Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
Wysłany: 21-03-2011, 21:38 Parking tylko dla mieszkańców
Szlak mnie już trafia, dlatego postanowiłem zasięgnąć rady.
Na moim osiedlu są 3 bloki i 3 wspólnoty, każda ma jakieś miejsca parkingowe, jednak tylko nasza ma nowy parking za który trzeba było wyłożyć kasę oczywiście, pozostałe wspólnoty mają pseudo parkingi. Jak to bywa wszyscy stają u nas mimo jasnych znaków tylko dla mieszkańców klatki A-X
Wracając wieczorem ciężko mi znaleźć miejsce a widzę pełno auto z sąsiednich bloków, zwracanie uwagi nie pomaga
Jak u was to wygląda?Jakie są możliwości walki z takimi delikwentami ?
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
"Uprzejme donosicielstwo". Czyli dzwonienie na policję i zgłaszanie, że takie i takie auto stoi na parkingu nie dla niego.
Policja wlepi mandat, może nawet przyjść pod mieszkanie i zapukać. Oczywiście ten do którego zapukają może się jawnie dowiedzieć kto zadzwonił i poinformował.
Słyszałem, że tak ludzie robią. A jak ma się to w praktyce - nie sprawdzałem
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska
jeśli jest wyraźnie napisane że parking wyłącznie dla mieszkańców danego bloku i jest tabliczka informująca o tym, to dzwoń na straż miejską i tyle...
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
jeśli jest wyraźnie napisane że parking wyłącznie dla mieszkańców danego bloku i jest tabliczka informująca o tym, to dzwoń na straż miejską i tyle...
\
pytanie tylko czy mogą coś zdziałać bo u nas w PL to różne absurdy są i może się okazać że te tabliczki to taki pic na wodę ...
U mnie jest taka sama sytuacja - mamy osobny parking specjalnie dla naszych 3 bloków a parkują inni z bloków całkiem gdzie indziej :/
Niestety nie mamy tabliczek ale jest to bardzo denerwujące . . .
Jak z tym walczymy ? Nijak. Każdy boi się odezwać. Kolega kiedyś zwrócił uwagę to jak grochem o ścianę.
Frodo89 tak się zirytował, że parkuje jak " byk szczał" żeby dla nich nie było miejsca ale niestety to działa w 2 strony heh
Trudno trza z tym żyć albo powietrze z kół spuszczać
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
taka wlepke i kartka z informacja za co było powietrze spuszczone nie bedzie potrzebna
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 21-03-2011, 23:59
Co tam jeden blok.. U mnie sprawa ma się jeszcze gorzej. Nasze osiedle ma jako jedyne otwarte podwórze, a w okół wszystkie ulice mają parkomaty. I pewnie nie trudno zgadnąć, że wszyscy sprytni parkują u nas. Teraz już trudno miejsce znaleźć, a co lepsze od niedawno zaczęto i złomy do nas podrzucać...
_________________ Był:
Tipo 1.4 94r
Chevrolet Spark 0.8L 2008r
Tempra 1.6 LPG 91r
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 22-03-2011, 00:32
buhahhaa naklejki wyczesane , zaraz zamawiam bo również strasznie mnie coś takiego irytuje.pomimo że mam garaż 100m od bloku to jednak czasami , szczególnie w weekend ( 100m w drugą strone jest uczelnia z wielkim parkingiem ) to i tak parkują pod blokami zajmując miejsca mieszkańcom.
