Maskowanie Radia |
Autor |
Wiadomość |
wglogowski
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-05-2006, 11:18 Maskowanie Radia
|
|
|
Witam
Mam juz dość ciągłego wyciągania odłączania radia. Połamała mi się już ramka i zepsułem kostke. Samochód stoi bod blokiem a wiadomo że nawet jak będzie safari5 to szybe wyp** i sobie zabiorą. Czy ktoś robił cos w rodzaju maskownicy radia? Myślałem o jakimś kawałku plastiku żeby ładnie wyciąć i zamaskować? Robił ktoś już takie coś??
|
_________________ KLIK
|
|
|
|
|
TiP016V;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 178 Skąd: WRC
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 23-05-2006, 12:16
|
|
|
na allegro sa za kilka zlotych maskownice nakladane na radio... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 23-05-2006, 13:33
|
|
|
wglogowski, Romek z Łodzi miał taka czarna plastikowa klapkę. Niestety Romka już na forum raczej nie zobaczymy, bo jakis czas temu mial kolizje - troche wieciej w tym temacie http://forum.tempra.org/viewtopic.php?p=33258.
W profilu ma podany nr GG wiec mozesz sprobowac napisac do niego. Moze zachował tą klapkę.
Z tego co pamietam i jak mowilem mial plastikowa ladna czarna klapkę przycięta do calego otworu. Tak wiec jak zalozyl to "panel" od popielniczki prawie idealnie zlewal się z calosci i wygladalo to dosyc ladnie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-05-2006, 17:31
|
|
|
kolega w audi zrobił sobie taka klapeczke zakładana zamiast panela z cienkiego aliminium,ale nie wiem skąd to wziął,czy i gdzie to kupił (aluminium),reszte wykonał sam |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-05-2006, 18:58
|
|
|
Dwa lata temu zakupiłem taką maskownice w Realu, cena coś koło 10 zł. |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
|
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 23-05-2006, 22:16
|
|
|
Najlepsze rozwiązanie tej kwesti mają samochody peugeot 405, a mianowicie jest tam klapka jakby wysuwana i ona przykrywa radio - może by coś z tego samochodu zaadoptować, bądź samemu takie coś zrobić. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 23-05-2006, 23:12
|
|
|
Witam !
Ale te gnojki wybijaja szybe profilaktycznie... |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 24-05-2006, 01:36
|
|
|
Tu jest wiekszy problem
Bo jak cfaniaki zobacza ze nieam radia w orginalnym miejscu to zaczna kombinowac ... oni znaja te zaslepki...
Pomysla pewnie kolo ma fajny sprzet nieche zeby sie rzucal w oczy i....
Fajnym rozwiazaniem jest schowanie radia np w schowku albo zamontowanie panela gdzies a np calej centralki w schowku.
Widzialem pare radyjek tak zrobionych i narawde fajnie sie t sprawowalo ale zabawy to z tym jest co niemiara :/
Tak owogle to sie pozno zrobilo i moge bzdury pisac :/ |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 24-05-2006, 01:38
|
|
|
Ale czasem koszt straty radia jest mniejszy od kosztow przerobek jescze zalezy jakiego radia..
[ Dodano: 24-05-2006, 01:39 ]
Takie zabudowy schowki itd to ja w syrenie robie ale tam nikt nie wie gdzie to mzoe byc..:)
[ Dodano: 24-05-2006, 01:39 ]
o kosztach nie mowiac ... |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 24-05-2006, 07:04
|
|
|
Tylko do takiego radia w schowku ciężko sięgnąc w czasie jazdy *]
Trzebaby pilocika dokupić
Jak miałem Garbusa myślałem o takim zamontowaniu radia - tylko, że w Garbie do schowka to jak w Tipku do drążka zminay biegów (taka sama odległość) *] |
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 24-05-2006, 07:22
|
|
|
Tomilee napisał/a: | Najlepsze rozwiązanie tej kwesti mają samochody peugeot 405, a mianowicie jest tam klapka jakby wysuwana i ona przykrywa radio. |
laguny tez to mają |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 24-05-2006, 07:33
|
|
|
Hmm pilot prosta sprawa prawie kazdy lepszy model ma mozliwosc sterowania albo rpzez kabelek albo przez podczerwien :-)
Ja myslalaem np o zabudowie panela w podsufitce albo kolo lampek ;-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 24-05-2006, 07:48
|
|
|
MupiK, pomysł bardzo ciekawy. Tylko aby był w optymalnym miejscu to chyba trzebeby jednak umieścić radyjko właśnie w miejscu lampek...
