Poduszka powietrzna |
Autor |
Wiadomość |
Zuzanna82
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Paź 2005 Posty: 306 Skąd: Maryport, Cumbria
Województwo: Other
|
Wysłany: 14-10-2005, 18:32 Poduszka powietrzna
|
|
|
Ile lat waznosci ma poducha?? Czy moze po 10 latach warto zainwestowac 109 zl w sparwdzenie czy lepiej poczekac i bardziej podniesc sobie adrenaline w czasie zderzenia (wypali?? niewypali?? wypali?? niewypali??.....) |
_________________ Trust The Girl!!
|
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 14-10-2005, 19:03 Re: Poduszka powietrzna
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | ...podniesc sobie adrenaline w czasie ...(wypali?? niewypali?? wypali?? niewypali??.....) |
Jako kobieta jesteś chyba do tego przyzwyczajona
Więc może poczekaj...szkoda kasy |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 14-10-2005, 20:11
|
|
|
Jablko jakies zle doswiadczenie zyciowe pobral:] |
|
|
|
|
|
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 14-10-2005, 21:10
|
|
|
Wiesz, teoretycznie poduszka POWINNA zostać wymieniona po 10 latach, bo się niebezpieczna robi... Tyle oficjalna wersja... Zważywszy na fakt, że nowa kosztuje ponad 1000PLN, nikt prawie ich nie wymienia Moja też ma 10 lat, ale z braku kasy dłuuugo jej nie ruszę na pewno... |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 15-10-2005, 02:07
|
|
|
wystarczy jezdzic w pasach...
... a jak nie wypali to trudno, wiele ludzi jezdzi bez i nie narzekaja
a jakby nie patrzec jest to dosc droga przyjemnosc, bo jesli poduszka kosztujaca od 1000 do 1500 "na pewno" wypali przez pierwsze 5 lat, a przez 10 juz tylko "powinna", to jest to w zaleznosci jak liczyc koszt 200zl
PS: W kilkunastoletniej Nysie u kumpla wypalily obie poduchy bez zadnego zastrzezenia, gdyz jednak nawet lekko zlamala nos
najwazniejsza rada : czy macie poduszki czy nie
Z A P I N A J C I E P A S Y |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-10-2005, 08:56
|
|
|
Teoretycznie po 10latach wymiana. Jak sie kontrolka od Air-Bagu nie pali to nie ma jeszcze jakis duzych podstaw do obawy.
Mozesz tez jechac do ASO i podpiac pod kompa i sprawdza Ci. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
andrzejdg
Wiek: 41 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 139 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-10-2005, 19:22
|
|
|
Pele_Tipo napisał/a: | najwazniejsza rada : czy macie poduszki czy nie
Z A P I N A J C I E P A S Y |
... tym bardziej jeśli macie poduszki bo nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego że poduszka może też zabić... zwłaszcza gdy nie mamy zapiętych pasów |
_________________ FIAT TEMPRA 1.6 gaźnik. 1994, benzyna + inst LPG "BRC" |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-10-2005, 19:24
|
|
|
Zabic jak zabic to sie raczej rzadko zdarza ale poduszka NIC NIE DA jesli ma sie niezapiete pasy. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 18-10-2005, 22:17
|
|
|
D O K Ł A D N I E
ja slyszalem do tej pory po znajomych o przypadkach przesunietych kregow, wypadnieciu dyskow, zlamaniu reki i wlasnie tego ostatniego wspomnianego przypadku powaznego zlamania nosa co bylo chyba jednym z uciazliwszych w gojeniu sie we wlasciwy sposob, w innych gipsy, kolnierze itd.
a w tych wszystkich przypadkach gdyby pasy byly zapiete, wszyscy z nich o ile nie byliby w lekkim szoku, to zgarneliby flaka poduszki, odpieli pasy i wyszli z auta dziwiac sie ze przezyli to jak gwaltowne hamowanie z ew. bolem klatki pierdiowej ktory nawet jak wystapi przewaznie przemija sam na nastepny dzien, zadko kiedy zdarzaja sie z tego powodu jakies urazy. |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 19-10-2005, 08:18
|
|
|
Cytat: | Zabic jak zabic to sie raczej rzadko zdarza ale poduszka NIC NIE DA jesli ma sie niezapiete pasy. |
Poduszka wystrzeliwuje z predkoscia okolo 300km/h. Wystrzeliwuje i odrazu robi sie z niej "flak". Wiec jesli ktos nie ma zapietych pasow i "leci" do przodu a tu mu poduszka wystrzeli to nic dziwnego.
