Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylna półka i montaż głośników
Autor Wiadomość
mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 15-11-2006, 22:39   Tylna półka i montaż głośników

Mam zamontowane głośniki w tylnej półce. Poprzedni właściciel porobił 6 otworów i tym samym uszkodził listwę usztywniającą idącą wzdłóż całej półki,

ale nie o tym teraz. Chciałem zapytać jak dobrze umieścić głośniki w półce, bo mam je teraz na wkręty (poprzedni właściciel), które od spodu półki są wkręcone w małe listewki (na czerwono).

Problem w tym, że co jakiś czas pod wpływem drgań tuby wkręty te luzują się i głośniki wpadająw rezonans. Co z tym fantem zrobić? Chciałbym to jakoś stabilnie zamontować i schować plączące się wszędzie rzesze kabli. Pozdrawiam :)

drosik 

Wysłany: 16-11-2006, 10:12   

mrk69 napisał/a:
Problem w tym, że co jakiś czas pod wpływem drgań tuby wkręty te luzują się

a podkładki sprężynujące (nie wiem czy dobrze pisze) nie rozwiążą problemu :?:

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 18-11-2006, 15:59   

ja robiłem dziury w półce ale tak, by nie uszkodzić jej ani nie 'zmiękczyć' :D a głośniki montowałem na cienkich śrubach (średnica gwintu może z 3mm, łba 5mm), niezbyt długich, byle ładnie złaapały, komplet śruba + nakrętka SAMOHAMUJĄCA + oczywiście podkładki, podkładki takie z małą dziurą w sam raz na śrubę ale dość duże, to dołu, a z 'góry', pod łbem małą podkładkę trzymającą głośnik do półki; dodatkowo 'twardsze' coś jak gąbki dałem warstwami o różnej twardości jako 'podkład' między duże podkładki a półkę, od dołu półki; dzięki temu nic nie trzeszczy, nie goni nie rezonuje i jest OK; takie to niby przesadne rozwiązanie ale już lata jest OK;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MiKuS 

Wysłany: 19-11-2006, 12:00   

Ale ktoś spierlolił tą półkę... :sciana:

mrk69 

Wysłany: 19-11-2006, 13:51   

MiKuS napisał/a:
Ale ktoś spierlolił tą półkę... :sciana:

..dlatego już mam zamówioną nową 8)

MiKuS 

Wysłany: 20-11-2006, 18:40   

Lepszego wyjścia nie było :P

DvL 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 21-11-2006, 00:01   

W ogole montaz glosnikow w oryginalnej polce to nienajlepszy pomysl, poniewaz robi sie ona zbyt ciezka i niemilosiernie trzaska i tlucze sie na wszelkich dziurach. Lepszym rozwiazaniem byloby chyba zrobienie na wymiar polki z plyty mdf, zyskujac jednoczesnie sporo na jakosci dzwieku :)

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 21-11-2006, 07:30   

DvL napisał/a:
Lepszym rozwiazaniem byloby chyba zrobienie na wymiar polki z plyty mdf, zyskujac jednoczesnie sporo na jakosci dzwieku :)

No nie no nie rozsmieszajcie mnie, z głośników zabudowanych w półce nigdy nie bedzie dobrego jakościowo dźwieku!!! Kiedy ludzie się nauczą ze głosnik do osiagniecia swoich parametrów potrzebuje obudowy o odpowiedzniej pojemnosci wynikającej z jego parametrów TS i w przypadku obudowy typu bassreflex odpowiednim strojeniu PORTU.

Przestańcie wkladac głosniki w półki, wytłumcie przednie drzwi i w nich zabudujcie dobrej jakosci zestaw 2 drożny, jak bardzo potrzebujecie mocnego basu to w bagażniku wrzuccie skrzynie na jakims 25-30cm niskotonowcu.

Do tego jakis starszy wzmacniacz Blaupunkta np. GTA 480 ktorym napedzicie calość i taki zestaw zabije jakosciowo wszelkie wynalazki montowane w polce ktore ze nie dosc ze tandetnie graja to i szpetnie wygladaja.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

DvL 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 21-11-2006, 08:49   

No tak wiadomo, sam wywalilem polke z glosnikami i zamienilem na suba w bagazniku :) Tylko kolega pytal o montaz w polce wiec dlatego pisze ze jak chce w polce to napewno nie w oryginalnej :)

mrk69 

Wysłany: 21-11-2006, 12:01   

Mam jużzamontowany system z przodu i tube w bagażniku, ale mam jeszcze 2 midy do wykorzystania - przecież ich nie wywale...prawdopodobnie najlepsze będzie "coś" zamiast półki.

Odpowiedz do tematu