|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
POMOCY,co zrobić z walniętym łozyskiem nad amortyzatorem?? |
Autor |
Wiadomość |
Wojtek
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 10-03-2007, 22:23 POMOCY,co zrobić z walniętym łozyskiem nad amortyzatorem??
|
|
|
Witam
Panowie, mam problem. Pewnego dnia zajechalem do pracy (nic szczegolnego sie po drodze nie dzialo,zadnej wiekszej dziury ani nic) zostawiłem autko, wychodze z pracy zaczynam manewrowac na parkinku i jakis stukot w zawieszeniu slysze. Jak skrecam to taki , w sumie chyba nawet nie mechaniczny stukot, taki..tepy stukot na przednim kole od strony pasazera. Bylem u mechanika i ten powiedzial ze walniete jest lozysko to nad amortyzatorem i ze trzeba kupic całą ta poduszkę razem z łozyskiem...kurde 150zł szt;/
Ale sie doczytałem na forum, że wcale nie trzeba kupować całości, że można wymienić samo łozysko, czy to prawda? bo oszczedziłbym wtedy duzo:)
Poza tym doczytałem że może to być wina smaru, ze go wypłukało..czy którys z kolegów może mi powiedzieć, jak samemu można dokonać smarowania tego łożyska? Moze to tylko ten smar sie wypłukał?
Aha, jeszcze jedno, jak sie podlewaruje samochód, zdejmie to prawe koło i kreci kierownicą to to stukanie ustaje, czyli występuje tylko przy obciążeniu ( pisze to bo nie wiem czy rozjaśni to cos czy nie)
Z góry dziekuje za szybka odpowiedz:) i piwko na dobry początek rozmyslań |
|
|
|
|
keves
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 09 Kwi 2006 Posty: 104 Skąd: Gdynia/Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 10-03-2007, 22:44
|
|
|
Witaj.Możesz wymienić same łożysko,na allegro masz za 30zł+osobno poduszka za 45zł.Jak widzisz ,koszt niewielki więc warto wymienić na nowe.Faktycznie po podniesieniu samochodu przestaje stukać,ponieważ łożysko nie jest w tym momencie obciążone.Jest to prawidłowy objaw. |
_________________ Gdynia-Miasto z Morza i Marzeń .Tempra 1,8ie SW +LPG http://www.skiforum.pl/ |
|
|
|
|
Wojtek
|
Wysłany: 11-03-2007, 09:53
|
|
|
No własnie, i wyniosło by mnie to 30 a nie 150zł
Mam jeszcze jedno pytanie, czy jest możliwośc nasmarowania tego łozyska, tak dla pewności czy to tylko czasem nie ubytek smaru...nasmarowania bez rozpinania zawieszenia, czyli, lewaruje samochód, zdejmuje koło...i jakie mam wtedy pole manewru? da się jakoś nasmarować to łożysko z zewnatrz?? |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 11-03-2007, 10:06
|
|
|
Nie bardzo.Nawet jak miałem całą kolumnę na warsztacie to nie było zbytnio jak się dostać z olejem,a o smarze już nie wspomnę.Trzeba ścisnąć sprężynę i odkręcić śrubę amortyzatora to wszystko się rozejdzie na części.Ale u mnie nie da się tej śruby odkręcić,bo się trochę zapiekła,a na dodatek jest ona schowana w otworze,więc trzeba mieć klucz coś ala nasadowy z możliwością włożenia w środek klucza sześciokątnego do zablokowania tłoka amora,aby podczas odkręcania się nie obracał. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
ROMI72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Gryfice
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 11-03-2007, 12:11
|
|
|
Możesz mieć lozysko cale a tylko wybitą poduszkę - lepiej wymienic komplecik na allegro widzialem po 45 zł |
|
|
|
|
Wojtek
|
Wysłany: 11-03-2007, 20:32
|
|
|
No własnie, jakbym gdzies takie tanie dostał to z chęcią bym wymienił komplet:)
Aha i jeszcze jedno pytanie, czy ktos z Was przypadkiem nie zna może wymiarów/symbolu tego łożyska? Bo pewnie jak pójde do sklepu i powiem "do Tempry proszę" to jak zwykle sprzedawca wywali pytająco gały:( |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 12-03-2007, 09:27
|
|
|
Nie znam wymiarów,ale raczej nie powinieneś mieć problemów z zakupem tego łożyska.
Po prawej poducha,a po lewej łożysko. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 12-03-2007, 09:44
|
|
|
łożysko da się na smarowac. ale w tym przypadku to łożysko jest już na śmietnik.
ja u siebie jak zmieniałem amorki i poduszki to łożyska rozebrałem, wyczyściłem je bo było tam mnóstwo piachu i przesmarowałem całość. wszystko jest ok ale na jednym brakuje jednej kuleczki bo za bardzo się pośpieszyłem i się rozsypały w warsztacie. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Wojtek
|
Wysłany: 12-03-2007, 16:29
|
|
|
oki Panowie, wyczailem jakiś warsztat u znajomego może bedzie dało się coś taniej zrobić A to łożysko, to poszukam w kilku miejscach...gdzies przecież muszą wiedzieć o co mi chodzi |
_________________ "...o rany! przecież to "nieustraszony"!!!":) |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 12-03-2007, 16:37
|
|
|
Pytałem się kiedyś o to łożysko w sklepie u mnie w mieście.Oczywiście jest za 70 zeta za sztukę,więc jak dla mnie to opłaca się kupić na Allegro. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
|
Wysłany: 12-03-2007, 16:41
|
|
|
ZielonyTBG napisał/a: | ... opłaca się kupić na Allegro. |
... jeśli jest takiej samej jakości jak to ze sklepu... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|