No tylko trochę paprania z tym by było - przecież jakoś ładnie wypadałoby wykończyć.
Jestem ciekaw efektu - jak się zdecydujesz pstryknij fotkę *] |
|
|
dzimi
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 24-05-2006, 10:16
|
|
|
mozna by było o coś takiego jak w Lagunie, albo Peaugocie się postarać i zameczek założyc do środka, takie cos jak w salonach z telefonami jest, gdzie poprostu taka blaszka sie obraca, i to wszystko by bylo po 2 minutach dobierania sie odechciało by im się a takie coś nie łatwo wyłamać, jak dobrze zamocujesz
PEACE |
_________________ Pozdrawiam PEACE
DZIMI |
|
|
|
|
wglogowski
|
Wysłany: 24-05-2006, 10:20
|
|
|
Cytat: | mozna by było o coś takiego jak w Lagunie, albo Peaugocie się postarać i zameczek założyc do środka | No nie wiem czy to ich powstrzyma bo jak w polonezie znajomego nie mogli wyciągnąć radia wyłamali cały środkowy słupek i zabrali razem z radiem
[ Dodano: 24-05-2006, 11:24 ]
U teścia w peugeocie partnerze jest dwa miejsca na radio jedno normalne widoczne a drugie schowane za klapką. Takie rozwiązanie jest Ok bo złodziej zagląda i radia nie ma - jest dziura na radio a radyjko siedzi sobie schowane w drugim otworku |
_________________ KLIK
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 24-05-2006, 10:41
|
|
|
Więc pasowało by zamontować radyjko w miejscu popielniczki.Otwierasz popielniczke-jest radyjko.Zamykasz-nie ma radyjka,a pod spodem NIC. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
wglogowski
|
Wysłany: 24-05-2006, 11:22
|
|
|
Cytat: | Więc pasowało by zamontować radyjko w miejscu popielniczki.Otwierasz popielniczke-jest radyjko.Zamykasz-nie ma radyjka,a pod spodem NIC.
|
Niezły pomysł tylko trzeba by było wywalić zapalniczke |
_________________ KLIK
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 24-05-2006, 11:34
|
|
|
Cytat: |
Niezły pomysł tylko trzeba by było wywalić zapalniczke |
Ja nie pale,więc nie miał bym z tym problemu. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 24-05-2006, 12:58
|
|
|
Ale tam chyba trochę za wąsko... hmmm trzebaby zmierzyć...
[ Dodano: 24-05-2006, 13:37 ]
aż się przeszedłem i oblookałem jak to wygląda
więc tak: chcąc wykorzytać miejsce po zapalniczne trzebaby radio wsadzić od tyłu, wtedy byłoby w takim 1-2cm wgłębieniu i nawet powinno pasować.
Jednak trzeba pamiętać, że klapka jest przymocowana do korupsu zapalniczki i popielniczni, dlatego trzebaby albo upiłować resztę i samą klapkę zostawić albo zastanowić się nad zrobieniem nowej klapki.
Orginalna klapka stwrza jeszcze jedną trudność, otóż w pozycji otwartej próbując obsłużyć radio, które byłby głębiej, taka klapka prędzej czy później by się złamała, trzeba by zrobić taką wsuwaną a nie otwieraną.
Tyle można stwierdzić po pobieżnych oględzinach.
