|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tylna półka i montaż głośników |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-11-2006, 22:39 Tylna półka i montaż głośników
|
|
|
Mam zamontowane głośniki w tylnej półce. Poprzedni właściciel porobił 6 otworów i tym samym uszkodził listwę usztywniającą idącą wzdłóż całej półki,
ale nie o tym teraz. Chciałem zapytać jak dobrze umieścić głośniki w półce, bo mam je teraz na wkręty (poprzedni właściciel), które od spodu półki są wkręcone w małe listewki (na czerwono).
Problem w tym, że co jakiś czas pod wpływem drgań tuby wkręty te luzują się i głośniki wpadająw rezonans. Co z tym fantem zrobić? Chciałbym to jakoś stabilnie zamontować i schować plączące się wszędzie rzesze kabli. Pozdrawiam |
|
|
drosik
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 25 Wrz 2005 Posty: 92 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 16-11-2006, 10:12
|
|
|
mrk69 napisał/a: | Problem w tym, że co jakiś czas pod wpływem drgań tuby wkręty te luzują się |
a podkładki sprężynujące (nie wiem czy dobrze pisze) nie rozwiążą problemu |
_________________ Bez problemów byłoby nudno |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-11-2006, 15:59
|
|
|
ja robiłem dziury w półce ale tak, by nie uszkodzić jej ani nie 'zmiękczyć' a głośniki montowałem na cienkich śrubach (średnica gwintu może z 3mm, łba 5mm), niezbyt długich, byle ładnie złaapały, komplet śruba + nakrętka SAMOHAMUJĄCA + oczywiście podkładki, podkładki takie z małą dziurą w sam raz na śrubę ale dość duże, to dołu, a z 'góry', pod łbem małą podkładkę trzymającą głośnik do półki; dodatkowo 'twardsze' coś jak gąbki dałem warstwami o różnej twardości jako 'podkład' między duże podkładki a półkę, od dołu półki; dzięki temu nic nie trzeszczy, nie goni nie rezonuje i jest OK; takie to niby przesadne rozwiązanie ale już lata jest OK; |
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
|
Wysłany: 19-11-2006, 12:00
|
|
|
Ale ktoś spierlolił tą półkę... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 19-11-2006, 13:51
|
|
|
MiKuS napisał/a: | Ale ktoś spierlolił tą półkę... |
..dlatego już mam zamówioną nową |
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
|
Wysłany: 20-11-2006, 18:40
|
|
|
Lepszego wyjścia nie było |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
DvL
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 21-11-2006, 00:01
|
|
|
W ogole montaz glosnikow w oryginalnej polce to nienajlepszy pomysl, poniewaz robi sie ona zbyt ciezka i niemilosiernie trzaska i tlucze sie na wszelkich dziurach. Lepszym rozwiazaniem byloby chyba zrobienie na wymiar polki z plyty mdf, zyskujac jednoczesnie sporo na jakosci dzwieku |
_________________ 160A1.046 i jak dla mnie wystarczy:] |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 21-11-2006, 07:30
|
|
|
DvL napisał/a: | Lepszym rozwiazaniem byloby chyba zrobienie na wymiar polki z plyty mdf, zyskujac jednoczesnie sporo na jakosci dzwieku |
No nie no nie rozsmieszajcie mnie, z głośników zabudowanych w półce nigdy nie bedzie dobrego jakościowo dźwieku!!! Kiedy ludzie się nauczą ze głosnik do osiagniecia swoich parametrów potrzebuje obudowy o odpowiedzniej pojemnosci wynikającej z jego parametrów TS i w przypadku obudowy typu bassreflex odpowiednim strojeniu PORTU.
Przestańcie wkladac głosniki w półki, wytłumcie przednie drzwi i w nich zabudujcie dobrej jakosci zestaw 2 drożny, jak bardzo potrzebujecie mocnego basu to w bagażniku wrzuccie skrzynie na jakims 25-30cm niskotonowcu.
Do tego jakis starszy wzmacniacz Blaupunkta np. GTA 480 ktorym napedzicie calość i taki zestaw zabije jakosciowo wszelkie wynalazki montowane w polce ktore ze nie dosc ze tandetnie graja to i szpetnie wygladaja. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
DvL
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 21-11-2006, 08:49
|
|
|
No tak wiadomo, sam wywalilem polke z glosnikami i zamienilem na suba w bagazniku Tylko kolega pytal o montaz w polce wiec dlatego pisze ze jak chce w polce to napewno nie w oryginalnej |
_________________ 160A1.046 i jak dla mnie wystarczy:] |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 21-11-2006, 12:01
|
|
|
Mam jużzamontowany system z przodu i tube w bagażniku, ale mam jeszcze 2 midy do wykorzystania - przecież ich nie wywale...prawdopodobnie najlepsze będzie "coś" zamiast półki. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|