Po to zapina sie pasy i po to sa tez pirotechniczne napinacze pasow - zeby lepiej przytrzymywaly osoby do siedzien. |
|
|
|
|
dzejbi
Wiek: 44 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 310 Skąd: Łódź, Warszawa
|
Wysłany: 19-10-2005, 16:15
|
|
|
No proszę, a ja właśnie dziś rozmyślałem o poduchach w starszych autach (nie wiedząc o tym wątku na forum).
Moi drodzy, a czy w 100% jesteście w stanie stwierdzić, że w ogóle posiadacie w kierownicy poduszke (nie jest wycięta albo niepoprawnie założona)?
Jeśli posiadacie swoje auta od nowości to faktycznie są szanse, że poducha jest i nawet jest sprawna, ale Ci, którzy kupili auto od innego właściciela (a często jest nawet 5 czy 6 właścicielem) to nie powinni spać zbyt spokojnie.
Częstą rzeczą jest to, iż po kolizji / wypadku, w którym wystrzeliła poduszka, właściciel nie chcąc wchodzić w koszty upycha ją spowrotem do kierownicy lub w ogóle wycina a żeby komputer nie wskazywał błędu poduszki, robi specjalne obejście w elektryce. I w ten oto sposób sprzedaje swe autko kolejnemu właścicielowi i oczywiście z "pełnowartościową" poduszką powietrzną.
Jeśli jednak jakimś cudem Wasze bolidy (10-letnie i starsze) uniknęły przez czas eksploatacji poważniejszych kolizji i poduszka faktycznie nigdy nie wybuchła, to miejcie jeszcze na względzie jedną rzecz, mianowicie generacje poduszek bardzo się pozmieniały. 10-letnie poduchy mają zupełnie inne parametry od tych nowoczesnych (inne czasy otwarcia i wypuszczania gazu, inne gabaryty itp.)
Ja osobiście w mojej S.W. nie posiadam poduchy a kierownicę chętnie wymieniłbym na taką z poduchą, ale tylko dlatego, że jest ładniejsza od mojej Nie liczyłbym na upchniętą w niej poduszkę. |
_________________ ZAMÓW KOSZULKĘ LUB KAMIZELKĘ ODBLASKOWĄ Z LOGO TTT
www.koszulki-klubowe.prv.pl
|
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 19-10-2005, 20:58
|
|
|
Ja tam wole adrenaline ](*,) |
|
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 19-10-2005, 21:17
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | Ja tam wole adrenaline ](*,) |
Wiesz, ja adrenaline też lubię, ale to co reprezentuje Clio III nie można nawet nazwać przyspieszeniem.
Jak już mam mieć twardo pod dupą to chociaż niech to jakoś jeździ a nie tylko wygląda. |
|
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 19-10-2005, 21:43
|
|
|
dzejbi napisał/a: | Ja osobiście w mojej S.W. nie posiadam poduchy a kierownicę chętnie wymieniłbym na taką z poduchą, ale tylko dlatego, że jest ładniejsza od mojej Nie liczyłbym na upchniętą w niej poduszkę |
Ja musialem zmienic kierownice i mam taka. Naboj od poduszki usunalem, bo i tak nie mam instalacji od air-bagu. |
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 19-10-2005, 21:46
|
|
|
To teraz bedzie drugi beton jednego dnia ale co tam:
To poduszka jest gdzies sygnalizowana oprocz napisu na kierownicy?? :oops: |
|
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 19-10-2005, 21:52
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | To poduszka jest gdzies sygnalizowana oprocz napisu na kierownicy?? :oops: |
A co według Ciebie znaczy "sygnalizowana"?