Jakby ktoś chciał wymiary dziury jaka powstaje po wyjęciu popielniczki i zapalniczki, to bardzo proszę: jest to odwrócony trapez: wysokość ok. 7.8cm, długość podstaw odpowiednio 19 i 16 cm
Pozdrawiam |
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 24-05-2006, 22:05
|
|
|
powiem tak - widziałem w peugeotach vanach większych te klapki i to jest super, ale zawodowi kradzieje to znają już te bajery...
'nakładki' na radio w stylu safari5 nałożone na inne radio (przód) to chyba też już spowszedniało, a 'kupne' w sklepie/na allegro nakładki to albo tendeta albo takie co widać, że to nakładka, też są już zapozniani 'zawodowcy' z nimi;
u mnie pomagało, jak już koniecznie nie chciało mi się brać panelu albo wrzucenie go do schowka i inna nakładka na radio, albo na całe, z założonym też panelem inna nakładka, jakiś plastik przycięty/samoróbka, ale samemu tak dopasowana by nie było widać , że nakładka,
a oprócz tego o tyle 'inna' i co ważne - parę kolorowych drutków, może z wtyczkami rozwalonymi np jack, cinch, pociętymi przewleczonymi przez tą zaślepkę/nakładkę i już jak buraki zaglądały to nie myślały, że radio fajne albo zaślepka z allegro, a że coś jest ale zepsute, rozwalone, druty jakieś wiszą i w ogóle nie ma po co się trudzić...
coś jak 'lepsza'nakładka bo z przodu wychodziło dość trochę kabelków pociętych a zakrywała radio równo... wyglądało że jest syf zamiast radia jakiś dziwny i próby włamska ustały, a przynajmniej mnie omijała kolejka jak innym szyby sąsiadom wywalali |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 25-05-2006, 23:01
|
|
|
A ja moje radyjko zabieram na noc do domu i wiem, że mi go nikt nie zapieprzy |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 27-05-2006, 18:40
|
|
|
jak jush się wygadałeś, to lepiej sprawdź, czy jeszcze leży w domu
[ Dodano: 27-05-2006, 19:40 ]
twoim domu |
|
|
Kabar
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 27-05-2006, 20:25
|
|
|
Hej, przerabiałem wiele takich odtwarzaczy żeby panel był w innym miejscu niż radio.
Niektóre radia reagują dość dobrze na oddalenie o ok. 2 metry panela od tyłu radia, inne wręcz przeciwnie. Np. nowe Alpine sterowane tradycyjnie 5v (ttl) przy tej długości kabla mają bardzo duże straty na sygnale i pojawiają się "krzaczki" na wyświetlaczu. Wtedy trzeba zastosować między panelem a radiem układ podnoszący napięcie sterowania z 5v do 12v i drugi układ zamieniający spowrotem.
Np. JVC wystarczy że używam kabla sygnałowego dobrze ekranowanego i nie ma problemu z wyświetlaczem, ale wiązka do panela jest dość gruba.
Jeśli ktoś chce się czegoś więcej dowiedzieć to śmiało pytać :-) |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 27-05-2006, 20:37
|
|
|
ale to jednak trochę dziwne ciągnąć taśmę kabli by radio ukryć z dala od panelu , jedynie w przypadku starszego radia co to nie ma CD ani nie wkładamy kaset, albo radio jest gdzieś tak blisko, że da się mimo wszystko CD/kasetę włożyć...
ale czy jest wtedy sens rozbebeszać i naruszać radyjko by się doczepić z wiązką kabli i rezystorami i innymi duperelkami by nie było strat na kablu...
może lepiej coś jak zamykana klapka albo głęboka szuflada na radio, znaczy się tak jak np w temprze jest wnęka / dziura na radio to jest dość głęboka, gdyby pogrzebać w jej tyle, uporządkować, by była jeszcze głębsza i radio zrobić na czymś jak prowadnice/szyny by je wsuwać o wiele dalej na czas nieużywania/wyłączenia a na przód dać zaślepkę w formie płytkiej wnęki, takiej jak np zaślepka a Pandzie (fiacik) gdy nie ma radia, do zaślepki kładziemy długopis i jakiś papier i już jest półka a radia nie ma |
|
|
|