|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Audio Tempra SW |
Autor |
Wiadomość |
AW987
witamy nowego
Wiek: 36 Dołączył: 02 Sty 2008 Posty: 8 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-01-2008, 21:53 Audio Tempra SW
|
|
|
Witam. Jestem na forum od wczoraj i mam nadzieje, że nie uznacie mojego tematu za spamowy. Więc na wstępie przedstawię swój problem. Dostałem Tempraśkę w spadku po ojcu, lecz doskwiera mi brak dobrego (a przynajmniej sredniopółkowego) audio. Poczytałem forum lecz nie znalazłem żadnych koncepcji do SW więc chciałbym prosić o poradę w sprawie dobrego audio to mojej Tempraśki. Kasy nie mam zbyt wiele (w sumie to będzie skrobanka od rodziców bo ja obecnie studiuje na PS WE).Więc chodzi gównie o wymianę standardowych głośników i oczywiście coś do tego wielkiego bagażnika bo duuuzzzzo tam miejsca. Myślałem w sumie o zabudowie bagażnika w audio lecz odpuściłem sobie ze względów użytkowych (umiejscowienie koła zapasowego i skrytka w podłodze bagażnika). Upatrzyłem sobie w Niemczech za 101 euro fajną skrzynie Pioneera (coś podobnego do tej tylko na grubym zawieszeniu i ładniej wykończona 600W muzycznej http://www.allegro.pl/ite...e_400w_rms.html ). Ok rozpisałem się i może pisze jak połamany ale proszę o wybaczenie. Speców od audio proszę o podpowiedzi co umieścić w podszybiu i z tyłu. Dodam iż lubię muzykę "dyskotekową". Radio jak narazie nie potrzebuje bo rok temu kupiłem sony gt20 (jakoś gra). Przewidziany budżet na głośniki to około 300zł (nie liczę skrzyni bo to inna bajka) i proszę o rade w sprawie wymaka by pociągnął około 300W w rms w cenie do 400zł. Wielkie dzięki z góry. |
|
|
|
|
pasqual
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-01-2008, 10:12
|
|
|
Witam!
Sprawa wygląda tak radyjko już masz, z tego co sie orientuje nie posiada ono wyjść cinch na wzmacniacz co poniekąd jest małym problemem. Sytuacji tej można zaradzić kupując konwerter wyjść głośnikowych na sygnał liniowy po cinchach. Dla przykładu http://www.allegro.pl/ite...w_na_cinch.html
Gdy już to będziesz miał pozostaje podpięcie głośników przód (standardowo w temperce na podszybiu 10 cm) pod radio a tylne wyjście na głośniczki przez konwerter pod wzmacniacz dla przykładu: Blaupunkt GTA2 i do tego jakaś skrzynka z basem. Myślę że maks głośnik 10" - 25 cm w obudowie zamkniętej. Dając większy w obudowie z bass refleksem może być słyszalne opóźnienie basu w stosunku do przodu. Inna koncepcja to wzmacniacz 4 kanałowy np. Blaupunkt GTA4 i podpięcie przodu też pod wzmak. Ale to już dodatkowe koszty konwertera i wzmacniacza, a chodzi o nie za dużą inwestycje pieniążków.
Co do przednich głośników na podszybiu nie zagrają rewelacyjnie. Raz że są to tylko 10, dwa że nie jest to wymarzone dla nich miejsce. Lepszym rozwiązaniem były by panele pod 16cm w drzwi ale to już inna para kaloszy i znowu koszty. Na przód można pokusić się ewentualnie na jakiś system dla przykładu: http://www.audiosklep.pl/sinus-live-p-742.html
Plusem tego jest większa powierzchnia membrany głośnika 10 cm przez usuniecie z niego gwizdka i przeniesienie go np. na słupek przedni.
Generalnie cenowo wyszło by to tak:
przód Sinus Live SL 100 - 175 pln
tył: konwerter 29 pln
wzmacniacz Blaupunkt GTA2 - 200 pln
subwoofer - Blaupunkt GTb 1200 - 179 pln
okablowanie powiedzmy optymistycznie - 50 pln
RAZEM ~600 PLN
Oczywiści to tylko przykład można dać rozmaite komponenty lepszych, o wiele lepszych i gorszych firm wybór jak zawsze należy do inwestora Powodzenia |
_________________ Fiat Tempra 1,6 sedan 159A1.046 '91 78KW przeszła do brata
Lancia Nouva Delta HPE 1,8VVT 183A1.000 131KM była
Fiat Tempra 1.6 sedan '93 835C1.000 75KM jest
Audi A4 Avant 1,9 TDI '98 AHU 90KW jest |
|
|
|
|
kortyleski
witamy nowego
Wiek: 44 Dołączył: 06 Kwi 2008 Posty: 5 Skąd: Sulejówek-Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-04-2008, 10:17
|
|
|
No ten nieszczęsny przód w TEMPRZE... Pomyśl o panelach na drzwi - niestety fabrycznie nie ma miejsca na głośniki, przednia scena powinna być pędzona przynajmniej 16 cm kickbasami, jeżeli nie masz za dużo kasy to jako same przetworniki daj zestaw odseparowany HELIX, nawet pod radiem potrafią dobrze zagadać.
Później wraz z przypływem kasiorki dokupisz wzmacniacz 4ch i napędzisz system przedni wraz z jakimś subem, rozłożysz wydatki w czasie a muza cały czas będzie. W razie zainteresowania dopytuj, podpowiem jak zrobić panele - ładne - za 19 PLN, mnie tyle wyniosły. |
_________________ ZAWODOWO - Budowa urządzeń elektronicznych, prototypy i małe serie
Hobby - Car Audio, Dłubanie przy mojej TEMPRZE |
|
|
|
|
radexon
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 14 Wrz 2005 Posty: 221 Skąd: Grudziądz
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|