Auto żeby miało sprawną poduszkę powietrzną musi nie tylko ją posiadać w kierownicy (co oczywiste), ale także mieć odpowiedni komputer, który tym wszystkm wysteruje. Z kompa idzie taka wiązka do kierownicy i w momencie, gdy któryś z czujników komputera odczyta że trzeba zrobić małe bum w poduszcze to przesyła to błyskawicznie do kompa a ten wiązką do kierownicy i tyle.
Co prawda to jest troche infantylne tłumaczenie i może nieco laickie ale mniej więcej tak to wszystko wygląda. |
|
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 19-10-2005, 21:53
|
|
|
Powinna byc kontrolka na desce rozdzielczej. Taka ikonka poduszki. Powinna sie palic po przekreceniu kluczyka i po chwili zgasnac. |
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 19-10-2005, 21:55
|
|
|
OOO trzeba to sprawdzic Ta ikonka ma napis AIRBAG i to wszystko czy cos jeszcze??
[ Dodano: 19-10-2005, 21:56 ]
dzejbi napisał/a: | odpowiedni komputer, który tym wszystkm wysteruje |
A gdzie ewentualnie takowego komputera szukac?? |
|
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 19-10-2005, 21:57
|
|
|
miszko napisał/a: | Ja musialem zmienic kierownice i mam taka. |
A czemu musiałeś ją zmienić? Czyżbyś ją za bardzo pogryzł ze złości jak stałeś gdzies w korku? |
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-10-2005, 22:08
|
|
|
Heheh ze kontrolka sygnalizuje to jeszcze nieznaczy ze komputer jest OK;-)
Ktos to mogl przerobic bardoz prosot a nowy nabywca sie cieszy z kupna nowiutkiego auta...
Slicznie wygladal C5 na allegro nowiutki bez stluczki... szkoda ze po necie krazyly zdjecia po takim dzwonie ze hej... no ale poduszki wszystkie sprawne :-) co z tego jak autko podczas wypadku posklada sie jak pudelko zapalek :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 19-10-2005, 23:22
|
|
|
Poduszki, poduszki .........ja woze Jaśka i przynajmniej mam pewnosc ze nie wystrzeli |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 19-10-2005, 23:28
|
|
|
No ten C5 to byl tragiczny, chyba najbardziej zmielone auto jakie kiedykolwiek widzialem (w necie) po poskladaniu wygladajace na zdjeciach jak prawie nowka. |
|
|
|
|
|
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-10-2005, 00:05
|
|
|
miszko napisał/a: | Powinna byc kontrolka na desce rozdzielczej. Taka ikonka poduszki. Powinna sie palic po przekreceniu kluczyka i po chwili zgasnac. |
Miszko, skąd Ty takie informacje ciągniesz? Mam Temprę z poduszką z 94 roku i nawet w instrukcji od niej nie ma mowy o takim wskaźniku na desce rozdzielczej, a wszystkie są opisane... Tempry nie mają takiego wskaźnika niestety, no chyba że o czymś nie wiem, a instrukcja kłamie
Z dodatków po modernizacji dostepny jest wskaźnik ABSu, który gaśnie po chwili, a ze starych rzeczy dodatkowo wskaźnik zużycia okładzin ciernych hamulców przednich i uszkodzenia sondy lambda... O poduszkach ani mru-mru... |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 20-10-2005, 00:11
|
|
|
Tak po zastanowieniu stwierdzam, ze faktycznie tez w zadnym aucie z poduszkami, ktorymi jezdzilem nie bylo zadnej kontrolki, a Meganem np. jezdzilem wypasionym na maxa wiec niemozliwe zeby jej w opcji nie bylo |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 20-10-2005, 00:13
|
|
|
W Punciaku jest kontrolka, i jakos po czy przy zapaleniu daje chyba jakistam znak zycia |
|
|
|
|
|
|