasnie w tej wersji silnikowej, zdecydowanie odradzam. No chyba ze chcesz poprostu sie poruszac autem, bo "kopa" ten silnik nie ma wogole. |
No szybki to on nie jest, ale do zwykłego poruszania się jak najbardziej - spalanie w trasie schodzi poniżej 5 l/100 km, poza tym silnik nie do zajechania - znajomy mechanik ma passata z tym motorem i nakręcił już 670 tys. |
_________________ Ford sierra 2.0 DOHC EFI+LPG 91' |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 09-01-2006, 09:45
|
|
|
To ja znwou slyszalem niepochlebne opinie o tym. Ten silnik byl stosowany w Golfach II i podobniez jest to przerobka silnika benzynowego 1.5l (rozwiercona do 1.6).
Mowie co tylko slyszalem i ze nie byl zachwalany
Ale i tak pewnie wszystko sklania sie do tego jak sie dba o auto. Jagi tez mial Tempre co nabila >560tys (1.6 gaznik). |
|
|
|
|
Chiquita
|
Wysłany: 10-01-2006, 20:30
|
|
|
zuku-ldz napisał/a: | Zastanawiam sie nad kupnem Fiata Tipo w dieslu albo Uno rowniez w dieslu. Powiedzcie mi jak jest z czesciami do tych samochodow, trudno dostepne czy nie? I oczywiscie ceny |
Witam serdzecznie ŻAKU :D:D:D:D Co łoś z Ciebie mówiłem żebyś brał temperke albo Tipolota z 2.0 tak jak ja a ty łasisz się na uno?????:mur:
A tak na serio to z częściami nie ma problemu w łodzi a ceny są przyjazne napewno nie zabiją cie bo do fabi są drosze :D:D.
P.S. Wreście ktoś odemnie z klasy myśli racjonalnie i chce kupic coś porządnego a nie jak pozostali debile na Golfy się łaszczą. |
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-01-2006, 10:09
|
|
|
zuku-ldz napisał/a: | PO odwiedzinach an giledzie nie spotkalem nawet jedengo Tipo nie mowiac juz w dieslu i teraz mam dylemat bo trafila sie audi 80 1.6 TD |
O rany. diesel 1,6 to jest dobry do auta wielkości Corsy, Fiesty itd.
Koledzy nie wspomnieli jeszcze o silniku 1.9 do Tipo, bez turbo. Zapewnia jako takie jeżdzenie, a trwalszy od tego z turbiną będzie z pewnością. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
zuku-ldz
|
Wysłany: 11-01-2006, 17:09
|
|
|
Powiedzcie mi jeszcze ile pali taki tipolot 1.4 benzynki i gazu |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 12-01-2006, 14:46
|
|
|
zuku-ldz napisał/a: | Powiedzcie mi jeszcze ile pali taki tipolot 1.4 benzynki Smile i gazu |
Mój 1,6 pali w mieście 10-12, trasa 7,5-9,5 mowa o Lpg.
Dużo zależy od stylu jazdy i pory roku oraz czy jeżdżony jest na krótkich odcinkach.
1,4 powinien wziąć trochę mniej. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|