opcjonalnie dzwoń na policję bo jeśli ktoś obcy sra na tabliczkę "tylko dla mieszkańców" to łamie prawo. ja wszystko rozumiem, że czasami miejsca nie ma, a gdzieś postawić bolid trzeba .... popatrz na auta czy tam nr rejestracyjne i jeśli ktoś robi tak cały czas to dzwoń
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-03-2011, 20:51
rob napisał/a:
MupiK,
Kup domek za miastem i pie....ol blokowisko
to jest fajne rozwiązanie tylko chwilowo trochę ciężko z realizacją:/ a zawsze na bloku i w domku jakoś dziwnie się czuje:/
palidzojnt221 napisał/a:
taka wlepke i kartka z informacja za co było powietrze spuszczone
ponoć można mieć z tego tytułu problemy:/ chociaż też to namierzyłem i pomysł mega:D
SM właśnie coś niechętnie przyjeżdża bo niby nie mogą coś tam coś tam i się tłumaczą za to fotoradary na przystankach to mogą stawiać:/
Ubek nie do końca łapie twoje pomysły ale może coś w tym jest
miszko napisał/a:
Policja wlepi mandat, może nawet przyjść pod mieszkanie i zapukać. Oczywiście ten do którego zapukają może się jawnie dowiedzieć kto zadzwonił i poinformował.
nie mam się z czym kryć chociaż jak się czasami wdam w rozmowe to się zastanawiam skąd się tacy debile... biorą
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
Osobiscie nie mam tego problemu bo mam dom prywatny, ale ja bym spuszczał powietrze z kół i info na drzwiach kieroowcy za co poleciało...
Wiem z doświadczenia że to bardzo skuteczna metoda. Brak miejsca parkingowego na całym osiedlu, ale na tym jednym przed wyjściem z klatki nikt już nie parkuje
ogólnie chodzi o to ze jak stac Cie na auto to na garaż tez powinno (albo na miejsce parkingowe) mnie osobiscie bardzo wqrw... jak np ktos sobie zrobi zajebiaszczy i piekny ogród a auto parkuje na ulicy spoko do ogrodu nie mam nic bo sam bardzo je lubie ale choc 3x5m to już żal wygospodarować..
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 22-03-2011, 23:47
tipacz napisał/a:
ogólnie chodzi o to ze jak stac Cie na auto to na garaż tez powinno
tak, gorzej jak najbliższe płatne parkingi czy garaże są kilometr od miejsca zamieszkania. Ciekaw jestem czy komuś by się chciało tam parkować, i jeszcze płacić za to dodatkowo
_________________ Był:
Tipo 1.4 94r
Chevrolet Spark 0.8L 2008r
Tempra 1.6 LPG 91r
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 23-03-2011, 11:21
Luczu, owszem państwo trzepie olbrzymią kasę z kierowców i tym samym mają nas głęboko w pupie. ceny paliw podnoszą bo wiedzą, że tankować trzeba. miejsc parkingowych wciąż brakuje ale zamiast robić parkingi, robią strefy płatnego parkowania i autostrady z jednym pasem ruchu za które trzeba płacić .... na jednej z drug w moim mieście zamiast załatać dziury, które "wyszły" po zimie ... postawiono ograniczenia prędkości do 30 ....dlatego trzeba sobie jakoś radzić samemu osobiście zamiast czaić się po zmroku przy kołach i spuszczać powietrze ( co trochę trwa i trochę świszczy ) wole kupić te śmieszne naklejki i bez czajenia się je naklejać
** Dodano: 23-03-2011, 11:38 **
lynx napisał/a:
U mnie w pobliżu dawno nie było żadnego garażu na sprzedaż. dodatkowo wszystkie są murowane i ich wartość przekracza ponad 10x wartość mojego auta
i dlatego się ciesze, że rodzice mieli łeb na karku i garaż kupili 15-17 lat temu za jakieś grosze ... chociaż teraz sami żałują, że nie kupili 3-4 garaży bo gdyby się zakręcić dobrze w spółdzielni to dałoby rade ( "zakręcić" czyt. dać kierownikowi flaszkę dobrego whisky przywiezioną ze słowacji )
teraz te garaże "chodzą" po 20tysi a wynajem 200-250zł .... 4x250zł i paliwo byłoby za darmo
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-03-2011, 12:56
Leśniczy, Tylko nie zapominaj o podatku i czynszu + media za garaż (jeśli masz) ja za garaż miesięcznie płacę 73zł mimo że jest mój.
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858 LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.