|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Spalanie - automat 2.0 |
Autor |
Wiadomość |
krzys_mh
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Kwi 2007 Posty: 107 Skąd: Bytom
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-03-2010, 20:11 Spalanie - automat 2.0
|
|
|
Rzadko mam okazję zatankować samochód do pełna. Jako że nadarzyła się okazja wyjazdu za firmowe pieniądze, dosłownie dopchałem samochód z pustym bakiem na BP (całe życie na rezewie :/ ).
Zatankowałem 60,24 litra do baku (!). Wyjechałem na trasę Bytom-Kłodzko-Bytom-Głuchołazy-Bytom. Połowa po autostradzie, połowa poza nią ale po w miarę pustych drogach.
Utrzymywałem prędkość 90-120 km/h oraz ok 65 mieście, z 100 kg bagażu oraz 2 pasażerami.
Założenie było takie że jadę dopóki auto nie stanie z braku benzyny. W Głuchołazach musiałem dolać równe 7 litrów. Wolałem by samochód zatrzymał sie gdzieś na autostradzie niż w mieście na środku skrzyżowania.
Czyli zatankowane 60,24 + 7 = 67,24 litrow. Autko zatrzymało się po 710 kilometrach.
Czyli spalanie 9,47 litra na 100 km.
Jak dla mnie rewelacja jak na 4-biegowy automat. Tym bardziej że w codziennym użytkowaniu zżera mi 13,5 litra. Acha, mam odłączoną sondę lambda jeśli to ma jakieś znaczenie.
Sorki za kolejny podobny temat ale musiałem się pochwalić |
_________________ Tempra automat 2.0 8V digital - sprzedana 17.09.2011 |
|
|
|
|
ivanovich81
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 16 Paź 2009 Posty: 55 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 09-03-2010, 20:25
|
|
|
Bardzo dobry temacik,teraz bede miał porównanie jak swoja poskładam.Oczywiscie pochwale sie w tym temacie. |
_________________ tak że tego----MOTOKOMMANDO |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
krzys_mh
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Kwi 2007 Posty: 107 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 09-03-2010, 21:36
|
|
|
Powiem tak, nie stać mnie na tankowanie do pełna, odkąd pamiętam jeżdżę na rezerwie, raz na jakiś czas zatankuję że rezerwa gaśnie. Nie pieszczę tego samochodu, ale przez 7 lat jak nim jeżdżę nie miałem problemów z pompą paliwa, pływakiem i odwzorowaniem ilości paliwa na desce, czy nawet filtrami. To 20 letni samochód i pomimo tego jak go traktuję nigdy mnie nie zawiódł. Jeżdżę od lat bardzo często aż auto stanie...i nigdy przenigdy nie miałem z tego powodu żadnych problemów. Ja tutaj piszę że cieszę się z małego spalania a ..... a ugryzę się w język... Dodam tylko że pomiar na 700 kilometrach jest bardziej miarodajny niż na 100....Powiem więcej, pomimo że jeżdżę jak jeżdżę, od 7 lat nie wymieniałem filtra paliwa....ani pompy, ani pływaka. I autko jeżdzi, i jeżdzi dobrze. |
_________________ Tempra automat 2.0 8V digital - sprzedana 17.09.2011 |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|